Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie kalibracja drukarki

Czy był już gdzieś omawiany temat kalibracji kolorów drukarek?

Oszczędny w słowach Awatar zero8
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

A co chcesz wiedziec?

M|KM|N|S

Domyślnie

noszę się z zamiarem kupna kalibratora Spydre3 Printer i z dotychczasowego mojego rozeznania nie znalazłem nic alternatywnego (na tym poziomie cenowym), szukam opini na temat tego urządzenia lub czegoś podobnego, a dotychczasowe moje doświadczenia z załadowaniem detykowanego profilu icc do drukarki popczneły mnie do rozważenia kupna tego typu urządzenia, a nie zlecania kalibracji na zewnątrz

Oszczędny w słowach Awatar zero8
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

A w tej kwestii to Ci nie pomogę. Kalibrowałem tylko X-Rite-m i Gretag-em.

M|KM|N|S

Domyślnie

Odradzam Spydera - jest to kolorymetr refleksyjny, co nie wróży niczego dobrego. Do kalibracji drukarek z przyczyn technologicznych optymalnym rozwiązaniem jest spektrofotometr - obecnie najtańszym rozwiązaniem zbierającym bardzo dobre recenzje jest spektrofotometr ColorMunki produkcji X-Rite.

Co do kłopotów z niezgodnością kolorów, to niekoniecznie winne są profile - może to być kwestia błędnie skonfigurowanego obiegu pracy, kalibracji monitora i warunków otoczenia i oświetlenia odbitki.

Zakup własnego urządzenia kalkuluje się wyłacznie wtedy, gdy masz do wykonania większą ilość profili dla wielu urządzeń i papierów - jeśli używasz 3-4 papierów i jednej drukarki, to jest to wydatek bez sensu, tym bardziej że nawet w przypadku superłopatologicznych rozwiązań (jak ColorMunki) potrzebna jest mimo wszystko odrobina wiedzy.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 04-11-2008 o 17:39

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź, ColorMunki wydaje się być ciekawą alternatywą, tylko zastanawia mnie mała ilość pół wzorcowych (tylko 50) do wczytania podczas kalibracji drukarki, w innych rozwiązaniach jest ich znacznie więcej ok.250-750, a więc wydaje się że im więcej odcieni kolorów tym kalibracja dokładniejsza. Załadowałem do mojej drukarki (HP Photosmart Pro B9180) taki profil utworzony na bazie wydruku ponad 700 odcieni i zadziałało zdecydowania - kolory na wydrukach generalnie ok. Co do opłacaalności takiego zakupu to dla jednego profilu nie ma większego sensu, ale mając parę różnych urządzeń i drukując na różnych papierach zwrot kosztów nastąpi po ok. 10 kalibracjach...

Domyślnie

ColorMunki kręci profile na zestawie 2x50 próbek w zaskakująco skuteczny sposób - eksperci twierdzą, że efekty są porównywalne z profilami ukręcanymi na bazie znacznie większej ilości pomiaru, a proces jest mniej narażony na błędy pomiaru. Osobiście wykonuję profile urządzeń RGB na wzorcach 1728-o próbkowych, do tego wykonuję kilka pomiarów, które porównuję eliminując ew. błędy i potem uśredniam - jest to dość żmudne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ... obecnie najtańszym rozwiązaniem zbierającym bardzo dobre recenzje jest spektrofotometr ColorMunki produkcji X-Rite.
    Zgodnie z radą Czornyj'a (wątek) skorzystaliśmy z oferty ColorMunki. MZ efekty są bardzo dobre (w moim przypadku zastosowanie amatorskie) i powtarzalne.
    Pozdrawiam - atar (GG 1399956)
    EIKONA

Domyślnie

jesli mozna wiedzieć: jaka drukarka i jaki papier?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boo Zobacz posta
    jesli mozna wiedzieć: jaka drukarka i jaki papier?
    W moim przypadku Canon Pixma MP 610, papier: HP Premium Plus Satin-matt 280g/m2.
    Kolega z grupy mirqxx używa tego z Epsonem R2400 . Efekty również dobre.
    Pozdrawiam - atar (GG 1399956)
    EIKONA

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów