Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Panasonic G1

Domyślnie

Dla mnie też chybiony pomysł,wielkość ta sama co mała lustrzanka,więc po co to? Jak wsadzą tą matrycę do płaszczaka (o ile to możliwe,nie wiem jak wtedy by było z obiektywem) to wtedy będzie inna sprawa,sam bym kupił coś takiego mojemu dzieciakowiMałe ,poręczne,niezła jakość zdjęć!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

niestety widziałem sporo zdjęć z tego aparatu. Gdybym był obrzydliwie bogaty nie dałbym za niego nawet 3000zł.
    No cóż, widać zmysł wzroku jest bardzo subiektywny. Ja tam jednak lubię matryce bez OLPF - na niskich ISO to co wypluwa bliższe jest średniemu formatowi niż małemu obrazkowi, a za 3000 zł brałbym taki sprzęt momentalnie.

Domyślnie

Od Panasonic Polska, bo skad indziej?

Nie zrozumiales chyba - napisalem, ze cena G1 jest smieszna, bo za te same pieniadze da sie kupic lustrzanke z double kitem. Za te same, za ktore G1 z takim sobie jednym kitem
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Domyślnie

No tak. Tylko że: Jest to nowość. Totalna. Brak elementów mechanicznych w przyszłości wróży spore możliwości redukcji kosztów. To aparat adresowany do totalnych amatorów, chcących zamienić swój kompakt na coś lepszego - stąd taki a nie inny design - jak na razie bowiem pokutuje wciąż mniemanie, że lustrzanko podobne aparaty "są bardziej zaawansowane" (vide hybrydy). Marzenia o czymś na kształt dalmierza dotyczą tylko i wyłącznie uczestników forum, tudzież tych, którzy pamiętają stare aparaty (niewątpliwe za jakiś czas pojawi się i taka puszka) a to nie bardzo jest target tego akurat aparatu.
    Czy DEVIL zastąpi lustro? Prawdopodonie tak. I piszę to z pewnym bólem. Zapewne zacznie się od poziomu entry level, który będzie stopniowo ewoluował w górę. Czy nastąpi to szybko? Moim zdaniem to już zależy od tego, na ile uda się producentom znaleźć rozwiązanie tyczące bagnetu (jak w 4/3 - brak lustra pozawala na bliższe ustawienie szkła wz stosunku do matrycy) tudzież przekonać użytkowników, że to konieczne: nie oszukujmy się - co kilka(naście) lat i tak zachodzą podobne zmiany w szklarni (choć może nie aż spektakularne) - w końcu producenci muszą jakoś zmuszać użytkowników do zakupów nowości...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Moje wrazenia z weekendowej zabawy:

- matryca - nihil novi, jak w Olkach, czyli do 400 perfect, 800 trzeba juz uzywac z uwaga
    - kit - cienki dosyc, Olkowy czy Nikonowy lepszy
    - wizjer - rozdzielczosc taka, ze nie widac przerw miedzy pikselami, ale dzialanie przy gorszym swietle jest tragiczne - skacze, szumi, slowem masakra
    - AF - naprawde dobry, jak na detekcje kontrastu, tutaj mnie zaskoczyl
    - wygoda uzywania - wciskane kolko nastaw zasluguje na dozywotnia kare w piekle. Poza tym po lustrzance, ciezko mi sie przyzwyczaic do tego, ze wiekszosc rzeczy jest w menu. Menu mogloby dzialac szybciej i byc bardziej przejrzyste. Natomiast jest cala kupa bajerow wsrod ustawien, na pewno grupa docelowa (DSLR intenders) bedzie zadowolona
    - rozmiary itd. - dla mnie aparaty dziela sie rozmiarowo na dwa typy - kieszonkowe i niekieszonkowe. G1 zdecydowanie nalezy do tych drugich, a na tym polu zzeraja go na sniadanie wszystkie lustrzanki entry level. Natomiast zadziwiajaco wygodnie lezy w lapie jak na takie male rozmiary
    - w porownaniu do innych - ten aparat to naturalny nastepca aparatow hybrydowych i tutaj oczywiscie bije na glowe znane dotychczas hybrydy, z powodu lustrzankowych wlasciwosci (f/22, dlugie czasy, wymienne szkla itd.). W stosunku do lustrzanek jest slabowity - cena go dyskwalifikuje, zreszta E420 ma prawie takie same rozmiary i duzo wiecej zalet

Uwazam, ze G1 mialby sens gdyby byl znaczaco tanszy. Cena referencyjna na Ppolske to 2400, w sklepacj ma byc za 2000. Za tyle kupimy bez problemu lustrzanke z dwoma kitami. Przyszlosci systemu m4/3 upatruje w malutkich aparatach z wymiennymi szklami, takich jak rzezba, ktora Olympus pokazal na Photokinie. Niestety Panasonic poki co nie ma w planach takiego aparatu. Nastepny ma byc G1 HD czyli G1 z kreceniem filmow.
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów