fotki od największego ISO do najmniejszego
picasaweb.google.com/jarekwalek/102ND300#
Szukaj
fotki od największego ISO do najmniejszego
picasaweb.google.com/jarekwalek/102ND300#
Ostatnio edytowane przez jjww1 ; 25-10-2008 o 10:16
Zgadza się, moja uwaga była do postu jjww1. Ostrość pozorna ulega zmniejszeniu przy wysokich iso
przy wyłączonej redukcji szumów efekt ostrości jest taki sam
niestety... nie doszły... Ale wiedzę że sobie poradziłeś![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Na szybko strzeliłem dwie fotki. Prosto z puszki tylko zmniejszone i nic więcej. Są tutaj.
Moim zdaniem to problem szkła, a raczej jego jakości oraz prawidłowe naświetlenie zdjęcia. Moim zdaniem powinno być na +0,7 lub 1,0...
Powinieneś porównać z innymi szkłami i jakąś stałką. Wtedy będziesz miał więcej informacji.
Ostatnio edytowane przez Marek ; 25-10-2008 o 11:31
A moim zdaniem pliki na wysokim iso są zmulone masakrycznie przez puszkę (nie wiem w jakim mechanizmie). Skoro na ISO 200 jest ostro to co tu ma jakość szkła do rzeczy?
D800
Pliki mogą być zmulone, to fakt. Zgadzam się też, że szkło nie powinno mieć wpływu, ale... Sam nie wiem - miałem 18-200 i nie zauważyłem tak dużych różnic. Jestem jednak bardzo ciekawy jak to wygląda z innym szkłem.
MSZ, nie jest to wina ISO a AF-u. Czy za te bledy AF odpowiedzialna jest puszka czy szklo, to trudno powiedziec. Jedno jest dla mnie pewne, te zdjecia wygladaja na BF/FF, na Twoim miejscu sprobowalbym podobna sesje zrobic z ostrzeniem manualnym, bez potwierdzania ostrosci przez puszke.
Ostatnio edytowane przez Witusch ; 25-10-2008 o 11:42
ano ano, i jak to oceniasz, zło konieczne czy sprzęt na szrot?
hahahana szrot kolego na szrot
Nie no żarcik tylko taki...
Oczywistą oczywistością jest ingerencja oprogramowania (czy to puszki czy PC-ta), brak exifa świadczy raczej o zewnętrznej ingerencji. Potrafię zrobić takie samo zdjęcie obiektywem np. 17-55 czy 24-70Baaa każdy to potrafi, max ISO, a później max odszumianie, do tego okropne warunki oświetleniowe i mamy gotowy przepis.
Moim zdaniem wątek do kosza, nie ma tu ani problemu ostrości, ani D300.
Przynajmniej w mojej nieskromnej opinii
Ale przecież dzięki temu doświadczeniu wiesz kolego, jak ustawić parametry, aby zdjęcie było piękne i ostre.
No i jeszcze jedna uwaga, zwiększasz ISO, a tło bezustannie tak samo niedoświetlone.... a już wiem, używasz tylko lampy wbudowanej prosto w twarz... Poczytaj świetne teksty naszych kolegów o poprawnym oświetleniu, jak zrobić dobre zdjęcie... Najczęściej winnym złej fotografii jest człowiek... przynajmniej ja mam takie odczucie względem samego siebie![]()
Ostatnio edytowane przez konrat ; 25-10-2008 o 12:21
NIKON
Skontaktuj się z nami