Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: d300 ostrość

Domyślnie

Wyplute prosto z puszki (zmniejszone), oświetlenie - pokojowy półmrok światło tylko odbija się od dachów przez lekko odsłoniętą roletę

Iso 2000, F1.6

Iso 3200, F1.6

Iso 6400, F1.6

Coraz mniej szczegółów na wyższych ISO - ale AF łapie ten sam punkt - napis Gigabyte

6400 wygląda już niezbyt ciekawie, ale dlatego w puszce nazywa się H, a nie 6400
    Przy czym robiłem szkiełkiem o okropnie pudłującym i niedokładnym AF

Na zdjęciach kolegi jjww1 moim zdaniem jest fatalne oświetlenie co uwydatniło "blur" i działanie odszumiania na wyzszym ISO, nie przeczy to zwyczajnemu "spudłowaniu" AF.
    Poza tym kolega jjww1 przedstawił jedno takie zdjęcie, nie podając czasu, ustawień AF itp rzeczy
    Pozdrawiam
    No i kto używa 6400 do portretu?? (oczywiście w DX )
    Ostatnio edytowane przez konrat ; 25-10-2008 o 15:56
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrat Zobacz posta
    hahaha na szrot kolego na szrot Nie no żarcik tylko taki...
    Oczywistą oczywistością jest ingerencja oprogramowania (czy to puszki czy PC-ta), brak exifa świadczy raczej o zewnętrznej ingerencji. Potrafię zrobić takie samo zdjęcie obiektywem np. 17-55 czy 24-70 Baaa każdy to potrafi, max ISO, a później max odszumianie, do tego okropne warunki oświetleniowe i mamy gotowy przepis.
    Moim zdaniem wątek do kosza, nie ma tu ani problemu ostrości, ani D300.

Przynajmniej w mojej nieskromnej opinii
    Ale przecież dzięki temu doświadczeniu wiesz kolego, jak ustawić parametry, aby zdjęcie było piękne i ostre.
    No i jeszcze jedna uwaga, zwiększasz ISO, a tło bezustannie tak samo niedoświetlone.... a już wiem, używasz tylko lampy wbudowanej prosto w twarz... Poczytaj świetne teksty naszych kolegów o poprawnym oświetleniu, jak zrobić dobre zdjęcie... Najczęściej winnym złej fotografii jest człowiek... przynajmniej ja mam takie odczucie względem samego siebie
    Te fotki to tylko test robiony po to by w tych samych warunkach sprawdzić różnicę w ostrzeniu przy różnej wielkości ISO, poprostu robiłęm różne fotki i po wrzuceniu na kompa okazało się że część fotek jest nieostrych, więc zaczołem szukać przyczyny.
    Po obejżeniu właściwości fotek zauważyłęm że nie ostrzą fotki powyżej 640 ISO byłem tym zszokowany i dlatego zaczołem szukać przyczyny, jako że jestem ograniczony jednym korpusem D300 i jędnym obiektywem nikon 18-200
    (poprzednie sprzęty mam z półki tzw. analog oraz kompakty) dlatego zadałem pytanie na forum
    Ostatnio edytowane przez jjww1 ; 25-10-2008 o 19:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    jjww1, przeczytales moj post powyzej? Zanim zaczniesz wymieniac cokolwiek, zrob to o czym napisalem.
    Dzięki za podpowiędz, jutro zrobię testy i jak to nie pomoże to przetestuję obiektywy w sklepach z własnym korpusem.
    O efektach powiadomię kolegów
    z poważanie Jarek (jjww1)

Domyślnie

Poza tym kolega jjww1 przedstawił jedno takie zdjęcie, nie podając czasu, ustawień AF itp rzeczy
    Pozdrawiam
    No i kto używa 6400 do portretu?? (oczywiście w DX )[/QUOTE]

Witam
    tych zdięć jest 19-cie, jak będziesz je oglądał pojedyńczo to przy każdym masz po prawej stronie info,
    Ostatnio edytowane przez jjww1 ; 27-10-2008 o 16:43

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów