Close

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 114

Domyślnie

szwagier planuje zakup 100-300 + TC 1.4
    gdzieś na forum przeczytałem, że jeden z użytkowników tego zestawu pisał, że AF Sigmy 100-300 kiepsko wspołpracuje z TC Kenko 1.4 i dopiero po zamianie TC Kenko na TC Sigmy było ok.

Czy ktoś to może potwierdzić, czy ktoś ma doświadczenie w S100-300 + TC 1.4 Kenko?
    Mamiya + Sony

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Rawa Mazowiecka

Domyślnie

Witam. Ostatnio testowałem, dzięki uprzejmości SPC Foto-Net, Sigmę 100-300/4 z TC1.4 Sigmy i nie stwierdziłem,żeby się specjalnie gryzły, spadek jakości też niezauważalny. W wątku o N 70-300 napisano, że S100-300/4 nie lubi się z Kenko, a jeszcze gdzieś (nie pamiętam gdzie), że z Nikonem też nie współpracuje. Pozdrawiam.

Domyślnie

No to na to wygląda że jeżeli chce sie mieć szkła Sigmy to TC tez trzeba mieć Sigmy, a jeżeli Nikon to TC Nikona. Troche to dziwne że niby szkla do jednej puszki a nie mogą ze sobą współpracować.
    POZDRAWIAM !
    ŁUKASZ SZIN
    D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0

Domyślnie

to ja tylko dodam od siebie ze miałem 100-300 f4 na 2 wyjazdach, Gruzja i Wenezuela. Wszystko cacy, ostrość na 5-, to że da się z ręki, mój nie miał ani ff ani, nic się nie wysuwa = nic się nie brudzi, pasuje pokrywka od nikkora , wytrzymały na wstrząsy i stuknięcia ale jest jedno "ale". AF mógł by być szybszy bo ten jest na poziomie średnim. Do mało ruchliwych zwierzaków jest spoko ale z ptakami jest już ciężko. Orła czy pelikana to się zdejmie bo mają przewidywalne odruchy ale jak już jakieś mniejsze ustrojstwo zaczyna skakać, podfruwać albo czynić inne cuda to niestety AF w 100-300 nie daje już sobie rady a szkoda bo by był prawie idealny a tak to pozostaje tylko dobry. Jest to tylko opinia pasjonata robienia zdjęć a nie nie fotografa czy fotoreportera więc miejcie to na uwadze
    D70S....Z6...

Domyślnie

Wolę lepsze swiatło niz jakieś stabilizacje
    A co do sigmy to tylko tc sigmy, z innym kiepsko

Domyślnie

zastanawiałem się dzisiaj jedynie nad jednym. jak się ma szybkość AF s100-300 do body. czy będzie zdecydowana różnica szybkości AF przy d70s a d300? Przymierzam się do zmiany body bo moją cudowna d70ka już się troszkę postarzała, mimo to zostanie na emeryturze ze mną Jeśli puszka nic do tego nie będzie miała to zamierzam zamienić s100-300 na coś możne krótszego ale szybszego.
    D70S....Z6...

Domyślnie

wszystkie obiektywy sigmy maja jedna zasadnicza wade,wyraznie slabiej pracuja w trybie sledzacego af - sa mniej precyzyjne i duzo czesciej nie trafiaja z af w punkt ( w porownaniu ze szklami nikona)

Domyślnie

ale jak się ma to do puszki i czy ma ona znaczący wpływ np 30%?
    D70S....Z6...

Domyślnie

Ja mysle, ze to ma wielki wplyw. Stosowalem wczesniej nikona D80, teraz mam D200 i pomimo, ze wszyscy twierdza, ze to ten sam AF to jednak ten w D200 sprawia wrazenie szybszego. glowne co sie da zauwazyc, to to ze sie zadziej myli i nieprzelatuje po calym zakresie ostrosci, a wiec szybciej jest ustawione ostre zdjecie.
    Mateusz Moskalik: SKRADZIONENP7000+Ikelite, ND300+Ikelite, N28-105/3.5-4.5 Macro, S8-16/4.5-5.6, S17-50/2.8 EX OS, S70-200/2.8 EX OS, IkeliteDS125, IkeliteDS50, statywy GIOTTO's, plecak Lowepro, skrzynie PELI

Domyślnie

no i to jest odpowiedz, właśnie to latanie po całym zakresie powoduje wrażenie że chodzi powoli. Gut, w takim razie muszę się ustawi z kimś kto ma d300, zabiorę swoją puchę i się porówna. Będzie obiektywny test
    D70S....Z6...

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów