Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47
    ZadymaZadymny
    Gość

Domyślnie problem z jakością... D90

witam, generalnie jestem jeszcze laikiem a więc wyrozumiałości proszę...

kupiłem dopiero co d90 i chciałem sobie nagrać filmik, otóż nagrał się w najlepszej jakości i wygląda.....!
    znaczy nie wygląda w ogóle, filmik przerywa ( 3 -4 klatki na s ) jakość fatalna... mam coś źle ustawione?

będzie ktoś tak uprzejmy i napisze co robie nie tak? gdzie co mam poprzestawiać o ile w ogóle można cos poprzestawiać bo za duzo opcji to tutaj nie widzę..

dziękuje pieknie i pozdrawiam

Domyślnie

Kup sobie kamerę, a D90 rób zdjęcia!
    A filmiki rób w dobrym świetle, będą lepsze.

Domyślnie

moze przestaw tryb seryjny zdjeciowy na movie recording...?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Domyślnie

Boże, do czego to doszło...
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

ZadymaZadymny
    Gość

Domyślnie

batonMR nie kupiłem d90 po to zeby filmować... poza tym pytałem o coś innego...

hallucinogen a gdzie takowy znajde? dzieki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sowulus12 Zobacz posta
    Boże, do czego to doszło...
    a dlaczegoż by nie

Cytat Zamieszczone przez ZadymaZadymny Zobacz posta
    witam, generalnie jestem jeszcze laikiem a więc wyrozumiałości proszę...

kupiłem dopiero co d90 i chciałem sobie nagrać filmik, otóż nagrał się w najlepszej jakości i wygląda.....!
    znaczy nie wygląda w ogóle, filmik przerywa ( 3 -4 klatki na s ) jakość fatalna... mam coś źle ustawione?

będzie ktoś tak uprzejmy i napisze co robie nie tak? gdzie co mam poprzestawiać o ile w ogóle można cos poprzestawiać bo za duzo opcji to tutaj nie widzę..

dziękuje pieknie i pozdrawiam
    Też mam taki problem z odtwarzaniem w systemowym wmp, w video edytorze film śmiga bez problemu i po obróbce i przekonwertowaniu też.Całkiem dobrze chodzi w quick time playerze
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Oszczędny w słowach Awatar Rimon
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

dziecinne to święte oburzenie na funkcję filmowania w D90.
    Co traci to body po dodaniu funkcji filmowania? Wyluzować panowie. Jeśli komuś to aż tak przeszkadza to szklanka wody zamiast tłuczenia po klawiaturze tekstów które kompletnie nic nie wnoszą prócz bezsensownych złośliwości.

Zadyma, jaką masz kartę? Na podglądzie tnie czy po zgraniu na dysk? Nie mam takiego problemu. Też w quicku odtwarzam i jest ok.
    N D70S,N D 90 ,Nikkor 18-70+ Sigma 10-20+Nikkor AF-S 300 F4D IF-ED + SB 800+ Nikkor 70-300 VR + sigma 150-500 +TC x2+ Tamron SP AF90mm F/2.8 Macro, M 055XPROB z MIDI 488RC4

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rimon Zobacz posta
    Co traci to body po dodaniu funkcji filmowania?
    Traci na pewno wiele, potrzebniejszych funkcji (jakosc wykonania), mozliwosc krecenia "filmow" nie byla dodana za darmo Oczywiscie dobrze, ze takie cos jest na rynku, wiekszy wybor jest zawsze z zyskiem dla konsumenta. Okazuje sie, ze jest wielu uzytkownikow (czy do konca swiadomych, to inna sprawa), ktorzy wola filmy niz np. uszczelnienia i magnezowe body.

Domyślnie

Wystarczy, że dokonasz konwersji na inny format kompresji np. Xvid -filmy będą się odtwarzały wtedy płynnie.

Możliwości filmowania za pomocą Nikona D90 są mocno ograniczone. Dodatkowo ze względu na te ograniczenia jest to dosyć trudne.
    Niestety to nie wszystkie problemy, z którymi trzeba się zmierzyć.
    Osobiście najbardziej dokuczliwa jest dla mnie bardzo duża kompresja zapisywanego pliku i na ten aspekt nie mamy niestety żadnego wpływu. Kolejnym problemem jest tzw. „stair-step” objawiający się jak gdyby poszarpanym wyglądem klatek filmu.
    Najlepiej zobrazuje to ten przykład:

Po przeanalizowaniu materiałów wideo oraz gorącej dyskusji, pewna grupa ludzi zajmująca się tym problemem doszła do wniosku, że D90 filmuje w rozdzielczości 1280x800 i dopiero podczas obróbki skaluje obraz do 1280x720 pikseli. Niestety wybrano najgorszą z możliwych metod skalowania obrazu, polegająca na wycięciu co którejś linii obrazu........ Efekt widać na obrazku powyżej.

Na szczęście udało się opracować metodę dzięki której można pozbyć się tego problemu.
    Wszystko jest doskonale opisane na tej stronie:

http://www.dc-gear.com/d90/

Efekt działania „Stair-step Fix” poniżej:

Po kilku próbach z edycją filmów z D90, doszedłem do wniosku że optymalną rozdzielczością pliku wynikowego będzie 1024x576. Edycji pojedynczego klipu można dokonać za pomocą darmowego programu Virtual Dub. Na film nakładamy filtr Resize i ustawiamy interesująca nas rozdzielczość. Dla wartości 80% oryginału otrzymamy właśnie 1024x576. Następnie dodajemy filtr Sharpen i ustalamy odpowiednią wartość tego parametru. Proponowane 19 jest jak dla mnie idealne. Tak przetworzony obraz zapisujemy kompresując go dowolnym kodekiem np. DivX lub Xvid (ja stosuję bitrate na poziomie 5000). Efekt końcowy wygląda tak (zdjęcia zmniejszone na potrzeby forum, bez wyostrzania oraz linki do pełnych).

http://212.51.209.43/~fatman/d90/d90/mov/1.jpg

http://212.51.209.43/~fatman/d90/d90/mov/2.jpg

http://212.51.209.43/~fatman/d90/d90/mov/3.jpg

http://212.51.209.43/~fatman/d90/d90/mov/4.jpg

Zrobiłem prezentację DVD z kilku filmów obrobionych tą metodą i muszę przyznać, że jakość na 32” TV LCD jest zaskakująco dobra.
    Link do pełnej wersji filmu (uwaga 126MB):
    http://212.51.209.43/~fatman/d90/mov...a_do_parku.avi
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Traci na pewno wiele, potrzebniejszych funkcji (jakosc wykonania), mozliwosc krecenia "filmow" nie byla dodana za darmo Oczywiscie dobrze, ze takie cos jest na rynku, wiekszy wybor jest zawsze z zyskiem dla konsumenta. Okazuje sie, ze jest wielu uzytkownikow (czy do konca swiadomych, to inna sprawa), ktorzy wola filmy niz np. uszczelnienia i magnezowe body.
    Ludzie co wyście się tak czepili tego D90 ? Każdemu coś w nim przeszkadza a już najbardziej możliwość kręcenia filmów.Możesz mi wierzyć,że ja kupiłem D90 nie po to żeby nim filmować tylko focić i to z pełną świadomością.Ty masz D300 które nie wiem czy ma magnezowy szkielet ale z tą szczelnością to już lekka przesada i dałeś za niego więcej niż ja za swoje D90.Gdybym potrzebował aparatu typu D300 kupiłbym go gdybym potrzebował aparatu o cechach D700 lub D3 też bym kupił, ale nie jest mi taki potrzebny - potrzebowałem czegoś klasy D80-D90 i wybór padł na D90 jako konstrukcję nowszą i lepszą od D80 i zrobiłem to będąc w pełni świadomy,zdrowy na umyśle i przede wszystkim trzeźwy .
    Gdybym chciał być upierdliwy to mógłbym się czepić,że daleś kupę klasy za D300 a nie ma możliwości kręcenia filmów
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów