Close

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 97

Wątek: Capture NX

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie odnośnie NXa
    Cóż to za biała pionowa linia ograniczająca wykres od prawej strony na histogramie. Ta się stało jak zjechałem suwakiem kontrast.

tutaj kontrast na powiedzmy -parę i biała linia(z histogramem) w prawo i ale jeszcze jest.

suwaki w ruch na + i już niema tej linii.
    A ta linia to nie pik od białego tła przypadkiem? Poza tym na drugim przykładzie też jest tylko, ze po prawej stronie.

EDIT: Erie mnie uprzedził
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Dzięki Chłopaki! A więc ewidentnie prześwietlone spróbuje poprawić w/d tutka JK.
    Nootabene, po przeczytaniu i praktycznym przyswojeniu powyższego tekstu JK z tego tematu dopiero wiem co to znaczy cyfrowa ciemnia i ile możliwości drzemie w NX2.
    A moja żonka zachwycała się fotkami które kleciłem C4.2
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Ja bym gościa, który testował ten program, posadził i dał do obrobienia 500 zdjęć na NX.
    Jeżeli przeżyje, to następnie dał bym to samo zadanie ale na programie NC4.
    Wtedy nie pisałby bzdur, że program jest przyjazny.
    W nc4 dało się na stałe ustawić okienka w takiej kolejności jaka pasuje użytkownikowi i nigdy to nie zmieniało pozycji ani się nie zamykało.
    Nie wiem tylko jakiemu idiocie to przeszkadzało.
    Osobiście bym zatłukł tego idiotę.
    Obrabiałem niedawno 300 zdjęć ze ślubu i wyłem z rozpaczy oraz tęsknoty na NC 4.4.
    NX2 jest tragiczny jeśli porównać jego "przyjazność" z NC 4.4.
    W sumie zatłuc to mało. Kazać obrabiać 500 fot dziennie przez tydzień. Sam by ze sobą skończył
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Jak szybszy (procentowo) jest NX2.0 od NX1.3 ?? Na 14bit Nefach z jednej karty 8GB mój komp miele do JPG (310 fot) ponad 3 godziny.

Piotr
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Osobiście bym zatłukł tego idiotę.
    Obrabiałem niedawno 300 zdjęć ze ślubu i wyłem z rozpaczy oraz tęsknoty na NC 4.4.
    NX2 jest tragiczny jeśli porównać jego "przyjazność" z NC 4.4.
    W sumie zatłuc to mało. Kazać obrabiać 500 fot dziennie przez tydzień. Sam by ze sobą skończył
    motto programisty .... a raczej usera "programista powinien się wieszać razem ze swoim programem"

Domyślnie

Pytam, bo się już pogubiłem...
    Czy do D300 i wyższych modeli był (jest) dodawany Capture NX 2 czy 1.3 ???
    Mam na myśli pełną wesję, nie trial 60 dniowy.

Już znalazłem
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 01-03-2009 o 16:28

Domyślnie

Mam od wczoraj NX2 i się zakochałem

Teraz jeszcze tylko muszę dokupić ramu do laptopa
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    w NXie nie ma pracy na warstwach, więc nie ma co porównywać tego programu z czymkolwiek co warstwy obsługuje
    Faktycznie nie ma takiej obsługi warstw jak w PS czy choćby w PSE ,ale jakaś tam obsługa warstw jest ,co ciekawe nawet mamy tryby mieszania warstw, a jeszcze żeby było śmieszniej w trakcie mieszania warstw możemy zmieszać kanały RGB i to nawet każdy z osobna, kanały luminacji i chrominacji. A reszta zależy juz tylko od pomysłowości
    Serdecznie pozdrawiam.
    PS.(nie mylić z PhotoShopem). Wszystko co napisałem odnosi się do CNX 1 ( takowego posiadam ), ale pewnie w CNX2 można zrobić to samo. Jeśli szanowni koledzy mają taką wolę, to gdy dorwę trochę czasu mogę to w skrócie wyjaśnić - rzecz jest banalnie prosta, ale ludzie to takie istoty , które lubią komplikować sobie życie.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-03-2009 o 20:30 Powód: znacznik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawekw Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    w NXie nie ma pracy na warstwach, więc nie ma co porównywać tego programu z czymkolwiek co warstwy obsługuje
    Faktycznie nie ma takiej obsługi warstw jak w PS czy choćby w PSE ,ale jakaś tam obsługa warstw jest ,co ciekawe nawet mamy tryby mieszania warstw, a jeszcze żeby było śmieszniej w trakcie mieszania warstw możemy zmieszać kanały RGB i to nawet każdy z osobna, kanały luminacji i chrominacji. A reszta zależy juz tylko od pomysłowości
    Serdecznie pozdrawiam.
    PS.(nie mylić z PhotoShopem). Wszystko co napisałem odnosi się do CNX 1 ( takowego posiadam ), ale pewnie w CNX2 można zrobić to samo. Jeśli szanowni koledzy mają taką wolę, to gdy dorwę trochę czasu mogę to w skrócie wyjaśnić - rzecz jest banalnie prosta, ale ludzie to takie istoty , które lubią komplikować sobie życie.
    uhm... to co jest w NXie to niedokładnie to o co chodzi z warstwami/ obiektami o jakie mi chodzi - spróbuj wyciąć coś w NXie z lewego górnego rogu i wkleić w prawy dolny róg lub wyciąc coś ze zdjęcia A i wkleić do zdjęcia B to zrozumiesz o co mi chodzi
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Nie ,no oczywiście że w tym masz rację, cóż CNX nie jest edytorem graficznym (niestety sam posilkuję się PSE6 i paroma innymi wynalazkami) a tylko że tak powiem wywoływarką, nie mniej jednak trzeba przyznać że jest to wywoływarka o dużych mozliwościach. Chciałem tylko zwrócic uwagę, że jako taka posiada warstwy, nie takie wprawdzie do jakich przyzwyczailiśmy się używając PSa, nie mniej jednak warstwy i co ciekawe, na swój sposób, są to też warstwy korekcyjne. Generalnie gdy chodzi o korektę kolorystyki, luminacji etc jest świetnym narzędziem, jedyne co psuje cały ten wizerunek to "ślamazarność", jednak do "pieszczenia" NEFów chyba nie ma niczego lepszego.
    Serdecznie pozdrawiam.
    PS.Bieszczady i jeszcze raz Bieszczady....o każdej porze roku
    Ostatnio edytowane przez slawekw ; 05-03-2009 o 20:40

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów