acha, a ma zneczenie czy jest zablokowane podczas podpinania ? mnie to naprawdę nie chce działać, a połamać tego też nie chę :/
Szukaj
acha, a ma zneczenie czy jest zablokowane podczas podpinania ? mnie to naprawdę nie chce działać, a połamać tego też nie chę :/
NIe nieto nie była prowokcja, tylko pytanie spanikowanego noobka ;D myślałam, że przysłonę mogę ustawiać sobie do woli na tym pierścieniu, ale zrobiłam jak mówiłeś, pierw zjechałam na 22 zablokowałam i podłączyłam i wszystko śmiga ;D
edit, w sklepie była kupiona, śmigam tylko na manualu i już wszzstko działa pod d70
no ok jest tylko jedno ale - jesli masz aparat z serii DXX i ustawiasz na obiektywie przeslone za pomoca pierscienia to twoja piecdziesiatka nie podaje do aparatu informacji o przeslonie a za czym idzie - brak pomiaru swiatla. Jesli przelaczysz obiektyw na sterowanie przeslona z body (<- skrot myslowy - ustawiasz na f22 i blokujesz suwaczkiem pierscien) to masz pomiar swiatla a to okazuje sie pomocne.
nie trzeba wzywać doktora
Śrubka jest ok, "ten typ tak ma"![]()
A co do reszty - to tak jak już koledzy napisali - zblokować pierścień przysłon na 22 i wszystko gra
S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5
A jak u Ciebie z ostrością tej 50- tki? Ja mam dużo fotek gdzie mi ostrość gdzieś ucieka..
No właśnie na małej najbardziej mi ta ostrość ucieka.. jak przymykam do 2.5 jest troche lepiej.
A jak oceniasz swojego 17-55?
Zastanawiam się czy nie zainwestować w niego..
Ostatnio edytowane przez ASAHI ; 25-10-2008 o 14:43
Przy małej GO po prostu af (u mnie) czasem nie trafia w punkt który bym chciał - niestety widać to dopiero przy max powiększeniu na wyświetlaczu.
Jeżeli chodzi o 17-55 mi się bardzo podoba, od max otwartej przysłony jest ok. Jestem zadowolony i nie żałuję kaskiAle zależy czy planujesz przesiadkę na FX. Jeżeli tak, to raczej ten obiektyw niestety, odpada...
S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5
Raczej jednak w przyszłości FX.. po prostu teraz była kasa na d 300, może za 2 lata zmienię, czyli lepiej 24-70..
Ostatnio byłem na ślubie sąsiadki i popełniłem parę fotek, głównie testowałem właśnie obiektyw i ustawienia aparatu i jasne światło to jest to.. o ile naświetlenie poprawne to punkt ostrości gdzieś sobie na części fotek uciekł i to bez możliwości lokalizacji..
Ostatnio edytowane przez ASAHI ; 25-10-2008 o 15:16
Skontaktuj się z nami