Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podl.

Domyślnie

Z mojego, skromnego bardzo doświadczenia - bierz D80 i jakiś kit czyli np 18-55. VR przy tym szkiełku jest zbędny. Nie napisałeś ile chcesz wydać na sprzęt, ale ten zestaw to około 1800-1900zł. D80 ma silnik (śrubokręt inaczej - piszę byś jako ten niedoświadczony wiedział o czym inni mówią, bo też na początku miałem problemy z tym slangiem ) co pozwoli na późniejszy zakup tańszych obiektywów nie posiadających silników autofocusa. BierzD80 - nie traci na wartości za mocno, więc jak Ci się znudzi po jakimś czasie to przynajmniej odzyskasz 90% kasy.
    D300s/N24-70/N80-200/N50f1.8/SB900/MF

Domyślnie

Co do automatyki w nikonach jest ona krótko mówiąc do dupy. Ale na początek, myślę ze kolega lewAp7 ma rację. Można robić zdjęcia z pełną automatyka jednocześnie robić w trybach pół auto, porównywać zdjęci, wyciągać wnioski i uczyć się.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

ja z kolei uwazam, ze lepiej jest zaczac od trybu S, lub A. Albo ogarniac powolutku oba. Czemu tak uwazam?

Aparat dobiera jeden z parametrow ekspozycji, a uzytkownik sam musi dobrac pozostale, co powoli bedzie skutkowalo odruchem: takie warunki oswietleniowe, taka zadana przyslona wiec: taki czas, taka kompensacja itp, a to z kolei pozwala na szybsze, swiadome kozystanie z trybu M.
    Generalnie mozna tez uczyc sie na trybie auto (jak sugeruje kolega lewAp7) obserwujac nastawy jakie dobierze sobie aparat, ale chyba cala zabawa polega na kreceniu kolkami i wciskaniu guzikow - prawda? .

Szkol jest tyle, co naukowcow, wiec nie sadze, aby te slowne ataki tutaj mialy sens.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Jeśli moja opinia ma cokolwiek pomóc, to będąc posiadaczem D40 powiem jedno: jak kupisz D60 - po jakimś czasie zapragniesz zmienić np. szkiełko na jakieś lepsze i tu pojawi się niemały problem... Bo szkiełka z silnikiem są drogie. Wpisz choćby na allegro jakąś nazwę obiektywu i dopisz na końcu SWM lub HSM i zobaczysz jakie są ich ceny. Później zobacz ceny obiektywów bez SWM/HSM. Rachunek jest prosty: Kupując D80 dopłacisz do body, ale później będziesz miał znacznie tańsze obiektywy i jak fotografia wciągnie Cię na dobre to będziesz mógł sobie pozwolić na znacznie większy rozwój Twojej szklarni. I ze względu na to na Twoim miejscu darowałbym sobie D60 i kupił D80 z kitem. Pozdrawiam.

P.S. Nie znaczy to, że D40/D60 to samo zło, bo i nimi da się zdjęcia zrobić i to niezłe - co pokazują tutejsi forumowicze. Niestety możliwości rozwoju (szklarni) są ograniczone (wiadomo - chodzi o kasę).

Pozdrawiam - Konrad

Domyślnie

Też bym polecał D80 - pucha bardzo dobra, zostanie ci na dłużej i spory wybór szkieł. Możesz nawet zacząć od obiektywów do analogów, są tanie, używane chodzą po +/- 200 zł.
    20/1.8 | 105/2.8 | ...

Domyślnie

No to teraz to już mam dylemat... prawde mówiąc nie myślałem o d80 z powodu jego ceny ale... teraz to juz nie wiem, zastanowie się nad, poczytam jeszcze rożne opinie itp;]
    Wiem, że jest to forum Nikona i może moje pytanie nie pasuje do tego tematu, ale co myślicie o Canonie, głównie 1000d?? Jest on porównywalne, czy to zdecydowanie niższa półka??

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podl.

Domyślnie

Myśl, myśl i tak wybierzesz Nikona (D80), bo jak to ktoś ładnie się podpisał: "kanon fotografii to Nikon".
    D300s/N24-70/N80-200/N50f1.8/SB900/MF

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów