Close

Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    emsiurek
    Gość

Domyślnie Obiektywy do studia

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich bardzo serdecznie

Przejdę jednak odrazu do konkretów.

Interesuje mnie fotografia studyjna, głównie fotografowanie portretów i małych sesji całych postaci. Przejrzałem serwis www.pbase.com, jednak nie za bardzo odpowiedziało na nurtujące mnie pytania.

Nikkor 85mm 1.8D vs 1.4D - czytałem, że ten pierwszy to bardzo dobry obiektyw do fotografii portretowej, jednak wersja jaśniejsza posiada zdecydowanie ładniejszy bokeh. Czy w studyjnej fotografii aż tak będzie widać różnicę? A co powiecie na Carl-Zeiss T 1.4 85 ? Jak on się ma do Nikkorowskiej 1.4 ?
    Którąś z tych stałek ze względu na ogniskową chciałbym używać do typowych ciasnych portretów. Co polecacie do całych postaci ? 35 2.0 ?

Czy może dać sobie siana ze stałkami i zainwestować w....

np Nikkor 24-70 mm 2.8 ? Tak, wiem, może być troche ciasno w studio przy DX. W chwili obecnej posiadam Nikona D80. Mógłbym wymienić swoje body na jakiś FX ale jednak wolę zainwestować w dobre szkło, a dopiero później ewentualnie w lepsze body.

Czekam na wasze opinie i sugestie oraz ewentualne doświadczenia w tego typu fotografii. Z góry dziękuję i przepraszam, jeżeli wcześniej była już o tym mowa.

Cheers!
    Ostatnio edytowane przez emsiurek ; 27-10-2008 o 21:21

Uprawnienia umieszczania postów