Prosze o pomoc chodzi o pliki tiff jak mozna i czy w ogóle można otworzyc je w ps tak jak plik raw.
I co daje mi plik tiff a co raw i który zastosować i do jakiego rodzaju fotografii tzn rawy obrabiałem w ps
Szukaj
Prosze o pomoc chodzi o pliki tiff jak mozna i czy w ogóle można otworzyc je w ps tak jak plik raw.
I co daje mi plik tiff a co raw i który zastosować i do jakiego rodzaju fotografii tzn rawy obrabiałem w ps
nikon d-300 sb-900 SB-800 nikkor 28-70 f 2,8 nikkor 10.5 f2.8 sigma 15-30 f 3,5-4,5
. można - Plik -> otwórz jako.. -> i na dole wśród formatów plików wybierasz Camera Raw. I działa. Z jpg tak samo![]()
Plik TIFF można otworzyć w PS normalnie - za pomocą polecenia "Otwórz".
Można też otworzyć go "jak RAW" poleceniem "Open As" i wybierając format "CameraRaw", lub zaznaczając zdjęcie w Bridge'u i wciskając Ctrl+R.
Sam plik TIFF różni się od jpega tym, że nie jest kompresowany i może być 16-o bitowy, dzięki czemu można go poddać forsowniejszej edycji. Właściwie nie ma sensu go stosować, bo jest mimo wszystko nieco stratny w stosunku do RAW, a zajmuje znacznie więcej miejsca.
Jakiś sens jednak jest - zwłaszcza, gdy nie masz RAW-a - np przy skanach.![]()
Dzięki za pomoc
nikon d-300 sb-900 SB-800 nikkor 28-70 f 2,8 nikkor 10.5 f2.8 sigma 15-30 f 3,5-4,5
Skontaktuj się z nami