Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Unhappy Nikkor 50mm 1,8 problem ?

Czy wasze 50siątki mają jedną śrubkę tak lekko odstającą, jakby nie dokręconą (patrz obrazek)

pytam gdyż okazało się, że mam wielki problem z tym obiektywem. Otóż, zakupiłam go do nikona d40, już z samym podpięciem miałam problem, ale w końcu się udało, wiec pofociłam nim trochę oczywiście manualnie ostrząc, jednak problem zaczął mnie nurtować kiedy zaczęłam się zastanawiać nad kupnem D300, (bo co jeśli faktycznie coś z nim nie tak) więc postanowiłam jak najszybciej sprawdzić na innym aparacie, podpięłam do nikona d70 i niespodzianka :/ Pierścien ostrości się blokuje, jednak aparat zachowuje się tak jak gdyby nie miał do siebie nic podpięte, wciskając spust migawki nic się nie dzieje, ani nie ostrzy, ani zdjęcia zrobić nie można :/

Ktoś może coś powiedzieć? czy ta śrubka jest ok? czy też może nie powinno jej tam być .. powinna być wkręcona na maks ..itp ?

Witusch
    Gość

Domyślnie

Dlaczego jej poprostu nie wkrecisz? To raczej nienormalne aby na zewnatrz obiektywu (na bagnecie) jakas srubka byla niedokrecona, ja przynajmniej z czyms takim sie nie spotkalem.

Domyślnie

bo nie wiem czy powinnam, zresztą ona nie jest luźna ani nic, tak jakby była dokręcona ale była za długa ?

Rikardo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suricata Zobacz posta
    bo nie wiem czy powinnam, zresztą ona nie jest luźna ani nic, tak jakby była dokręcona ale była za długa ?
    mam taka sama srubke ,nie jest niedokrecona tylko ma wystajaca o jakies 2mm glowke.

ps.
    no moze 1mm
    Ostatnio edytowane przez Rikardo ; 23-10-2008 o 10:11

Domyślnie

jak miałem jeszcze 50 to jakoś tego nie zauważyłem, ale zauważyłem dokładnie tak samo wystającą śrubkę w Nikkorze 24mm f2,8 - pewnie tak ma być, szkło było nowe prosto ze sklepu, śrubka była sztywno dokręcona i nie przeszkadzała w zakładaniu szkła do body więc to olałem

Domyślnie

o to mi chodzilo, czyli juz wiem ze to nie wina srubki, a pod jaki sprzet uzywasz swojej 50siatki ? acha jeszcze pytanie, na obietywie jest taki maly czerwonawy suwak, tak jakby od zmiany z M na A? Czy to faktycznie suwak? Bo jak tak to mnie on chyba nie dziala .....:/

Domyślnie

hihihihi
    śrubkę mam wkręconą a to czerwone to blokada pierścienia przysłony i porusza się do przodu i do tyłu

Domyślnie

acha, a ma zneczenie czy jest zablokowane podczas podpinania ? mnie to naprawdę nie chce działać, a połamać tego też nie chę :/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    a to czerwone to blokada pierścienia przysłony i porusza się do przodu i do tyłu
    OMG, u mnie tyż...
    +D300 | +N18-200 f/3.5-5.6G | -N50 f/1.8D | -N50 f/1.4G | +SB-900 | +BC-900

puchbeary
    Gość

Domyślnie

nie wiem czy to nie prowokacja ale dobra.
    Żeby obiektyw z pierścieniem przysłon działał poprawnie z cyfrą musisz ustawić go na maksymalną przysłonę ( w tym przypadku f22) na pierścieniu i tym dzyndzlem zablokować tak żeby było widać czerwone. W innym ustawieniu pierścienia ten dzyndzel nie da się ruszyć.

edit
    z ciekawości zerknąłem na moją 50mm - owszem jest taka śrubka i w przeciwieństwie do innych sterczy ciut nad bagnet. Jest to spowodowane tym że pozostałe śrubki mają główki chowane w bagnecie a ta jedna ma główkę na bagnecie i tyle. jest dokręcona na maxa i zapewne tak ma być bo nie sądzę żeby Nikonowi skończył się zapas śrubek z płaskimi łebkami.
    Ostatnio edytowane przez puchbeary ; 23-10-2008 o 10:29

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów