Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Karta SD Eye-fi 8GB Pro/X2 Wi-fi

Witajcie,
    Zakupiłem sobie powyższa kartę o teoretycznie wszystko działa z moim iPadem. Jak robię zdjęcie w jpg to mam super preview na iPadzie. Problem jest z NEFami. transfer sam w sobie ma miejsce ale podgląd jest strasznie badziewny w rozmiarze thombnail'a (miniaturki). Czy ktoś wie co trzeba zrobić , żeby podgląd NEF'a był pełnowymiarowy?

Poza tym karta działa super!
    Loniu74
    Każdy kiedyś się uczy...
    Nikon D600, Nikkor 24-70/2.8, Nikkor 85/f1.8 G, SB 700

Domyślnie

Wygooglowałem work around można robić zdjęcia NEF+ JPG, wtedy JPG może służyć jako preview w pełnym rozmiarze, ale nie jest to coś co mnie do końca satysfakcjonuje
    Loniu74
    Każdy kiedyś się uczy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loniu74 Zobacz posta
    Wygooglowałem work around można robić zdjęcia NEF+ JPG, wtedy JPG może służyć jako preview w pełnym rozmiarze, ale nie jest to coś co mnie do końca satysfakcjonuje
    Zmień na urządzenia, które potrafi samo renderować nefy, a nie tylko odczytywać ich miniatury, albo znajdź aplikację, która to potrafi - choć nie wiem, czy jabłko takie dopuszcza...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Mam niby na iPadzie appsa co czyta nefy i nie ma z nimi problemu. Wydaje mi sie ze ten preview to generuje sama karta bo na pc po transferze widac tez miniature. Zaraz odpale ten plik w nikon capture i zobaczymy czy tam jest ok...
    Loniu74
    Każdy kiedyś się uczy...

Domyślnie

Mam niby na iPadzie appsa co czyta nefy i nie ma z nimi problemu. Wydaje mi sie ze ten preview to generuje sama karta bo na pc po transferze widac tez miniature. Zaraz odpale ten plik w nikon capture i zobaczymy czy tam jest ok...
    z tego, co pamiętam, to w każdym NEFie jest zaszyty .jpg. Marnej jakości zresztą. Jako podgląd dla programów, ktöre nie czytajä RAWów. W ktörejś z przeglädarek (nie wiem, czy nie w ViewNX) oglądasz właśnie tego jpga. Dopiero kliknięcie ikonki "NEF" powoduje wczytanie RAWa

Domyślnie

Bo iPad to takie dziadostwo po prostu...
    Android potrafi czytać nefy

Domyślnie

Który iPad? U mnie ip3 bez problemu czytał nefy z D700.

Btw - czemu akurat tak bardzo zależy Ci na podglądzie nefa, zamiast jpg?

Domyślnie

iPad 2. Zależy mi na NEF, bo szkoda mi miejsca na NEF + JPG. Może to dlatego, że ja pstrykam D90 (przynajmniej na razie).

Widziałem w necie, że ludzie mają ten problem z D90 - nie wiem czy z innymi modelami też.

Z drugiej strony transfer NEF zajmuje trochę czasu - kilka sekund więc chyba dla mnie gdy chcę po prostu zobaczyć jak wyszło zdjęcie na większym wyświetlaczu opcja jpg +NEF zaczyna nabierać sensu. Włączyłem upload tylko jpg na iPad i mam natychmiastowy podgląd. Jak mi się karta zapełni to mogę zgrać na kompa wszystkie NEF'y i będzie ok.
    Nie jestem zawodowym fotografem i nie trzaskam setek zdjęć na godzinę
    Loniu74
    Każdy kiedyś się uczy...

Domyślnie

A tak z innej beczki, wie ktoś jak w D90 ustawić żeby nie przechodził w stan uśpienia tak szybko? Zrywa wtedy połączenie wifi ...
    Loniu74
    Każdy kiedyś się uczy...

Domyślnie

A tak z innej beczki, wie ktoś jak w D90 ustawić żeby nie przechodził w stan uśpienia tak szybko? Zrywa wtedy połączenie wifi ...
    w D300 trzeba ustawić czas włączenia pomiaru na pomiar stały. Czy jak tam ta opcja się nazywa
    W D90 też tak powinno być

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów