ja mam ten sprzet i jestem przeszczęsliwa ze go mamNa poczatek rewelacja
![]()
Szukaj
ja mam ten sprzet i jestem przeszczęsliwa ze go mamNa poczatek rewelacja
![]()
Dziekuję za rady!!! wlasnie kupiłam D60 uważam ze wystarczy bo to moja pierwsza lustrzanka w momencie w którym na dobre ''oswoje" sie z tym sprzętem i stwierdzę ze to za malo kupie coś bardziej profesjonalnego. mam nadzieje ze do tego czasu rownież i ja bede mogla udzielac rad))
jak cos mozna kupic 50mm f/1.4 nowka sztuka od nikona![]()
Contax 645, Zeiss 80mm f/2
Co dla rozpoczynającego przygodę z fotografią człowieka stanowi i tak o 2 za dużo, bo jeden wystarczy do ustawienia ostrości, a tak ludzie mają miliardy funkcji których nie potrzebują. Cieszę się, że mój pierwszy aparat nie miał tysięcy lampek, guzików i menu jak w Enterprise, bo pewnie czuł bym się zagubiony![]()
Jeśli chodzi o 3 pola AF, to z "kitowymi" obiektywami w zupełności ta ilość wystarcza, w 90% zdjęć wystarcza 1 (centralne) pole AF...
Problem pojawia się przy lepszych obiektywach. Tzn. takich ze stałym światłem typu: f1,4; f1,8; f2,8 - tutaj czasami brakuje większej ilości pól AF. Robiąc zdjęcia na takich wartościach przysłony i mając główny obiekt na brzegach kadru nie ma czym go "wyostrzyć"... ostrząc centralnym (lub którymś z pozostałych 2) trzeba sporo przekadrowywać - wtedy często główny obiekt "wychodzi" z GO, zwłaszcza wtedy jeśli odległość od niego nie jest zbyt duża.
Jeśli ktoś lubi małe GO, niech lepiej kupuje więcej pól AF![]()
Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 23-10-2008 o 10:37
Kupiłem d60 dwa miesiące temu, zrobiłem do tej pory około 3000 fotek. Miałem podobny problem, tzn. co wybrać? Jest to moje pierwsze lustro i pierwsze kroki w fotografii... Myślę, że d60 można nazwać aparatem 'szkoleniowym'Dla początkującego, jak znalazł! Bardzo lekka i zgrabna puszka, co dla kobiet, pewnie jakieś tam znaczenie ma
3 pola AF są wystarczające. Zgadzam się jednak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia... Dokupiłem filtr polaryzacyjny, statyw, pilot, tulipana i powoli myślę o nowym szkle - POZNAWANIE TAJNIKÓW FOTOGRAFII JEST WSPANIAŁE!
![]()
Najbardziej chciałbym sfotografować ostateczny krach systemu korporacji
D60 | S 50-150 2,8 | N 18-55 3,5-5,6 VR | statyw |
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Wtedy kierujesz sobie to jedno pole AF na główny obiekt, ustawiasz ostrość i z wciśniętym do połowy spustem kadrujesz tak jak chcesz... To duży problem?
Oczywiście przy ustawieniu AF-S.
BTW, za głębię ostrości odpowiada przesłona (również ogniskowa i odległość) a nie kitowość czy jasność obiektywu. Przy obiektywie o min. wart. przesłony np 4.5 też warto ustawiać ostrość na obiekcie który nas interesuje...
Tak, to wszystko prawda i tak też robię (inni pewnie też) - problem to żaden... jesli przysłona ma odpowiednią wartość (4-4,5 jest już OK) i/albo odległość jest odpowiednia, i/albo ogniskowa jest odpowiednia (wszystko dla konkretnego ujęcia)...
Kitowość obiektywu, niestety (albo stety), ma tu duże znaczenie, bo kit jest ciemny - zaczyna się od przysłony ok. f4, a GO wtedy jest już na tyle duża, że przekadrowując w ok. 99% obiekt główny nie "wyjdzie" z niej...
Przy przysłonach rzędu 1,4-2,8 przawdopodobieństwo, że obiekt główny wyjdzie z płaszczyzny GO (która często ma tylko kilka cm, a nawet i mm) bardzo wzrasta (mówimy oczywiście o znacznym przekadrowaniu)... i wtedy, chociaż ostrzyłeś na oczko, ostry jest nos...
I nie upieraj się, że tak nie jest - bo tak jest... a wiem, bo kilka razy dego doświadczyłem osobiście.Faktem jednak jest, że to tylko bardzo niewielki % moich fotek (pojedyncze sztuki)...
Ale fakt, to fakt.
Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 23-10-2008 o 12:02
Tylko, że to wątek o d60. Więc nie mówimy o jasnych stałkach. I domniemuję, że nie wchodzą też w grę jasne obiektywy z silniczkiem z wyższej półki. Choć oczywiście mogę się mylić.
Poza tym w wielu przypadkach wolę przekadrować niż klikać i wybierać punkciki bo tak jest po prostu szybciej. Pomimo, że mam ich niewiele jak na dzisiejsze standardy.
Czyli mieścimy się jeszcze w granicach błędu FF/BF i może akurat wyjdze tak jak powinno![]()
Skontaktuj się z nami