Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 14-24 - po co?

Domyślnie 14-24 - po co?

Hej,
    Dałem to tutaj bo nie bardzo wiedziałem czy tu czy do szerokokątnych.
    Mam D700 i z szerszego kąta Nikkora 20mm/2.8

Jako "zbieracz" po 24-70 i 70-200 zastanawiałem się nad 14-24. Określenie "zbieracz" użyłem specjalnie - po prostu odnoszę wrażenie, że kilka osób na forum ma taki sam charakter jak ja - jak ich stać to kupują cały zestaw (14-24, 24-70, 70-200) po to by mieć. Ale poptrzyłem na sample umieszczane tutaj i zacząłem się zastanawiać - do czego mi to? Fotografii ślubnej nie uprawiam, karykatur też nie robie (zdjęcia ludzi z bliska tym obiektywem to raczej karykatury). Wiem, że pytanie może trudne bo nie zależy mi na tym aby ktoś powiedział "bierz bo warto" albo "jak nie wiesz po co to nie potrzebujesz" tylko by jakoś logicznie przedstawił wyższość (lub jej brak) nad posiadaną przeze mnie 20stką tudziesz jakieś przykłady pokazujące, że tylko 14-24 mogło wykonać takie zdjęcie (a 20stka nie dała by rady).
    Pozdrawiam
    Piotr
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

Skoro nie wiesz do czego go użyć to nie kupuj. Jak poczujesz, że brakuje ci szerzej to kup. Proste.
    Dobrze, że nie mamy D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szmyca Zobacz posta
    Skoro nie wiesz do czego go użyć to nie kupuj. Jak poczujesz, że brakuje ci szerzej to kup. Proste.
    ale rada... chyba zbyt długo nad tym nie myślałeś... ciekawe, czy sam chciałbyś dostawać tutaj takie rady...

jeśli chodzi o zastosowanie, to zdjęcia, które zrobisz 14-24, a nie zrobisz 20 to np. ultra szeroki krajobraz
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szmyca Zobacz posta
    Litości Gościu - robisz to specjalnie czy nie umiesz czytać:

"bo NIE zależy mi na tym aby ktoś powiedział "bierz bo warto" albo "jak nie wiesz po co to nie potrzebujesz" tylko by jakoś logicznie"

Abyś mógł to objąć myślowo kluczowe wyrazy zaznaczyłem na czerwono.

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze po czesci sam sobie juz odpowiedziales. Bo jesli nie wiesz/czujesz/whatever do czego by Ci sie 14-24 przydal, to chyba znak ze go nie potrzebujesz. Natomiast jesli masz pieniazek, z ktorym nie masz co robic i Cie kusi to szkielko, czy tez tak jak piszesz masz nature zbieracza, to sobie kup, zobacz o co chodzi i najwyzej pogonisz jesli bedzie lezalo w szafie.

Ale generalnie cos w tym jest, ze 14-24 jest jakby to nazwac szkielkiem raczej dla 'wide angle freaks' niz normalnych ludzi bo zakres ogniskowych mimo, ze imponujacy jest raczej dosc specyficzny jesli chodzi o zastosowania.

Tu nota bene duzo lepszym uniwersalnym jesli chodzi stricte o zakres ogniskowych szerokokatnym zoomem Nikona wydaje sie byc 17-35/2.8. Bo i mozna cos szeroko pokazac, a z drugiej strony pokusic sie o jakis portret
    srodowiskowy.

Jeden z dosc znanych fotografow w swiecie Nikona o 14-24 napisal krotko "Most exceptional lens I don't use"
    i dla niektorych cos w tym moze byc.

A w kwestii 17-35 vs 14-24 to mnie sie osobiscie wydaje, ze to jest tez tak, ze rozsadek podpowiada, ze 17-35 daje fajniejszy bardziej uniwersalny zakres ogniskowych jesli chodzi o zooma szerokatnego, ale z drugiej strony dla kogos kto ma juz 24-70, zakres 17-35 pokrywa sie czesciowo z tym pierszym i jesli juz mamy wydac 4k PLN na szklo, to lepiej za te kwote wziac 14-24.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Wydaje mi sie, ze po czesci sam sobie juz odpowiedziales. Bo jesli nie wiesz/czujesz/whatever do czego by Ci sie 14-24 przydal, to chyba znak ze go nie potrzebujesz. Natomiast jesli masz pieniazek, z ktorym nie masz co robic i Cie kusi to szkielko, czy tez tak jak piszesz masz nature zbieracza, to sobie kup, zobacz o co chodzi i najwyzej pogonisz jesli bedzie lezalo w szafie.

Ale generalnie cos w tym jest, ze 14-24 jest jakby to nazwac szkielkiem raczej dla 'wide angle freaks' niz normalnych ludzi bo zakres ogniskowych mimo, ze imponujacy jest raczej dosc specyficzny jesli chodzi o zastosowania.

Tu nota bene duzo lepszym uniwersalnym jesli chodzi stricte o zakres ogniskowych szerokokatnym zoomem Nikona wydaje sie byc 17-35/2.8. Bo i mozna cos szeroko pokazac, a z drugiej strony pokusic sie o jakis portret
    srodowiskowy.

Jeden z dosc znanych fotografow w swiecie Nikona o 14-24 napisal krotko "Most exceptional lens I don't use"
    i dla niektorych cos w tym moze byc.

A w kwestii 17-35 vs 14-24 to mnie sie osobiscie wydaje, ze to jest tez tak, ze rozsadek podpowiada, ze 17-35 daje fajniejszy bardziej uniwersalny zakres ogniskowych jesli chodzi o zooma szerokatnego, ale z drugiej strony dla kogos kto ma juz 24-70, zakres 17-35 pokrywa sie czesciowo z tym pierszym i jesli juz mamy wydac 4k PLN na szklo, to lepiej za te kwote wziac 14-24.
    Dzięki - m.in o takie odpowiedzi mi chodzi - np. dzięki za zwrócenie mi uwagi na 17-35 - jakoś nie pomyślałem o nim. Uwagi o "wide angle freaks" i "Most exceptional lens I don't use" też się przydają bo nie latwo samemu sobie powiedzieć "to jest piękne - tylko po cholerę mi to?"
    Ostatnio edytowane przez Zoidberg ; 23-10-2008 o 22:19

Domyślnie

Jeszcze jedna sugestia. Ewentualnie jesli nie wiesz, czy w ogole ten zakres ogniskowych Cie w ogole kreci, mozesz kupic/poszukac np. uzywana Sigme 12-24 na pelna klatke (dokladnego oznaczenia nie pamietam).

Zanim kursy walut oszalaly nowke z UK mozna bylo wyrwac w okolicach 1600-1800 PLN, a wiec to mniej niz polowa ceny Nikkora.

Pomijajac roznice jakosic optycznej szkielko da Ci mniej wiecej wyobrazenie, czego po Nikkorze mozna, jesli chodzi o zakres ogniskowych, sie spodziewac.

Mozesz sobie 2 tyg potestowac, sprzedac po kosztach lub z niewielka strata i jak wstepnie wyrobisz sobie zdanie kupic lub nie Nikkora.

Domyślnie

Każdy ma inne podejście, dla mnie to jeden z bardziej udanych zakupów. Szkło jest idealne, a na dodatek ja lubię szeroko. Każdy ma inny sposób fotografowania i do tego dobiera szkła. Osobiście nie lubię zmiany perspektywy związanej ze zmianą ogniskowej i najbardziej widać to na fotkach robionych tzw. szkłem podstawowym np.24-70. Według mnie jak ma być szeroko to zoom tego nie zmienia bo i tak jest już mocne przerysowanie perspektywy, dlatego kupiłem 14-24, jako standard będzie AF-S50/1.4 bo wolę dać krok do przodu-do tyłu niż kręcić zoomem 24-70, no i kolejny zakres to portret-tele i tutaj może być również zoom (np.AF-S70-200/2. bo w całym zakresie zooma widać już perspektywę tele. Nie wiem czy jasno się wyraziłem, ale tak to widzę na zdjęciach, aha jeszcze dodam że zakres ogniskowych odnosi się do pełnej klatki, na cropie inaczej bym dobierał szkła.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Legnica/Wrocław

Domyślnie

z 14-24 może być problem z filtrami, z 17-35 wszystko normalnie

Oszczędny w słowach Awatar _luke_
    Miasto
    Ząbki k.W-wa

Domyślnie

W wawie (nie tylko w wawie) jest wypożyczalnia sigmy w bluecity. Jak nie jesteś pewny może warto wypożyczyć przetestować jak się spodoba to kupić.
    Ostatnio edytowane przez _luke_ ; 23-10-2008 o 23:17
    Pozdrawiam lukasz
    D90 | N50/1.4 | N18-200 | N17-55 | N10.5 | T17-50 | T28-75 | S20/1.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów