Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Filtry Cokin

Domyślnie Filtry Cokin

Witam serdecznie
    Od dluzszego już czasu próbuje dopasować część informacji zawartych w postach Alfa na temat filtrów Cokin do katalogu tej firmy i jakoś nijak mi to nie wychodzi
    Alf napisał:
    -Filtry szare (grey) – występują w 2 stopniach gradacji (1 i 2), a w przypadku gradacji 2 również w 3 rodzajach przejść (L/S/F) np. Gradual Grey G2 L – to filtr połówkowy szary o 2 stopniu gradacji (ciemniejszy) w wersji light, czyli z miękkim przejściem.
    -Filtry ND (neutralna gęstość) – popularnie nazywane szarymi połówkami, co powoduje często niedomówienia i mylenie ich z filtrami rzeczywiście szarymi (grey). Filtry te występują w gradacjach podawanych w cyfrach od ND 0,1 do ND8, co też powoduje nieporozumienia, bowiem filtr ND 0,6 często nazywany jest czasem ND4. filtry ND występują w 3 rodzajach przejść (L/S/H).

Z tego jasno wynika że zarówno filtry szare jak i ND występuja w wersji "połówek".
    Również poniżej mozna przeczytać:
    Filtry ND (Neutral Density – czyli neutralnie gęste) są neutralne i nie wpływają na kolorystykę zdjęcia, natomiast filtry gradual grey (szare) mają pewien wpływ na kolory (dają lekko brunatno/magnetową dominantę). Filtry ND stosujemy wtedy, gdy niebo jest choćby lekko zachmurzone zaś filtry grey, gdy niebo jest całkowicie lub prawie całkowicie wyprane.

Wszystko jest wspaniałe i cudowne, moja wiedza na temat połówkowych filtrów Cokin znacznie wzrosła, do momentu wizyty na stronie tej że firmy. Na stronie nie widzę żadnego rozróznienia pomiędzy filtrami szarymi a ND. Jedyne co rzuca mi się w oczy to to że filtry połówkowe maja określenie grej a filtry całe ND.

Ponizej podaję link do charakterystyki filtrów Cokin i poprosze o wskazanie które z w/w filtrów połówkowych są filtrami szarymi a które ND.

http://www.cokin.co.uk/pdf/COKIN%20ND%20Chart.pdf

Z góry bardzo dziekuję

Robert D
    Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo to Cokin nie produkuje filtrów neutralnych, wszystkie są szare
    Takie ma w swojej ofercie Hitech ( choć z doświadczenie wiem że one też barwią ) lub znacznie droższy i lepszy LEE
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 24-10-2008 o 15:08

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Wszystkie są szare. ND to nie "neutralnie gęste", a "neutralny i o gęstości np. 2, 3 itd". W oznaczeniu jest "grey" przy każdym filtrze w tabeli.

Domyślnie

Dziękuję to wiele wyjaśniło.

Robert
    Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji

Uprawnienia umieszczania postów