Mam RawTerapee 2.3 i żadnego paska u mnie nie zostawia.Mimo,że jest w wersji PL to znaczenia czy zastosowania niektórych funkcji i owszem trudno się domyśleć po nazwie,ale można sprawdzić jakie zmiany powodują w zdjęciu.Takie pojęcia jak balans bieli,ekspozycja,światła,cienie,kontrast chyba nie stanowią problemu.Odpowiednie suwaki pod opcja regulują jej wartość.Uważam, że RT jest bardzo prosty.Co do Gimpa to istotnie to kombajn dla prawie profesjonalnych grafików którzy "robią zdjęcia bez aparatu" Jeżeli chcesz pozostać przy GIMPIE to poszukaj na forach bo pewni brak Ci jakiejś wtyczki do Nefa o ile taka wogóle jest.Dla amatora do korekcji i prostych i nikoniecznie obróbek powinny wystarczyć np.PhotoFiltre+PhotoScape+NeatImage i coś do Nef-ów np.RT.Według mnie wszystkie są bardzo proste a polega to na tym,że jedno kliknięcie to jedna funkcja,bez grzebania w obcojęzycznej terminologii.Niestety nawet z tymi programami trzeba posiedzieć troszkę.Jeszcze raz polecam te programy tym, którzy w miarę szybko chcą coś poprawiać
bez skomplikowanej ingerencji w zdjęcie.Zapewniam, że efekty będą zadowalające.Czasem łatwiej użyć trzech prostych programów jak jednego skomplikowanego.Uważam, że istotą fotografii jest zdjęcie z aparatu a nie programu graficznego.Tu masz coś o RT i chyba wtyczce do GIMPA http://www.searchengines.pl/Oprogram...AW-t39088.htmlSłuże jakąś ew. pomocą w miarę potrzeby i swoich skromnych możliwosci.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami