Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: nikon d60 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sindbad Zobacz posta
    Tylko, że to wątek o d60. Więc nie mówimy o jasnych stałkach.
    ???
    a niby to dlapoczemu? dają się przecież podpinać... a zoomy f2,8?
    ???

Cytat Zamieszczone przez Sindbad
    I domniemuję, że nie wchodzą też w grę jasne obiektywy z silniczkiem z wyższej półki. Choć oczywiście mogę się mylić.
    Oczywiście, że możesz się mylić.
    Zależy jak kto patrzy... 50/1,8, 85/1,8 - wyższa półka? Zasada wyżej opisana działa także z body z wyższej półki (a nawet z tej niskiej: d80) - tyle, że tam masz jak sobie z tym poradzic... tutaj czasem musisz się pogodzić...
    Poza tym w wielu przypadkach wolę przekadrować niż klikać i wybierać punkciki bo tak jest po prostu szybciej. Pomimo, że mam ich niewiele jak na dzisiejsze standardy.
    a kto nie woli?
    Tyle, że czasami klikanie się przydaje...
    Czyli mieścimy się jeszcze w granicach błędu FF/BF i może akurat wyjdze tak jak powinno
    Szukanie (na siłę) dziury w całym?
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    ???
    a niby to dlapoczemu? dają się przecież podpinać... a zoomy f2,8?
    ??? Oczywiście, że możesz się mylić.
    Zależy jak kto patrzy... 50/1,8, 85/1,8 - wyższa półka?
    D60 nie ma śrubokręta z tego co kojarzę, więc obiektywy które miałem na myśli (a niektóre z nich wymieniłeś) nie będą ostrzyć z automatu.

Domyślnie

D60 nie ma śrubokręta z tego co kojarzę, więc obiektywy które miałem na myśli (a niektóre z nich wymieniłeś) nie będą ostrzyć z automatu.
    Brak śrubokręta nie ma tu nic do rzeczy (albo bardzo niewiele)... ja pisałem o przysłonach. Konkretnych przysłonach uzywanych w niekonkretnych obiektywach.
    Ale dobra... zapomnijmy o obiektywach bez wbudowanych silników. Zostanie jeszcze trochę z własnym silnikiem o świetle 1,4-2,8 (nie zapominajmy o 50/1,4 Nikona, który się niebawem pojawi)...
    Czy coś to zmienia? - Nie.
    Czy opisane przeze mnie "objawy" nie będą ich dotyczyły? - Będą.

Chociaż w znacznej większości przypadków wystarczy 3 (a nawet 1) pola AF, to nie zmienia to faktu, że w pewnych konkretnych przypadkach będą to TYLKO 3 pola AF i można to uznać za konkretną wadę/ograniczenie...
    Wszystko zależy kto? jakie? czym? jak dużo? itd... Z tym (brakiem?) da się żyć i robić świetne fotki, ale trzeba też zdawać sobie sprawę z tego, że jednak jest to ograniczenie - u jednego/ej nie objawi się to nigdy, innemu/ej natomiast może uprzykrzyć życie...
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 23-10-2008 o 14:06

Domyślnie

Brak śrubokręta nie ma tu nic do rzeczy (albo bardzo niewiele)... ja pisałem o przysłonach. Konkretnych przysłonach uzywanych w niekonkretnych obiektywach.
    Ale dobra... zapomnijmy o obiektywach bez wbudowanych silników. Zostanie jeszcze trochę z własnym silnikiem o świetle 1,4-2,8 (nie zapominajmy o 50/1,4 Nikona, który się niebawem pojawi)...
    Czy coś to zmienia? - Nie.
    Czy opisane przeze mnie "objawy" nie będą ich dotyczyły? - Będą.

Chociaż w znacznej większości przypadków wystarczy 3 (a nawet 1) pola AF, to nie zmienia to faktu, że w pewnych konkretnych przypadkach będą to TYLKO 3 pola AF i można to uznać za konkretną wadę/ograniczenie...
    Wszystko zależy kto? jakie? czym? jak dużo? itd... Z tym (brakiem?) da się żyć i robić świetne fotki, ale trzeba też zdawać sobie sprawę z tego, że jednak jest to ograniczenie - u jednego/ej nie objawi się to nigdy, innemu/ej natomiast może uprzykrzyć życie...
    Zlituj się... Jak na wątek o wyborze d60 są to mocno akademickie rozważania na dość (jak sam przyznałeś) nie często pojawiający się problem... A brak śrubokrętu ogranicza wybór obiektywu (z AF) do d60. Uwagę tą poczyniłem, gdyż wcześniej pisałeś o jasnych obiektywach... których używanie z blokowaniem ostrości i przekadrowywaniem ma dawać (wg Ciebie) błąd pomiaru o wielkości odległości nosa do oka...
    Szczerze mówiąc nie chce mi się kontunuować tej dyskusji. Zabrałem głos ponieważ uważam że mając 3 punkciki AF można sobie radzić... Ba, nawet mając jeden. Serio. Parę lat robiłem takim Canonem fotki i nadal robię... A wcześniej miałem ukraińskiego FEDa w ogóle bez AF.

Domyślnie

Zabrałem głos ponieważ uważam że mając 3 punkciki AF można sobie radzić... Ba, nawet mając jeden. Serio.
    Czy ja napisałem coś innego?

Zabrałem głos, bo jest tak jak zauważyłem, a że Ty zabrałeś i zacząłeś coś kombinować... spoko - lituję się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogunia248 Zobacz posta
    Dziekuję za rady!!! wlasnie kupiłam D60 uważam ze wystarczy bo to moja pierwsza lustrzanka w momencie w którym na dobre ''oswoje" sie z tym sprzętem i stwierdzę ze to za malo kupie coś bardziej profesjonalnego. mam nadzieje ze do tego czasu rownież i ja bede mogla udzielac rad))
    No to nie pozostaje nic innego jak tylko pogratulować Myślę, że nie raz D60 mile Cię zaskoczy. Póki co witam w gronie posiadaczy Nikosia i zachęcam do robienia jak największej ilości zjęć. Pozdrawiam!
    ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600

Domyślnie

Zabrałem głos, bo jest tak jak zauważyłem, a że Ty zabrałeś i zacząłeś coś kombinować...
    W którym miejscu? Przytoczysz coś, czy po prostu taki masz styl prowadzenia dyskusji?
    Stwierdzenie, że można blokować ostrość i przekadrowywać, albo że warto (!) w ogóle ustawiać ostrość na obiektywach "ciemnych" jest kombinowaniem?
    Ostatnio edytowane przez Sindbad ; 24-10-2008 o 07:39

Domyślnie

W którym miejscu? Przytoczysz coś, czy po prostu taki masz styl prowadzenia dyskusji?
    Stwierdzenie, że można blokować ostrość i przekadrowywać, albo że warto (!) w ogóle ustawiać ostrość na obiektywach "ciemnych" jest kombinowaniem?
    To akurat nie jest kombinowaniem, tak się właśnie robi.
    Ktoś wcześniej w wątku o d60 wspomniał o jasnych szkłach (N50/1,4) oraz o 3 polach AF. Poczuwając się do obywatelskiego obowiązku napisałem czego ja doświadczyłem w kilku przypadkach przy podobnym połączeniu.
    Coś Ci się wtedy nie spodobało (do tej pory nie wiem co) i wdałem się w bezsensowną dyskusyjkę z Tobą (zabrałem głos).

Z tego co zrozumiałem z tego pi...a, to:
    - ja twierdzę, że:
    a) 3 pola AF w zupełności wystarczają z obiektywami kitowymi;
    b) 3 pola AF to czasami za mało przy używaniu f 1,4-2,8, jednak jest to do przeżycia (b. mały odsetek zdjęć w moim przypadku)

- ty twierdzisz, że:
    a) 3 pola AF w zupełności wystarczają. Twierdzisz tak (odrzucając ze swych myśli) stałki i inne niby bardziej profi obiektywy (te z lepszym światłem). Czyli zostają Ci obiektywy kitowe. Czyli twierdzisz to co ja w pkt. a).
    Przy tym coś Cie zabolało przy moim twierdzeniu z pkt b)

Ja uważam, że do "kastratów" można podpinać i używać wszystkich obiektywów z bagnetem Nikona (wtedy jednak można odczuć ich ograniczenia), Ty dedykujesz im tylko ciemne obiektywy z własnymi silnikami (że niby kto ma d60, ten nie używa lepszego światła...) - w tym przypadku ograniczeń, oczywiście, nie odczujemy.
    Przypuszczam, że tu tkwi cały sens tej pisaniny...

Z tego co piszesz wywnioskowałem, że dla Ciebie posiadacz d60 to tylko ciemne obiektywy z własnym silnikiem. Te trochę lepsze nie są dla niego, bo... bo co właśnie? Posiadanie d60 (40) szufladkuje jako "mniej ambitny/a"? Ma używać tylko tego co Ty masz na myśli? Nie za bardzo rozumiem...

Zanim zaczniesz wypominać mi jakiś styl dyskusji zastanów się też nad swoim - te "ataczki" wrażenia na mnie nie zrobią.
    Z mojej strony (w stosunku do ciebie) to wszystko.

Domyślnie

Z tego co zrozumiałem z tego pi...a, to:
    - ja twierdzę, że:
    a) 3 pola AF w zupełności wystarczają z obiektywami kitowymi;
    b) 3 pola AF to czasami za mało przy używaniu f 1,4-2,8, jednak jest to do przeżycia (b. mały odsetek zdjęć w moim przypadku)
    - ty twierdzisz, że:
    a) 3 pola AF w zupełności wystarczają. Twierdzisz tak (odrzucając ze swych myśli) stałki i inne niby bardziej profi obiektywy (te z lepszym światłem). Czyli zostają Ci obiektywy kitowe. Czyli twierdzisz to co ja w pkt. a).
    Przy tym coś Cie zabolało przy moim twierdzeniu z pkt b)
    Zapewniam że nic mnie nie zabolało Starałem się tylko podejść racjonalnie do tematu (przypominam: nikon d60?) nie negując specjalnie twoich rozważań. Jeśli ktoś w wątku o wyborze d60 wyskakuje z wydumanymi problemami występującymi przy jasnych obiektywach i znikomej ilości zdjęć to jest to lekki przerost problemu... (albo OT).
    Dlatego ośmieliłem się powiedzieć, że to tak naprawdę nieistone (i to całe clou mojej wypowiedzi) ale widać komuś wlazłem na odcisk

Ja uważam, że do "kastratów" można podpinać i używać wszystkich obiektywów z bagnetem Nikona (wtedy jednak można odczuć ich ograniczenia), Ty dedykujesz im tylko ciemne obiektywy z własnymi silnikami (że niby kto ma d60, ten nie używa lepszego światła...) (...)
    Z tego co piszesz wywnioskowałem, że dla Ciebie posiadacz d60 to tylko ciemne obiektywy z własnym silnikiem. Te trochę lepsze nie są dla niego, bo... bo co właśnie? Posiadanie d60 (40) szufladkuje jako "mniej ambitny/a"? Ma używać tylko tego co Ty masz na myśli? Nie za bardzo rozumiem...
    Widzę, że nie rozumiesz. Nieważne. Napisałem, że domniemuję iż jeśli d60 to niekoniecznie obiektywy z górnej półki, ale zaraz potem dodałem że oczywiście mogę się mylić. Więc wypraszam sobie tak kreatywne podejście do moich wypowiedzi.
    Zresztą nawet gdybym nie zrobił tego zastrzeżenia, to domniewymanie że ktoś kupując d60 czy d40 nie zamierza inwestować w obiektywy z górnej półki nie jest wg mnie żadną obrazą czy dezawuowaniem kogoś.

Zanim zaczniesz wypominać mi jakiś styl dyskusji zastanów się też nad swoim - te "ataczki" wrażenia na mnie nie zrobią.
    Moim zdaniem zbyt mocno się napinasz, sam nie wiem dlaczego. Jakieś "ataczki"... - panie kolego, dla mnie to tylko forum do gadania od czasu do czasu... Niezgadzanie się z czyjąś opinią to nie atak Więcej dystansu.
    Pozdrawiam

macius140_wwc
    Gość

Domyślnie

Sigma 150-500mm F5-6.3 DG czy NIKON AF VR 80-400 f/4.5-5.6D ED a moze cos jeszcze innego ??

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów