Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: bez obrobki

Domyślnie bez obrobki

Wlasnie zrobilem pierwsze zdjecia na d70s z obiektywem 50 1.8 nikkora i stwierdzam ze tak na zywo bez obrobki, to sa one bardzo mleczne i niskokontrastowe. Dopiero zabawa w poziomach moze wyluskac z nich cos ciekawego. Bez obrobki wygladaja dosc fatalnie. Czy to normalne?

Domyślnie

Może pokaż jakieś zdjęcie. Wszyscy zobaczą co masz na myśli i łatwiej będzie coś powiedzieć ...
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

A założyłeś na obiektyw jakiś filtr? Jeżeli tak, to zdejmij go i powtórz sesję zdjęciową.
    Radzę tak nauczony własnym doświadczeniem. Wieszałem psy na obiektywie a winny był słaby, jak się okazało filtr UV, który wyraźnie pogorszył ostrość i nasycenie barw.
    S.T.V.B.E.E.V.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa, Wawer

Domyślnie

A czy przypadkiem nie robisz zdjec na f 1.8? nie spodziewaj sie że na pełnej dziurze będzie żylete.

Domyślnie

Kolega nie pisze nic o
    pełnej dziurze
    tylko o
    bardzo mleczne i niskokontrastowe
    a to inna bajka .

Stasbzac - faktycznie wstaw foto z exifem i się obaczy.
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

kurcze, ja nie wiem gdzie wy kupujecie te obiektywy. to wspaniale szklo, jakosciowo wymieka wszystko do 3kpln... albo i dalej... a tu takie posty... coraz czesciej wydaje mi sie (z calym szacunkiem) ze to nie sprzet jest winien w wiekszosci przypadkow...

Domyślnie

hmm... a to dziwne, mi się wydaje - wrrróć - jestem przekonany, że 50-ka oferuje bardzo kontrastowe i bardzo "wyraziste" zdjęcia...
    tak jak koledzy piszą wrzuć fotkę i podywagujemy

Domyślnie

Stasbzac, normalne. Jeśłi cię to wqrvia, wgraj za pomocą NCC jakąś kontrastową krzywą i zapodaj mocne ostrzenie. A 50/1.8 to żyleta, ale faktycznie jakimś zabójczym kontrastem nie grzeszy...

Domyślnie

sorry za szybkiego posta, ale jestem caly czas w biegu. Aktualnie nie mam dostepu stalego do internetu, wiec z dolaczeniem zdjecia moze byc problem. Nie jest to na pewno wina moja - od dawna uzywalem f100 z tym szklem i nie mialem zadnych problemow. Tu jest tak ze po skorygowaniu poziomow zdjecia sa w sumie ok, ale nie wiem czy tak ma byc, czy mam cos z matryca, czy moze tez ekran zle wyswietla. W jaki sposob wgrywa sie krzywe do aparatu i skad je wziac. W swiat cyfrowy dopiero wchodze! Prosze o porady. Pozdrawiam!

Domyślnie

Stasbzac, najlepiej sobie samemu qrve ukręcić. W Nikon Capture Editor otwierasz zdjęcie, którego kontrastowość ci nie odpowiada:
    Następnie poprawiasz krzywą tak, by efekt ci się spodobał:
    Powstałą krzywą zapisujesz klikając na tą ikonkę koło zielonej kontrolki. Następnie odpalasz Nikon Capture Control, W aparacie ustawiasz USB na PTP, podłączasz go do kompa i opcją "Edit Camera Curves" wgrywasz swoją qrvekę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów