Cytat Zamieszczone przez stig
A ja mam pytanie do kolegow uzywajacych Win XP 64. Jak procentowo wyglada sprawa z niedzialaniem (lub blednym dzialaniem) aplikacji 32 bit na tymze XPku? Juz nie chodzi mi o kombajny typu PhotoShop, Corel, InDesign, After Effects, Premiere, Acrobat czy np. LightWave, 3DMax albo inny DreamWeaver, Flash czy Office. Bardziej interesuja mnie wszelkie narzedzia i mniejsze programiki; Miranda, VirtualDUB, FooBar, Total Commander, Nero, TheBat, WhereIsIt, NOD32, TextPad, ACDSee, czy chociazby DaemonTools, WinRAR albo FlashGet. No i najwazniejsze; jak wyglada sprawa ze sterownikami do sprzetu? Jesli czegos nie ma jeszcze w wersji 64, to dzialaja te dla 32 bitowych wersji Windows?
Na koniec; oplaca sie przesiadka? Czuc jakies spowolnienie programow 32-bitowych na 64 bitowym systemie? Jakim rzedem wartosci mozna okreslic przyspieszenie dzialania aplikacji skompilowanych pod 64 bit wzgledem ich odpowiednikow 32-bitowych?
Poniżej załączam link do x64 compatibility list:

http://www.ukgamer.com/index.php4?ac...tsearch&type=0

Jak łatwo zobaczyć większość softu pracuje stabilnie. Największy problem jest z programami, które współpracują z core'm systemu (np. antywirusy, firewalle). Jest zaledwie kilka produktów dedykowanych, które współpracują z x64. Niektóre programy rodziły błędy i zostały zmienione przez producentów w taki sposób, że się nie instalują (np. itunes, nokia pc suite). Programy 64-bitowe pracują błyskawicznie, ale jest ich bardzo mało. Są np. 64-bitowe przeglądarki internetowe, w tym IE7 oraz Firefox 1.6, które działają stabilnie, w tym zastrzeżeniem, że nie ma do nich większości wtyczek.

Ogólnie mówiąc świat nie jest jeszcze przygotowany na pracę w 64 bitach. Choć zapewne zmieni się to w niedługim czasie.