Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: softbox+sb800

Domyślnie softbox+sb800

Witam. Pare małych pytań
    1. Czy sabiny moge przymocowac softbox z mocowaniem do lamp studyjnych czy trzeba jakas przejsciówke ewentualnie jakis własny patent.
    2. Duzo wazy softbox powiedzmy 60x90??
    3. Jezeli uda sie zamocowac na sabine utrzyma mi sie na chinskim statywie w803 z chińskim uchwytem do lamp??
    4. Taki softbox sie składa jakos?? Rozkłada??Jezeli tak to jakie ma wymiary po złożeniu?? Takie jak panel??

Jak by ktoś miał chwile i mógł odpowiedziec na w/w pytania bede wdzieczny. Pozdrawiam!!!
    никон

Domyślnie

Przylaczam sie do pytania, mam podobny problem (jeszcze przed kupnem softboxu).

conik
    Gość

Domyślnie

wydaje mi sie ze bardziej praktyczny jest uchwyt na lampe z mocowaniem do parasolki
    szukalem swego czasu softboxu do malej lampy i niestety wszystkie ktore znalazlem byly na moje potrzeby za duze
    parasolka zalatwila temat

Domyślnie

W tym problem, ze parasolka to nie to samo co softbox. Nawet parasolka odbijajaca.
    Poki co jedyne co mi przychodzi do glowy do dwa statywy - na jednym lampa, na drugim softbox i ustawione tak, aby lampa "zagladala" sobie do softboxu.
    Chyba, ze jest gdzies mocowanie, ktore zalatwiloby problem na jednym statywie.

Domyślnie

Mam parasolki i chcę dokupic softboxy...Jeszcze jakies pomysły??Nikt nie kozysta z takiego zestawu??
    никон

Domyślnie

Panowie google Waszym przyjacielem
    Poczytajcie na przyklad tu: http://www.diyphotography.net/search/node/softbox
    moze cos ciekawego znajdziecie dla siebie
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Lucid--> cieńko kombinujesz--> podejrzewam, ze lampa by sie od takiego softu połamała-->musisz sobie dorobic uchwycik (kawałek odpowiednio pozaginanego płaskonika) łączącego statyw z softboxem a do tego dopinaną lampę a nie odwrotnie A co do samego softu to wydaje mi sie, że 40x60cm to max. inaczej stracisz kupę mocy.

Pozdrawiam;MicSzu.
    E-3,ZD14-54,ZD40-150,S30,FL50,FL50R,FL36R + trochę gratów... i oczywiście F65

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucid Zobacz posta
    Witam. Pare małych pytań
    1. Czy sabiny moge przymocowac softbox z mocowaniem do lamp studyjnych czy trzeba jakas przejsciówke ewentualnie jakis własny patent.
    2. Duzo wazy softbox powiedzmy 60x90??
    3. Jezeli uda sie zamocowac na sabine utrzyma mi sie na chinskim statywie w803 z chińskim uchwytem do lamp??
    4. Taki softbox sie składa jakos?? Rozkłada??Jezeli tak to jakie ma wymiary po złożeniu?? Takie jak panel??

Jak by ktoś miał chwile i mógł odpowiedziec na w/w pytania bede wdzieczny. Pozdrawiam!!!
    1. Będziesz potrzebował łącznika do normalnego softboksu, np. takiego jak tutaj: http://www.juliagreerphotography.com/sb-800-article.htm
    albo samoróbka: http://www.diyphotography.net/even-b...-build-process
    2. Jak będziesz miał odpowiednią przejściówkę to waga softboksu jest nieistotna, bo nie wisi on bezpośrednio na lampie. Ważny jest stosunek wagi (i rozmiaru) softboksu do statywu. Ale to zwykle kupuje się w zestawie i są to "dobrane pary". Waga softboksu zależy od materiału, są bardzo lekkie, poniżej kg przy tym rozmiarze, a bywaja cięższe. Zależy też co chcesz ważyć: czy sam materiał, czy też komplet z pierścieniem na lampę (lub tą przejściówką).
    4. Np. http://www.lastolite.com/video-demos.php Zobacz na Ezybox

Domyślnie

też kiedyś zastanawiałem sie na softami, skonczyłem z parasolkami i nie żałuje, w sumie nie widze zbytniej różnicy między softem a ambrelą, a z softem duże straty światła, moim zdaniem parasol naprawde ładnie rozmiekcza cienie i daje ładne łagodne światło

Domyślnie

Moze ktos posiadajacy softbox i parasolke zrobi mały test porównawczy??
    никон

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów