Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: nikon d60 ?

Domyślnie

ja mam ten sprzet i jestem przeszczęsliwa ze go mam Na poczatek rewelacja
    www.monikowska.pl
    blog.monikowska.pl
    Kanon fotografii to Nikon

bogunia248
    Gość

Domyślnie

Dziekuję za rady!!! wlasnie kupiłam D60 uważam ze wystarczy bo to moja pierwsza lustrzanka w momencie w którym na dobre ''oswoje" sie z tym sprzętem i stwierdzę ze to za malo kupie coś bardziej profesjonalnego. mam nadzieje ze do tego czasu rownież i ja bede mogla udzielac rad))

Domyślnie

jak cos mozna kupic 50mm f/1.4 nowka sztuka od nikona
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hallucinogen Zobacz posta
    d60 ma tylko 3 punkty? serio....???
    Co dla rozpoczynającego przygodę z fotografią człowieka stanowi i tak o 2 za dużo, bo jeden wystarczy do ustawienia ostrości, a tak ludzie mają miliardy funkcji których nie potrzebują. Cieszę się, że mój pierwszy aparat nie miał tysięcy lampek, guzików i menu jak w Enterprise, bo pewnie czuł bym się zagubiony

Domyślnie

Jeśli chodzi o 3 pola AF, to z "kitowymi" obiektywami w zupełności ta ilość wystarcza, w 90% zdjęć wystarcza 1 (centralne) pole AF...
    Problem pojawia się przy lepszych obiektywach. Tzn. takich ze stałym światłem typu: f1,4; f1,8; f2,8 - tutaj czasami brakuje większej ilości pól AF. Robiąc zdjęcia na takich wartościach przysłony i mając główny obiekt na brzegach kadru nie ma czym go "wyostrzyć"... ostrząc centralnym (lub którymś z pozostałych 2) trzeba sporo przekadrowywać - wtedy często główny obiekt "wychodzi" z GO, zwłaszcza wtedy jeśli odległość od niego nie jest zbyt duża.
    Jeśli ktoś lubi małe GO, niech lepiej kupuje więcej pól AF
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 23-10-2008 o 10:37
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Smile

Kupiłem d60 dwa miesiące temu, zrobiłem do tej pory około 3000 fotek. Miałem podobny problem, tzn. co wybrać? Jest to moje pierwsze lustro i pierwsze kroki w fotografii... Myślę, że d60 można nazwać aparatem 'szkoleniowym' Dla początkującego, jak znalazł! Bardzo lekka i zgrabna puszka, co dla kobiet, pewnie jakieś tam znaczenie ma 3 pola AF są wystarczające. Zgadzam się jednak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia... Dokupiłem filtr polaryzacyjny, statyw, pilot, tulipana i powoli myślę o nowym szkle - POZNAWANIE TAJNIKÓW FOTOGRAFII JEST WSPANIAŁE!
    Najbardziej chciałbym sfotografować ostateczny krach systemu korporacji

D60 | S 50-150 2,8 | N 18-55 3,5-5,6 VR | statyw |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sevenoo Zobacz posta
    jak cos mozna kupic 50mm f/1.4 nowka sztuka od nikona
    no mozna ale 380zł to on raczej tyle nie kosztuje
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o 3 pola AF, to z "kitowymi" obiektywami w zupełności ta ilość wystarcza, w 90% zdjęć wystarcza 1 (centralne) pole AF...
    Problem pojawia się przy lepszych obiektywach. Tzn. takich ze stałym światłem typu: f1,4; f1,8; f2,8 - tutaj czasami brakuje większej ilości pól AF. Robiąc zdjęcia na takich wartościach przysłony i mając główny obiekt na brzegach kadru nie ma czym go "wyostrzyć"... ostrząc centralnym (lub którymś z pozostałych 2) trzeba sporo przekadrowywać - wtedy często główny obiekt "wychodzi" z GO, zwłaszcza wtedy jeśli odległość od niego nie jest zbyt duża.
    Jeśli ktoś lubi małe GO, niech lepiej kupuje więcej pól AF
    Wtedy kierujesz sobie to jedno pole AF na główny obiekt, ustawiasz ostrość i z wciśniętym do połowy spustem kadrujesz tak jak chcesz... To duży problem?
    Oczywiście przy ustawieniu AF-S.
    BTW, za głębię ostrości odpowiada przesłona (również ogniskowa i odległość) a nie kitowość czy jasność obiektywu. Przy obiektywie o min. wart. przesłony np 4.5 też warto ustawiać ostrość na obiekcie który nas interesuje...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sindbad Zobacz posta
    Wtedy kierujesz sobie to jedno pole AF na główny obiekt, ustawiasz ostrość i z wciśniętym do połowy spustem kadrujesz tak jak chcesz... To duży problem?
    Oczywiście przy ustawieniu AF-S.
    BTW, za głębię ostrości odpowiada przesłona (również ogniskowa i odległość) a nie kitowość czy jasność obiektywu. Przy obiektywie o min. wart. przesłony np 4.5 też warto ustawiać ostrość na obiekcie który nas interesuje...
    Tak, to wszystko prawda i tak też robię (inni pewnie też) - problem to żaden... jesli przysłona ma odpowiednią wartość (4-4,5 jest już OK) i/albo odległość jest odpowiednia, i/albo ogniskowa jest odpowiednia (wszystko dla konkretnego ujęcia)...

Kitowość obiektywu, niestety (albo stety), ma tu duże znaczenie, bo kit jest ciemny - zaczyna się od przysłony ok. f4, a GO wtedy jest już na tyle duża, że przekadrowując w ok. 99% obiekt główny nie "wyjdzie" z niej...
    Przy przysłonach rzędu 1,4-2,8 przawdopodobieństwo, że obiekt główny wyjdzie z płaszczyzny GO (która często ma tylko kilka cm, a nawet i mm) bardzo wzrasta (mówimy oczywiście o znacznym przekadrowaniu)... i wtedy, chociaż ostrzyłeś na oczko, ostry jest nos...

I nie upieraj się, że tak nie jest - bo tak jest... a wiem, bo kilka razy dego doświadczyłem osobiście. Faktem jednak jest, że to tylko bardzo niewielki % moich fotek (pojedyncze sztuki)...
    Ale fakt, to fakt.
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 23-10-2008 o 12:02
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Kitowość obiektywu, niestety (albo stety), ma tu duże znaczenie, bo kit jest ciemny - zaczyna się od przysłony ok. f4, a GO wtedy jest już na tyle duża, że przekadrowując w ok. 99% obiekt główny nie "wyjdzie" z niej...
    Przy przysłonach rzędu 1,4-2,8 przawdopodobieństwo, że obiekt główny wyjdzie z płaszczyzny GO (która często ma tylko kilka cm, a nawet i mm) bardzo wzrasta (mówimy oczywiście o znacznym przekadrowaniu)...
    Tylko, że to wątek o d60. Więc nie mówimy o jasnych stałkach. I domniemuję, że nie wchodzą też w grę jasne obiektywy z silniczkiem z wyższej półki. Choć oczywiście mogę się mylić.
    Poza tym w wielu przypadkach wolę przekadrować niż klikać i wybierać punkciki bo tak jest po prostu szybciej. Pomimo, że mam ich niewiele jak na dzisiejsze standardy.

i wtedy, chociaż ostrzyłeś na oczko, ostry jest nos...
    Czyli mieścimy się jeszcze w granicach błędu FF/BF i może akurat wyjdze tak jak powinno

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów