Szukaj
No! Bo już traciłem nadzieję, a jak przeczytałem te "przede wszystkim krzywe" to już mi ręce opadłyJa przyznam się, że dopiero wczoraj zobaczyłem jak łatwo krzywymi można poprawić balans bieli. Do tej pory nie wiedziałem, że np. jeśli twarz jest zbyt niebieska to (GIMP):
1. Wyświetlam okno z krzywymi.
2. Klikam myszą w twarz.
3. Wybieram kanał niebieski i na pionowej linii która pokaże mi się na krzywych (miejsce kliknięte na zdjęciu) łapie myszą za punkt na krzywej i delikatnie ściągam go pionowo w dół obserwując czy jest już wystarczająco zdjęty niebieski i czy czasem w żółty nie zaczyna wpadać.
W krzywych drzemie spory potencjał, którego jednak za cholerę wykorzystać nie mogę bo gdzie nie spojrzę to tylko "no trochę zabawy krzywymi". Ale jakiej zabawy? Za co złapać aby uzyskać konkretny efekt? Jasne - gotowej recepty nie dostanę, ale jak zobaczę kilka przykładowych zabiegów i efektów jakie można uzyskać to już mnie jakoś nakieruje. To co zrobiłeś z tym pociągiem myślę byłoby ciekawą szkołą dlatego bardzo proszę o tego tutka. Najlepiej na tym samym zdjęciu jeśli autor się zgodzi![]()
pozdrawiam
Czy mógłbym Autora raz jeszcze prosić o udostępnienie NEFa?
Albo na serwer, albo na mój mail (dostępny w profilu).
Będziesz pisać tutka? Kurcze, a już pogrzebałem wszelką nadzieję![]()
pozdrawiam
dla mnie na obu wersjach brak jest jakiegos kanału..sprane kolory obróbka leży
Skontaktuj się z nami