Close

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 114

Domyślnie

...czyli niegroźne, jak na moje potrzeby (czyli amatorka) to może być i iso 1600 bo większych odbitek niż a4 raczej nie będę robił bo gdzie mam to powiesić ścianę mam małą
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

mmosk - superowe foty - ja myślę nad 100-300/4 i właśnie taką jeszcze dłuższą sigmą jak prezentujesz czyli 150-500 - może i pierwsza bardziej chwalona ale w foto przyrodniczych liczy się też długość a to 200mm więcej kusi (na DX to nawet 250mm) więc to już jest duuża różnica co do Nikkora 80-400 VR to strasznie enigmatyczne szkiełko na temat którego ciężko coś znaleźć więcej + to że część ludzi narzeka na za wolny ich zdaniem AF (no i wciąż mówimy o 100mm mniej niż S 150-500 )
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

[QUOTE=Mariusz888;984963]mmosk - superowe foty - ja myślę nad 100-300/4 i właśnie taką jeszcze dłuższą sigmą jak prezentujesz czyli 150-500 - może i pierwsza bardziej chwalona ale w foto przyrodniczych liczy się też długość a to 200mm więcej kusi (na DX to nawet 250mm) QUOTE]

Ja bym jeszcze się zastanowił nad 100-300/4 i konwerter 1,4x Masz wtedy bardzo porówynywalny zakres i stałe światło 5.6 gdzie po przymknięciu do 6.5 powinna być żyleta. Mówię to tylko dlatego, że wiele osób chwali sobie 100-300 i tc 1,4x, rewelacyjnie ze sobą współpracują i nie ma wielkich strat na jakości zdjęć. Oczywiście TC tylko sigmy

Domyślnie

Ale 300*1,4 da nam 420 a nie 500 niby tylko i aż 80mm które stanowią jeden mały krótki portreto-tele mniej... potem po przemnożeniu przez DX wyjdzie jeszcze większa różnica

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Witam.
    Z ciekawością kilkakrotnie czytałem ten post, wiele ciekawych i nformacji n/t obiektywów sigmy. Zaciekawiło mnie stwierdzenie mmosk-a
    "czyli zaklejenie odpowiedniego styku w TC aby niebylo informacji o przeliczeniu przeslony. sprawdzilem to na S 150-500 z TC 1.4x i ...... dzialal AF i dzialal OS. Podejrzewam wiec, ze powinien dzialac w takiej sytuacji takze zestaw SIGMA 500/4.5 + TC 1.4x"
    Nie znalazłem nigdzie w sieci tej informacji. Jeśli mmosk mógłbyś podać, którego ze styków w obiektywie czy w TC blokada ta dotyczy.
    Pozdrawiam Wist.

Domyślnie

ja kupiłem na allegro za 2450zł i niema zjawiska FF BF

Domyślnie

Ale co kupiłeś na tym allegro ? tą 100-300/4?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Ale 300*1,4 da nam 420 a nie 500 niby tylko i aż 80mm które stanowią jeden mały krótki portreto-tele mniej... potem po przemnożeniu przez DX wyjdzie jeszcze większa różnica

Nie mówię, że to co przytoczyłem jest najlepsze Żależy od potrzeb i do czego ma służyć to szkło. Tylko przypominam tez o takiej możliwość
    A jeden mały krótko portreto-tele mnie to się przyłoży do przedniej soczewy i jazda

Rycerz
    Gość

Domyślnie

to może jeszcze ktoś opisze sigmę 300/2.8 do pełnego kompletu? bo chodzi mi po głowie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez st4t1c Zobacz posta
    Nie mówię, że to co przytoczyłem jest najlepsze Żależy od potrzeb i do czego ma służyć to szkło. Tylko przypominam tez o takiej możliwość
    A jeden mały krótko portreto-tele mnie to się przyłoży do przedniej soczewy i jazda
    No to prawda że zależy do czego kto potrzebuje ale jest jeszcze jedna rzecz po za tymi dodatkowymi 80mm przemawiająca za 150-500 - to coś to OS czyli stabilizacja której 100-300/4 nie ma

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów