Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 18-70 a 18-105

Domyślnie 18-70 a 18-105

Witam Czytając forum tak mnie natchnęło założyć ten wątek Otóż posiadam standardowego kita 18-70 i się zastanawiam czy warto byłoby go zamienić na 18-105... Nie jestem żadnym onanistą sprzętowym, ale taki VRek by się czasem mógł przydać... Zastanawia mnie ten plastikowy bagnet, czy rzeczywiście się do niczego nie nadaje?

Domyślnie

Sprawdz w wyszukiwarce-Obiektyw byl porownywany przynajmniej w 5 postach
    Fuji fd6500 / Fuji S5 pro, Nikon 50mm 1.8, Nikon 18-105 VR

Domyślnie

No tak, myślałem, że dokładnie śledzę Forum

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

"...do niczego sie nie nadaje" ?! Hmm. Nic podobnego na forum nie ma. Zwlaszcza, ze to calkiem niezly kit.

Domyślnie

Szukam i porównań 18-105vr do 18-70 nie mogę znaleźć. Do 18-200vr owszem.
    Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 03-11-2008 o 11:36
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blase.g Zobacz posta
    "...do niczego sie nie nadaje" ?! Hmm. Nic podobnego na forum nie ma. Zwlaszcza, ze to calkiem niezly kit.
    Nie chodziło mi tu w żadnym wypadku o obiektyw, tylko o plastikowy bagnet, może niejasno się wyraziłem. Może użytkownicy obiektywów z takimi bagnetami się wypowiedzą jak wyglądają one po pewnym czasie eksploatacji

Domyślnie

Też mnie ten nowy kit mocno zainteresował, zwłaszcza kiedy pojawił się jego test na "optycznych", jednak nie ze względu na VR a na dłuższy zakres. Jednak do plastikowego bagnetu nie mam przekonania. Swojego 18-70 mam już prawie 2 lata i nie zauważyłem żadnych zmian "mechanicznych", wszystko hula tak jakby był nowy, natomiast przeglądając kiedyś opinie użytkowników kita 18-135 (czyli z plastikowym bagnetem) natknąłem się na problemy z wyrobieniem się tego bagnetu - konkretnie ludzie pisali o tym, że obiektyw trzeba po kilka razy zdejmować i zakładać ponownie aby kontaktowały styki. Wygląda więc na to, że jak taki kit jest nowy w okresie gwarancji to działa dobrze, a z czasem przestaje działać... No cóż, ja bym się nie zamienił właśnie z tego powodu, zwłaszcza że często zmieniam obiektywy. Sądzę, że lepiej dokupić długiego zoom'a.
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Mam Kit 18-135mm i po 8 miesiącach niewielkie luzy złapał ,
    ~100x wypinany i na razie problemu z klekotaniem czy brakiem komunikacji na stykach nie doświadczyłem .

Edit:
    jeśli obiektyw utraci kontakt na stykach wystarczy lekko dokręcić > odpinanie i zakładanie daje ten sam efekt .
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 03-11-2008 o 23:31

Domyślnie

Zakres zakresem, ale wyczytałem, że jest bardzo ostry. Nie rozumiem polityki Nikona i wsadzania do szkieł plastikowych bagnetów... Ile na tym można zaoszczędzić? Chyba, że chodzi o to że: a) jak obiektyw się zużyje to ktoś sobie kupi nowy b) chcą, żeby się rozglądać za droższymi szkłami

irek6311 dzięki za wypowiedź Swoją drogą póki co i tak pozostanę przy 18-70

Domyślnie

mam 18-135 już rok i na razie zero problemów. A jak przestanie widzieć szkło to wystarczy dokręcić, więc dla mnie to nie problem. Wyrabia się, w zależności od tego ile zdejmujesz...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów