Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Dziwna rzecz...

Domyślnie Dziwna rzecz...

poznając mój nowy aparat, śmigałem foty w mieszkaniu wczoraj... ilość funkcji jeszcze mnie przeraża ale powoli daję radę, ale do sedna... af ustawione mialem na af-s - closest subject - w wizjerze wsio gra, potem przestawiłem na af-s - single area i....... zdębiałem - pojawiła mi się pionowa kreska idąca od dołu wyświetlacza, ale WIEM ŻE TAK MA BYĆ... druga sprawa natomiast mnie zaskoczyła - onok tej kreski, również na dole wyświetlacza pojawiła się taka jakby chmurka rozmazana, tak jakby zanieczyszczenie czy coś... odkręciłem obiekty, patrzę na lustro i widzę odbicie wizjera - całe pole autofokusa, lekki zarys kreski pionowej i widzę tę chumrę... co z tym zrobić, co to może być, mam się stresować czy raczej niekoniecznie ?
    boli mnie kolano czasem

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Normalka To sciezka na folii polaryzacyjnej doprowadzajaca prad do podswietlania czujnikow AF

Domyślnie

wkleiłem prymitywny rysunek
    boli mnie kolano czasem

Domyślnie

Kreska - tak, ale ta chmurka? Być może jest coś nie tak z LCD na matówce? Tym bardziej, że Kolega pisze, żę "chmurka" pojawia się tylko przy podświetleniu pola wyboru AF.
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Chmurka ?? Chmm..dziwne...chmurek byc nie powinno Moze po prostu jakich paproch lezy na matowce.

Domyślnie

szkurde, się zestresowałem tą chmurą... zrobię tak - zmienię af znowu na closest subject i popatrzę - jak się nie zmieni to... czyszcze nie matówki ??? ale czemu dopiero wyjąłem nikosia z folii
    boli mnie kolano czasem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid
    Moze po prostu jakich paproch lezy na matowce.
    ... i pojawia się po podświetlaniu pola AF? Jakiś dziwny ten paproch...
    Chyba, że ja źle zrozumiałem post goldiego. Miałem podobny efekt w zegarku, po którym... eee... coś przejechało Wszystko było niby OK, ale jak aktywna była określona kreska, obok niej pojawiała się plama z "rozlanych kryształów".
    D70 | Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G DX | Sigma 70-300 f/4-5.6 II | Nikkor 50 f/1.8 D | SB-600

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Jesli widac to na matowce przez otwor bagnetu, moze to byc zanieczyszczenie..a podswietlenie tylko je uwidacznia BTW: przy podswietleniu na czerwono czy czarno ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid
    Jesli widac to na matowce przez otwor bagnetu, moze to byc zanieczyszczenie..a podswietlenie tylko je uwidacznia BTW: przy podswietleniu na czerwono czy czarno ?
    no na czarno, nie naciskając nawet spustu migawki - widzę kreseczkę i widzę tę chmurę i wydaje mi się że robi się ona większa i bardziej widoczna gdy robię zbliżenie i wyostrzę - ręcznie czy automatycznie...
    boli mnie kolano czasem

Domyślnie

W takim razie przychylam się do Kaleida - najpewniej jest to paproch.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów