Szukaj
A probowales wywolac raw-a?
Moja kolezanka zaobserwowala podobne przeklamania z d40x. Sprobowalbym wywolac plik raw, ale nie softem nikona i wtedy sie okaze, czy ni pomogloby wgranie innych krzywych tonalnych etc..
sorry za dubelka
wiesz co a może problem leży w kalibracji monitora lub jego braku, podeślij plik na forum niech inni go zobaczą i ocenią
obiecuję, przeczytam regulamin...
@up
Sprawa wygląda tak że ja jestem amatorem. Nic nie zmieniałam porostu zrobiłem zdjęcie w formacie raw i sprawdziłem na komputerze, kolor był niebieski. Używam wszystkich fabrycznych ustawien. Logicznie myśląc aparat nawet bez żadnych ustawień powinien odwzorowywać kolory w sposób odpowiedni, a tutaj akurat w przypadku fioletu jest inaczej.
Na monitorze aparatu jest tak samo jak na monitorze komputera wiec wykluczam tutaj winne monitora lub jego ustawień, również drugim powodem ze to nie jest wina monitora jest to ze zrobienie zdjęcia bez lampy przy słabym oświetleniu nie powoduje zmiany barwy fiolet->niebieskiwiesz co a może problem leży w kalibracji monitora lub jego braku, podeślij plik na forum niech inni go zobaczą i ocenią
Daje tu zdjęcia, odrazu mówię ze efekty są takie niezależnie od odległości robienie zdjęcia.
Zdjecie bez lampy
Zdjecie z lampa
I chciałbym jeszcze uzyskać odpowiedz na pytanie czy inny posiadacze tego modelu maja taki problem. Albo uzyskać konkretna odpowiedz która w sposób odpwiedni wyjasni dlaczego tak sie dzieje. Pozdrawiam
bez urazy, ale problem polega jednak na tym że jesteś amatorem...
widzisz chyba, że kolorystyka na obu fotkach jest zupełnie inna - i nie dotyczy to tylko fioletu, popatrz np. na lewy górny róg.
bez lampy jest żółtawy, a na dole jest popielaty.
Przyczyną innego oddawania kolorów na obu zdjęciach jest kwestia dobrania balansu bieli.
Niestety w fotografii cyfrowej balans bieli wymaga w miarę dokładnego dobrani (nie tak jak kiedyś na filmach - gdzie tolerancja był spora).
Twoje stwierdzenie, że aparat bez zmiany ustawień powinien robić coś dobrze również świadczy o niewielkim pojęciu o sprzęcie fotograficznym. Gdyby aparat wszystko robił dobrze bez zmiany ustawień i dostosowania ich do panujących warunkow oświetlenia - to nie potrzebne by w nim było tyle opcji.
zdjęcia robi człowiek a nie aparat - i dotyczy to nie tylko kadrowania.
Powinieneś dobrać balans bieli dla zdjęcia nr 1robionego najprawdopodobniej przy świetle żarowym na +/- 3400K,
przy czym na oświetlenie składa się często nie tylko światło padające ale i to odbite. Jeżeli powierzchnie odbijające światło znajdujące się w okolicach fotografowanego przedmiotu mają nieneutralny kolor - dobór odpowiedniego balansu bieli może być nawet niemożliwy i koniczne będzie ingerowanie w samo źródło światła i otoczenie przedmiotu.
Dlaczego z lampą jest ok, ano dlatego, że w tym przypadku lampa daje silne światło o ustalonej i łatwej do obrazowania temp. barwowej które pada bezpośrednio na fotografowany obiekt - i wtedy aparat jest w stanie bez problemu dobrać odp. temp. barwową.
Po zbalansowaniu na szybko:
Przy czym inne położenie źródeł światła wpływa na kolory w głębi - poduszka
Ostatnio edytowane przez eldritch ; 09-11-2008 o 13:24
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Rozumie ciebie i z miła chęcią przyjmę wszystkie uwagi i wyciągnę wnioski.
Rozumie ciebie ale wydaje mi się ze balans bieli powinien sam dobrać odpowiedni kolor przy ustawieniu na automatyczny, a jest inaczej. A zmieniając jego zakres inne kolory również się zmieniają wiec to jest wyjście ale nie do końca. Dodatkowo sprawdzając na innym aparacie nie było takiego problemu, fiolet był fioletem, a tutaj jest niebieskim kolorem. Wiec dla mnie jest to przekłamanie którego nie powinno być, i raczej sprzęt który powinien być lepszy to powinien radzić sobie spokojnie z tym co potrafią gorsze aparaty. Zresztą w różnych opiniach i testach które przeczytałem przed zakupem nie było nic co by mogło świadczyć o takich przekłamaniach.
Właśnie na odwrót z lampa wychodzi kolor który w rzeczywistości jest inny, czyli zamiast oczekiwanego fioletowego wychodzi niebieski. Dla mnie jest co najmniej dziwne, rozumie pewnie zamienienie barwy ale nie aż tyle.Dlaczego z lampą jest ok, ano dlatego, że w tym przypadku lampa daje silne światło o ustalonej i łatwej do obrazowania temp. barwowej które pada bezpośrednio na fotografowany obiekt - i wtedy aparat jest w stanie bez problemu dobrać odp. temp. barwową.
Ja rozumie że można zmienić ustawienia, poprawić wartości koloru czerwonego, zmienić w photoshopie lub innym programie. Tylko mnie dziwi że w warunkach zwykłego dnia, o średnim natężeniu światła słonecznego aparat fałszuje akurat ten kolor. Nigdzie nie przeczytałem o tym wiec nasuwa mi się na myśl tylko takie rozwiązania
-aparat jest sprawny i ten model poprostu tak przetwarza ten kolor bez dodatkowych zmian ustawień, w celu normalnego odzwierciedlenia należy za każdym zdjęcie ustawiać manualnie balans bieli, punkt pomiarowy ewentualnie inne ustawienia których nie jestem świadomy
-aparat jest uszkodzony, i tylko mój ma takie przekłamanie, choć też mnie to by dziwiło że wszystko działa jak należy, a przynajmniej w moim odczuciu i co najwyzej by było dziwne żeby taka jedna rzecz była niesprawna
Dziekuje za odpowiedz i czekam na nastepne sugestie w celu rozwiazania tego problemu, i jeszcze dobrze by było gdyby jakiś posiadacz takiego modelu wypowiedział sie jak to jest u niego.
Ostatnio edytowane przez respekt ; 09-11-2008 o 14:41
nie licz na to że aparat w każdych warunkach dobierze poprawny WB na AUTO settings, jak chcesz robić zdjęcia świadomie i panować nad aparatem to poczytaj co to jest balans bieli i wszystko będzie dobrze gdy przyswoisz wymaganą wiedzę
p.s. a nie mówiłem że to balans bieli :>
obiecuję, przeczytam regulamin...
Skontaktuj się z nami