Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blase.g Zobacz posta
    Mam ostatnia wersje raw therapee, mialem tez poprzednia. Ta najnowsza jest juz zadowalajaco szybka. Niestety obie dodaja do zdjecia jednobarwny pasek przy lewej krawedzi i wkurza mnie to. Z kazdej fotki musialbym to obcinac. Do tego program jest malo intuicyjny w obsludze. Mam Gimp-a ale w nim nie wiem co zrobic zeby demozaikowal nef.
    Mam RawTerapee 2.3 i żadnego paska u mnie nie zostawia.Mimo,że jest w wersji PL to znaczenia czy zastosowania niektórych funkcji i owszem trudno się domyśleć po nazwie,ale można sprawdzić jakie zmiany powodują w zdjęciu.Takie pojęcia jak balans bieli,ekspozycja,światła,cienie,kontrast chyba nie stanowią problemu.Odpowiednie suwaki pod opcja regulują jej wartość.Uważam, że RT jest bardzo prosty.Co do Gimpa to istotnie to kombajn dla prawie profesjonalnych grafików którzy "robią zdjęcia bez aparatu" Jeżeli chcesz pozostać przy GIMPIE to poszukaj na forach bo pewni brak Ci jakiejś wtyczki do Nefa o ile taka wogóle jest.Dla amatora do korekcji i prostych i nikoniecznie obróbek powinny wystarczyć np.PhotoFiltre+PhotoScape+NeatImage i coś do Nef-ów np.RT.Według mnie wszystkie są bardzo proste a polega to na tym,że jedno kliknięcie to jedna funkcja,bez grzebania w obcojęzycznej terminologii.Niestety nawet z tymi programami trzeba posiedzieć troszkę.Jeszcze raz polecam te programy tym, którzy w miarę szybko chcą coś poprawiać
    bez skomplikowanej ingerencji w zdjęcie.Zapewniam, że efekty będą zadowalające.Czasem łatwiej użyć trzech prostych programów jak jednego skomplikowanego.Uważam, że istotą fotografii jest zdjęcie z aparatu a nie programu graficznego.Tu masz coś o RT i chyba wtyczce do GIMPA http://www.searchengines.pl/Oprogram...AW-t39088.htmlSłuże jakąś ew. pomocą w miarę potrzeby i swoich skromnych możliwosci.

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Przyznaje,ze w kwestii obrobki raw'ow jestem poczatkujacy i moja opinia nt. RawTherapee nie jest obiektywna. Niemniej ow jednobarwny pasek na prawej krawedzi zdjecia jest faktem w obu wersjach ktore posiadam 2.3 i najnowszej. Nie mialem za to problemow zwiazanych z ustawionym jezykiem polskim. Ogolnie probuje sie na tym programie nauczyc "wywolywania" raw ale rzadko osiagam zadowalajace efekty. Nie radze sobie. Niestety o ile do photoshopa itp. sa opisy i porady, do takich bezplatnych programow nie ma. Najgorzej idzie mi z mikserem kanalow. Otwarte zdjecie jest zawsze zabarwione na zielonozolto. Czasem nawet mi sie uda te kolory zblizyc do takich jak powinny byc ale bardzo rzadko.

Domyślnie

Właśnie wgrałem wersje2.4 i u mnie działa prawidłowo.Spróbuj reinstalacji.Co do koloru to może masz zły balans bieli w aparacie.W programie ustaw profile kolorów na sRGB.Sprawdz czy w jpegach otwartych w RT też tak jest i spróbuj bez obrabiania przekonwertować do jpega.Zobaczysz czy jakość się poprawia.Nie każdy RAW wymaga obróbki jeżeli parametry w aparacie są dobrane prawidłowo,można od razu wyciągnąć jpega i jego ew.skorygować.Dziwne, że na wejściu masz zielono-żółte zdjęcia.

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

O to chodzi, ze robie raw plus jpeg. Jpeg wychodzi dobrze, a raw jak juz opisalem. W aparacie mam ustawione sRGB i w R.Therapee takze. Do tego w RT jest wybrany domyslnie WB z aparatu. Natomiast gdy otworze rawa w quicktime player tez ma taki wyglad. Kiedy na zdjeciu jest duzo barw, to zabawa z mikserem kanalow by tego zoltego i zielonego nalotu sie pozbyc jest koszmarem:-/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaza67 Zobacz posta
    mam triala NX2 i jak otwieram w nim nef-a to on odrazu ustawia tak jaki by wyszedl jpg z aparatu ? i wystarczy go tylko zapisac do jpg, czy trzeba gdzies to kliknac ? nieznam angielskiego i jakos ciezko mi sie w nim poruszac . ale czytalem ze odtwarza konfiguracje z puszki moze ktos mi to jasniej wytlumaczy
    Tak, wystarczy najprościej w świecie zapisać takiego raw'a do jpeg'a...a jak ma się więcej zdjęć to opcja Batch
    D40, N18-70, SB400
    Psix, CZJ 80, CZJ 180, Opemus 6, Rodagon 80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blase.g Zobacz posta
    O to chodzi, ze robie raw plus jpeg. Jpeg wychodzi dobrze, a raw jak juz opisalem. W aparacie mam ustawione sRGB i w R.Therapee takze. Do tego w RT jest wybrany domyslnie WB z aparatu. Natomiast gdy otworze rawa w quicktime player tez ma taki wyglad. Kiedy na zdjeciu jest duzo barw, to zabawa z mikserem kanalow by tego zoltego i zielonego nalotu sie pozbyc jest koszmarem:-/
    Czy masz ustawiony prawidłowy WB w aparacie?Wgraj sobie PhotoScape i przekonwertuj rawy do jpeg.Opcje znajdziesz bez problemu.Program robi to dosyć szybko a potem pobaw się obrabianiem jpega.Jeżeli możesz podeślij rawa na pw zobaczymy w czym problem.WB w RT z aparatu,bo w tej opcji ty je korygujesz nie program.W każdej innej RT zrobi to za ciebie.W PhotoScape masz wszystkie mozliwości korekcji barwy,WB itd.dostępne jednym kliknięciem i bardzo dobrze działające.Jpegi otwierasz w opcji EDYTOR i możesz zrobić wszystko.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów