Witam tak się zastanawiam w D40 jest matryca 6 mega a D40X jest 10 mega czy upchanie tylu elementów na takiej samej powierzchni nie odbije się na jakości fotek ?
Szukaj
Witam tak się zastanawiam w D40 jest matryca 6 mega a D40X jest 10 mega czy upchanie tylu elementów na takiej samej powierzchni nie odbije się na jakości fotek ?
Na pewno się odbije, tylko pytanie czy jest to na tyle zauważalne, żeby przeszkadzało...
Edit: Mam na myśli graficzne przedstawienie szumów na poszczególnych ISO
Wiesz o co mi chodzi SZUMY itp
sorry nie doczytałem
Ostatnio edytowane przez dareks69 ; 20-10-2008 o 12:01 Powód: ;-)
Właściwie to co daje mi rozmiar 10 mega a nie 6
Bardzo mało fotek drukuje prawie 99% trzymam na kompie
A na kompie zmienia się tylko wielkość pliku.
Dobrze kombinuje czy czegoś Niewinem ?
Według testu na dpreview różnica szumów waha się w okolicach 0,5 na ichniejszej skali, ale co to dokładnie oznacza i jak to się ma do praktyki to sam jestem ciekawy. Chętnie bym obejrzał dwa zdjęcia, żeby mieć swój pogląd
Edit: Możesz robić większe odbitki tzn rozdzielczość zdjęcia Ci się zwiększa a co za tym idzie jego wielkość. Przy standardowych odbitkach 6 mega spokojnie wystarcza
10 mega = 3872 x 2592
6 mega = 3008 x 2000
Ostatnio edytowane przez Articool ; 20-10-2008 o 12:05
Też tak myślę pyzatym wydaje mi się, że szybkość aparatu przy 6 mega jest większa niż przy 10, może to parę milisekund, ale zawsze coś
z D40x zyskujesz ISO100 - chyba największa zaleta tej puszki w stosunku do poprzednika. wielkość matrycy - o ile nie zastosujesz naprawdę dobrego szkła - nie wykorzystasz dodatkowych pixeli do powiększeń, gdyż jakość zabita zostanie słabym szkłem.
Mam zamiar kupić AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR
Wydaje mi się że to szkiełko jest w miare dobre.
Zastanawia mnie tylko dlaczego zastanawiasz się nad D40x skoro za niewiele więcej będziesz szczęśliwym posiadaczem D80, a to już inna bajka
Nie chce Szuper maszyny, bo nie wiem czy jest mi potrzebna i czy sobie z nią poradzę, ale z drugiej strony totalne badziewie też odpada.
Wydaje mi się, że Nikon to sprawdzona marka a puszkę zawsze można wymienić, po zatym to ja będę robił foty a nie aparat.
Skontaktuj się z nami