Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: nikon d60 ?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Witam.

Niedawno kupiłem ten model nikona z obiektywem 18-55 mm F/3,5-5,6G AF-S VR DX.

I mam problem gdyż aparat niedokładnie odzwierciedla kolor fioletowy (nie jego wszystkie odcienie, przy fiolecie wpadającym w bordo lub z odcieniem czerwonym problem nie występuje), przy użyciu lampy lub na dworze gdy pada na ten kolor światło słoneczne. Kolor fioletowy na zdjęciu jest wtedy niebieski, jedynie w pomieszczeniu przy słabym oświetleniu i nieużywaniu lampy aparat potrafi dopiero go w sposób odpowiedni odzwierciedlić.

Moje pytanie brzmi czy to jest typowa wada tego modelu? czy po prostu problem tkwi w czymś innym. Próbowałem robić zdjęcia w różnych trybach i niestety nic to nie dało.

Domyślnie

a może po prostu masz zły balans bieli? I tu tkwi Twój problem? Sprawdź..
    obiecuję, przeczytam regulamin...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moonrage Zobacz posta
    a może po prostu masz zły balans bieli? I tu tkwi Twój problem? Sprawdź..
    Próbawałem na róznych ustawieniach apratu, również na fabrycznych i problem ten wystepuje. Głownie chodzi mi o to czy tylko ja mam ten problem czy ogólnie to problem matrycy która jest w tych aparatach i nie mam wpływu na to
    .

Domyślnie

A probowales wywolac raw-a?
    Moja kolezanka zaobserwowala podobne przeklamania z d40x. Sprobowalbym wywolac plik raw, ale nie softem nikona i wtedy sie okaze, czy ni pomogloby wgranie innych krzywych tonalnych etc..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    A probowales wywolac raw-a?
    Moja kolezanka zaobserwowala podobne przeklamania z d40x. Sprobowalbym wywolac plik raw, ale nie softem nikona i wtedy sie okaze, czy ni pomogloby wgranie innych krzywych tonalnych etc..
    robiłem równiez w formacie RAW , ogladałem photoshopem i to samo fiolet jest niebieski, czy to może być usterka aparatu ? i czy mam szanse na reklamacje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez respekt Zobacz posta
    robiłem równiez w formacie RAW , ogladałem photoshopem i to samo fiolet jest niebieski, czy to może być usterka aparatu ? i czy mam szanse na reklamacje?
    jaki model koloru używasz?
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

sorry za dubelka

Domyślnie

wiesz co a może problem leży w kalibracji monitora lub jego braku, podeślij plik na forum niech inni go zobaczą i ocenią
    obiecuję, przeczytam regulamin...

Domyślnie

@up
    Sprawa wygląda tak że ja jestem amatorem. Nic nie zmieniałam porostu zrobiłem zdjęcie w formacie raw i sprawdziłem na komputerze, kolor był niebieski. Używam wszystkich fabrycznych ustawien. Logicznie myśląc aparat nawet bez żadnych ustawień powinien odwzorowywać kolory w sposób odpowiedni, a tutaj akurat w przypadku fioletu jest inaczej.

wiesz co a może problem leży w kalibracji monitora lub jego braku, podeślij plik na forum niech inni go zobaczą i ocenią
    Na monitorze aparatu jest tak samo jak na monitorze komputera wiec wykluczam tutaj winne monitora lub jego ustawień, również drugim powodem ze to nie jest wina monitora jest to ze zrobienie zdjęcia bez lampy przy słabym oświetleniu nie powoduje zmiany barwy fiolet->niebieski

Daje tu zdjęcia, odrazu mówię ze efekty są takie niezależnie od odległości robienie zdjęcia.

Zdjecie bez lampy

Zdjecie z lampa

I chciałbym jeszcze uzyskać odpowiedz na pytanie czy inny posiadacze tego modelu maja taki problem. Albo uzyskać konkretna odpowiedz która w sposób odpwiedni wyjasni dlaczego tak sie dzieje. Pozdrawiam

Domyślnie

bez urazy, ale problem polega jednak na tym że jesteś amatorem...

widzisz chyba, że kolorystyka na obu fotkach jest zupełnie inna - i nie dotyczy to tylko fioletu, popatrz np. na lewy górny róg.
    bez lampy jest żółtawy, a na dole jest popielaty.
    Przyczyną innego oddawania kolorów na obu zdjęciach jest kwestia dobrania balansu bieli.
    Niestety w fotografii cyfrowej balans bieli wymaga w miarę dokładnego dobrani (nie tak jak kiedyś na filmach - gdzie tolerancja był spora).

Twoje stwierdzenie, że aparat bez zmiany ustawień powinien robić coś dobrze również świadczy o niewielkim pojęciu o sprzęcie fotograficznym. Gdyby aparat wszystko robił dobrze bez zmiany ustawień i dostosowania ich do panujących warunkow oświetlenia - to nie potrzebne by w nim było tyle opcji.
    zdjęcia robi człowiek a nie aparat - i dotyczy to nie tylko kadrowania.

Powinieneś dobrać balans bieli dla zdjęcia nr 1robionego najprawdopodobniej przy świetle żarowym na +/- 3400K,
    przy czym na oświetlenie składa się często nie tylko światło padające ale i to odbite. Jeżeli powierzchnie odbijające światło znajdujące się w okolicach fotografowanego przedmiotu mają nieneutralny kolor - dobór odpowiedniego balansu bieli może być nawet niemożliwy i koniczne będzie ingerowanie w samo źródło światła i otoczenie przedmiotu.

Dlaczego z lampą jest ok, ano dlatego, że w tym przypadku lampa daje silne światło o ustalonej i łatwej do obrazowania temp. barwowej które pada bezpośrednio na fotografowany obiekt - i wtedy aparat jest w stanie bez problemu dobrać odp. temp. barwową.

Po zbalansowaniu na szybko:

Przy czym inne położenie źródeł światła wpływa na kolory w głębi - poduszka
    Ostatnio edytowane przez eldritch ; 09-11-2008 o 13:24
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów