Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Desktop needed!

Question Desktop needed!

Mam do wydania do 3 tys. (maksymalne maksimum 3500) i potrzebuję blaszaka do obróbki i tzw. multimediów. W temacie nie siedzę od dobrych paru lat, więc jeśli ktoś się akurat nudzi i chce komuś innemu pomóc (albo podrzucić adres godnego uwagi forum, na którym siedzą znudzeni ludzie ;]) , to ja bardzo wdzięczny będę.

Wymagania mam takie:

- cichość, cisza, bezgłośność najlepiej; duże wiatraki i pasywne chłodzenie gdzie się tylko da
    - 2 dyski, najlepiej w raidzie, najlepiej w sprzętowym (myślę że 2x320 wystarczy); i szybkie żeby były
    - procesor ma być "wystarczający", czyli CS/CNX w perspektywie kolejnych wersji
    - ramiszcze: tu też wymagań specjalnych nie mam, ale jako że nie planuję visty, a XP 64bit raczej już nie dorwę, nie więcej niż 3gb pewnie
    - grafika: cicha i w miarę wydajna, ale bez pirotechniki; ma pociągnąć mniej wymagające gry i filmy w HD (ale to to już chyba wszystkie mają); i DVI-D musi mieć koniecznie; preferowane ATI ze względu na sterowniki dla pingwina, który być może u mnie zagości
    - karta muzyczna: coś średniej klasy zorientowane raczej na stereo niż kupę głośników (ale z możliwością podłączenia tychże), jeśli takie karty osiągalne dla zwykłego śmiertelnika w ogóle istnieją
    - tuner r/tv: tu też nietypowe waymagania, bo zależy mi bardziej na radiowej jego części, z dobrym softem, umożliwiającym nagrywanie w jak najlepszej jakości i automatyczne włączanie, wyłączanie kompa o zadanej godzinie i porządną anteną
    - napęd optyczny: co tam wartego uwagi z DVD w danej chwili jest
    - jeśli są jakieś wewnętrzne czytniki formatów wszelakich warte rozważenia, to jeden by mi się przydał
    - karta sieciowa: nie musi być bezprzewodowa, musi być niezawodna
    - byłbym zapomniał o głównej płycie... bo tak naprawdę nie wiem co tu napisać :/ dużo, dużo usb , markowość i jakość, tylko tyle mi do głowy przychodzi, może jeszcze perspektywiczność (czyli kompatybilność w przód )
    -moduł bluetooth byłby też mile widziany
    - zasilacz: godny zaufania, czyli pewnie chieftec

To by było chyba wszystko. Jeśli ktoś wie, gdzie można znaleźć ładną obudowę w typie mac'a pro lub coś wzorniczo bliskiego, proszę o podrzucenie linka.

Domyślnie

Hmmm... Opisales swoje wymagania, wg ktorych raczej nie znajdziesz gotowego komputera pt. DELL J-23 czy HP Super-Power-Station. Tak wiec zostaje Ci tylko skladak. Jako, ze wymieniles wszystko dosc dokladnie z konkretnymi oczekiwaniami, to nie rozumiem -- czego wlasciwie jeszcze oczekujesz od uzytkownikow forum? Ze poswieca za Ciebie czas na stronach sklepow internetowych, dobierajac z uwaga (zeby sie zmiescic w sugerowanej cenie) konkretne typy klamotow? Nie mozesz tego zrobic sam?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ja niedawno złożyłem sobie kompa na Asusie P5Q Pro, 4 GB Ramu dedykowanego OCZ (2x2), procek q9550 intela, grafika RadeonHD4850 Gigabyte z pasywnym chłodzeniem i 1 GB Ramu. Zasilacz BeQuiet 600W. Oczywiście dyski - Samsunga Mam to wszystko w obudowie chiefteca, w niej 5 wolnoobrotowych wiatraków i całość nawet śmiga
    Mam zainstalowaną jedną grę - Toca3. Rzadko, ale odpalam ją czasami i to w natywnej rozdziałce panelu lcd - 1600x1200 - w maks. detalach. I wszystko jest caculo. Soft śmiga aż miło. Nic nie podkręcam, bo i po co? Sklep w którym kupowałem podzespoły to www.gral.pl . Taniej w sieci nie znalazłem.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Mogę, ale - jak zaznaczyłem - nie siedzę w temacie, więc nie wiem która karta graficzna, dysk czy procesor jest w moim przypadku lepszym wyborem. Liczę na to, że ktoś, kto się na temacie zna lub miał niedawno podobny dylemat coś mi podpowie. Nigdy nie zadaję na żadnym forum pytań o sprzęt, wszystkiego szukam sam, ale składanie całego komputera "trochę" mnie przerasta. Poza tym idąc twoim tokiem rozumowania zadawanie pytań o wybór czegokolwiek nie ma sensu - bo kto ma znać twoje wymagania, jak nie ty sam, a skoro już je znasz, to pozostaje tylko wizyta w sklepie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oem Zobacz posta
    Poza tym idąc twoim tokiem rozumowania zadawanie pytań o wybór czegokolwiek nie ma sensu - bo kto ma znać twoje wymagania, jak nie ty sam, a skoro już je znasz, to pozostaje tylko wizyta w sklepie.
    Otoz to wlasnie. W tym przypadku to bedzie najlepsze rozwiazanie, bo ludzie w sklepie dostana pieniadze za to ze wyszukaja, dobierajac tak zeby wszystko ze soba dzialalo (a jak nie bedzie dzialalo, to dobiora inny element), i za to, ze to zloza do kupy. Masz wrecz idealna liste wymagan -- wlasnie dla "budowniczego" komputerow, ktoremu zaplaciasz za dobranie i zlozenie tego kompa wg Twoich oczekiwan. Po co debata o tym na forum, skoro Ty i tak fizycznie nie bedziesz zamawial tych podezspolow i sam ich montowal? Teraz, to taka podwojna robota.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wczoraj był składany

płyta Asus P5QPro
    procek Intel CoreDuo 3800 3GHz
    2 dyski WD Caviar Blue 320GB
    grafa Asus Radeon HD3850 512MB DDR3
    RAM 2x Kingston 2048MB 800MHz
    Zasilacz MODE COM Vulcano
    Tuner AverMedia Hybrid AVer-TV
    Napęd - jakiś Lite-On super coś tam ...

dokładnie 3 tys.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Otoz to wlasnie. W tym przypadku to bedzie najlepsze rozwiazanie, bo ludzie w sklepie dostana pieniadze za to ze wyszukaja, dobierajac tak zeby wszystko ze soba dzialalo (a jak nie bedzie dzialalo, to dobiora inny element), i za to, ze to zloza do kupy. Masz wrecz idealna liste wymagan -- wlasnie dla "budowniczego" komputerow, ktoremu zaplaciasz za dobranie i zlozenie tego kompa wg Twoich oczekiwan.
    A jest taka usługa via internet? Szczerze mówiąc nie pomyślałem o rozwiązaniu problemu w ten sposób, pewnie przez moją nieufność wobec sprzedawców rzeczy wszelakich

Cytat Zamieszczone przez stig
    Po co debata o tym na forum, skoro Ty i tak fizycznie nie bedziesz zamawial tych podezspolow i sam ich montowal?
    Tę opcję też rozważałem.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Uprawnienia umieszczania postów