Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darek72 Zobacz posta
    Tyle że mój post dotyczy elementu z numerem 1 a nie 2, bo do czego służy dwójka to akurat doskonale wiem.
    Fakt, ubzdurało mi się bezsensownie, że piszesz o dwójce, przepraszam. Co do tej jedynki - sam już zgłupiałem. Oglądałem dość długo bagnety moich puszek i "tyłki" obiektywów. Nie mam pojęcia, na jakiej zasadzie ten pipsztyk jest w stanie poinformować moją puszkę o czymkolwiek (aczkolwiek nie wykluczam że tak jest). Za to definitywnie dzięki niemu obiektyw się nie odkręca.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Nie. Nie ma nic wspólnego z mocowaniem obiektywu. Stare manualne korpusy i mój F501 z AF mają w tym miejscu dźwignię, którą ten szpindol przesuwa. Dźwigienka robi coś, ale nie wiem, co. TC, który mam też ma taką dźwigienkę i przenosi tą informację miedzy obiektywem a korpusem. Pierścienie do makro już nie.
    Po co jest w obiektywach DX?
    Z5, D80, G7X, mototrud.pl

Domyślnie

Alez Nikon juz ma obiektywy z elektronicznym sterowaniem przyslona, sa to szkla z serii PC-E.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trud Zobacz posta
    Dźwigienka robi coś, ale nie wiem, co.
    Już wiem.
    Maximum aperture indexing lever.
    I wszystko jasne.

marwie45
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trud Zobacz posta
    Maximum aperture indexing lever.
    Można po Polsku

Domyślnie

Chodzi o info na temat maksymalnego otworu przysłony w danym obiektywie.
    Tu jest wszystko:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ount/lens2.htm

Domyślnie

Ten występ informuje korpus - na drodze mechanicznej - o maksymalnym otworze obiektywu. System AI (występ na pierścieniu przysłon) informował światłomierz tylko o tym, o ile nastawiona wartość przysłony różni się od otworu maksymalnego (np. o tym, że przysłona przymknięta jest o dwa stopnie względem otworu maksymalnego), natomiast korpus nie "wiedział", czy jest to np. obiektyw o świetle 2,0 przymknięty do 4,0, czy też obiektyw o świetle np. 4,0 przymknięty do 8,0 - wiedział tyle tylko, że w chwili zdjęcia przysłona przymknie się (przykładowo) o dwa stopnie względem otworu maksymalnego. Dokładna informacja o otworze maksymalnym obiektywu pozwalała korpusowi wyliczyć jaka przysłona jest nastawiona na pierścieniu. Np. owa dźwignia podawała do korpusu informację, że otwór maksymalny to 2,0, występ AI na pierścieniu przysłon informował, że nastawiona jest przysłona o dwa stopnie mniejsza, a więc korpus wyliczał sobie z tego, że przysłona przymknie się do otworu 4,0. Korzystały z tego tylko nieliczne korpusy - jeśli dobrze pamiętam, EM, FG, FG-20, FA, F-301 i F-501. W EM i FG-20 potrzebne to było do współpracy z lampą błyskową (lampy SB-E i SB-18 w trybie automatycznym mogły pracować przy dowolnej przysłonie nastawionej na obiektywie, mimo braku błysku TTL), a w pozostałych - do prawidłowego działania trybu P (i S w FA). Znakomita większość korpusów nie miała jednak tej dźwigni, i zupełnie nie wiem po jakiego grzyba jest to ciągle stosowane w obiektywach DX.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    i zupełnie nie wiem po jakiego grzyba jest to ciągle stosowane w obiektywach DX.
    na wypadek gdybys mial ochote takie szklo podpiac do starej puszki

tu: http://www.zi.ku.dk/personal/lhhansen/photo/fmount.htm jest swietny opis elementow bagnetu F
    podpis nieczytelny

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów