Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Lampy SB + studyjne

Witam,
    zaczynam przygodę ze sztucznym oświetleniem z wykorzystaniem wielu lamp, chciałbym się Was poradzić w nastepującej sprawie :
    otóż mam SB 800 + SB 900 oraz 2x Lampa studyjna KH-150M ( link ) z regulowaną mocą błysku. Do lamp posiadam parasolki srebrne, softbox, strumiennica. Moje Pytanie brzmi :
    Jak najlepiej ustwić aby lampy wyzwalały się z różną mocą błysku ?
    Typ zdjęć : portert i może akt
    W przypadku SB sprawa jest prosta bo wystarczy w ustawieniach odpowiednio ustawić sterownik błysku przez lampę wbudowaną na grupę i kanał ale jak powiazać SB + w/w lampy studyjne.

Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem.

Czekam na rady i propozycje.
    Pozdrawiam
    puszki i szkiełka różne takie tam oraz graty do noszenia mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oneil Zobacz posta
    W przypadku SB sprawa jest prosta bo wystarczy w ustawieniach odpowiednio ustawić sterownik błysku przez lampę wbudowaną na grupę i kanał ale jak powiazać SB + w/w lampy studyjne.
    nie da sie używać sabinek w CLS i lamp studyjnych razem.
    Sabinki musisz dać w tryb SU4 albo dokupic do nich zewnętrzne fotocele. Możesz też odpalac lampy radiowo, przyda sie kilka odbiorników.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie da sie używać sabinek w CLS i lamp studyjnych razem.
    Dzięki za odpowiedź, wiem że nie można sterować studyjnych tak jak SB ale mi chodziło o zaproponowana samego podłączenia.
    np. zauaważyłem że można postawić SB na sankach do body, potem kabelekiem z SB do studyjnej a druga studyjna odpala się przez wbudowaną fotocelę. Chciałby przede wszystkim regulować mocą lamp i być może brakuję mi czegość jeszcze aby to zgrać.

Pzdr
    puszki i szkiełka różne takie tam oraz graty do noszenia mam

Domyślnie

Niczego Ci nie brakuje.
    Lampy studyjne odpalasz sobie w jaki tam sposob chcesz, radiowo czy na fotocele, nie wiem jak robisz to do tej pory. W studyjnych ustawiasz sobie pokretlem moc jaka Cie interesuje.
    SB Nikona ustawiasz w tryb "Remote (SU4)", i w tryb manualny i ustawiasz sobie odpowiednim przyciskiem moc lampy jaka Cie interesuje. SB wyzwala sie wtedy na fotocele, blyskiem lamp studyjnych.
    Miejsce na Twoją reklamę.

Uprawnienia umieszczania postów