Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

madburn, śwaitło mierze "na oko" a zdjęcia robie w RAWach potem ewentualne poprawki w NC ale przeważnie jak raz ustawisz ekspozycje to przy sztucznym świetle np w studio niemasz już zbyt wiele zastanawiania sie nad parametrami bo tu zmiany wprowadzasz analogicznie przesłone do migawki zalezy co chcemy uzyskać (jakie GO itp) no a przy słoneczku to tu trzeba niestety podglądać ale do tego da sie przyzwyczaić ja zostawiam sobie histogram i jak zrobie fotke to szybko rzucam okiem na histogram i już wiem czy trzeba poprawiać... praca ze starym sprzętem wymaga wiele wysiłku ale dlamnie jest bardziej zadowalająca od pracy "kitową" sigmą jaką posiadam dletgo tez żadko jej uzywam...
    pozdrawiam
    "...pośród ślepców, jednookim królem byłem"

Domyślnie

madburn, kupiłem taką przejściówkę tydzień temu i bez problemu jupiterek ostrzy na nieskończoność... wydaje mi się że nawet nieco dalej Niestety testowałem go na Nikonie analogowym znajomego tylko przez chwilę, więc żadnych fotek nie zrobiłem, a na własnego D50 wciąż czekam, aż się pojawi w sklepach internetowych W sumie zakup całkiem opłacalny bo Jupitera można mieć za 100zł adapter za 50 i mamy fajny obiektyw portretowy z bagnetem nikona za 150zeta
    Goniu, mógłbyś pokazać jeszcze kilka fotek robionych tym Jupiterem? Bardzo mnie to ciekawi.
    Pozdrawiam
    D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4

Domyślnie

Sztolcman, daj meil na PM to Ci podrzuce, a kiedyś moze zamieszcze jakieś na forum...

Domyślnie

kupiłem na allegro przejściówke, tą zwykłą bez soczewki
    no i szybciej ją sprzedałem niż kupiłem
    ledwo ostrzy do 3m z heliosem 50mm
    ustawić ostrość to sztuka
    a w nosie z takim wynalazkiem, szkoda nerwów....

Domyślnie

hehe ja wlasnie kupilem soligora 135 2,8 ale na mocowaniu nikona szklo manualne zobaczymy jak bedzie dzialac

Domyślnie

wilus, cierpliwości, ona sie opłaca jeśli ktoś ma kilka szkieł z M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilus
    a myslalas o kompakcie ?

od poczatku wiadomo ze w nikonie m42 nie ostrzy i nie mierzy swiatla

zeby ostrzylo to trzeba albo soczewke w przejsciowce albo przerobic obiektyw

a zeby byl pomiar swiatla to trzeba kupic sobie swiatlomierz

Domyślnie

[quote="madburn"]
    Cytat Zamieszczone przez wilus
    a myslalas o kompakcie ?

kompakt powiadasz... hm... może kiedyś
    póki co mam czym zdjęcia robić, na szczęście jest w tym jakiś AF i nie musze na siłe wypatrywać oczu w M42. Dlaczego mam sobie utrudniać zycie niewątpliwie świetnej jakości szkłami rodem CCCP
    Ciągnie sie zemsta socjalizmu

Domyślnie

jesli masz cos przeciwko ruskim to nic nie stoi na przeszkodzie meczyc sie japonskimi szklami lub carlzeissami :P

ech ta polityka nikona- jakby w d50dali mikroraster z klinem na matowce i pomiar swiatla wlaczyli w sofcie to by sie okazalo ze schodza tylko body a sprzedaz obiektywow kuleje :P

Domyślnie

Heh...no szkoda, że w systemie nikona są takie problemy...w canonie chyba wygląda to trochę lepiej...
    Ale ludzie radzą sobie i z takimi problemami:

http://forum.stock-photo.pl/

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów