Close

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    aaa i jeszcze jedno (apropos robinowego ISO) - leżą przede mną odbitki 20 x 30 cm zrobione z D80 przy ISO 1600 i wyciągane o ponad 1 EV (lampa odpaliła ze zbyt małą mocą, a zdjęcie było dość ważne) i... nie widać szumu, mimo iż na ekranie kompa przy 100% był jak cholera pierwotnie , więc... spokojnie można używać ISO 6400 i nawet więcej z D700
    Otóż to. ISO 1600 z D200 na odbitce 20x30 wydaje mi się super.

Cytat Zamieszczone przez Amadablam Zobacz posta
    aj, robi sie goraco padlo bardzo trudne pytanie czy zawodnik odpowie i przejdzie do kolejnej rundy nasi forumowicze moga juz glosowac wysylajac SMSa na numer 666
    Spokojnie , to tylko moja ciekawość.

Pozdrawiam
    D

Domyślnie

aaa i jeszcze jedno (apropos robinowego ISO) - leżą przede mną odbitki 20 x 30 cm zrobione z D80 przy ISO 1600 i wyciągane o ponad 1 EV (lampa odpaliła ze zbyt małą mocą, a zdjęcie było dość ważne) i... nie widać szumu, mimo iż na ekranie kompa przy 100% był jak cholera pierwotnie , więc... spokojnie można używać ISO 6400 i nawet więcej z D700
    troche powazniej mowiac, robilem odbitki w formacie A1 z ISO 1600 (Nikon D300) i jakosc byla bardzo dobra (duzo lepsza, niz przy odbitkach z kliszy!) ... 3200 nadaje sie do A2 - to też sprawdzalem ... podejrzewam, ze na D700 wyglada to jeszcze lepiej ... mowienie o szumie to trzepanie piany (zwlaszcza jak oglada sie na ekranie powiekszenia 400%)... ale ja moze jestem dziwny, bo dla mnie finalna wersja fotografii to ta na papierze
    2008.11.30 01:45 Koniec mojego pobytu na Forum ... Trzymajcie sie ...

Domyślnie

taaa - pocwaniakowali... ale tylko w teście na optyczne.pl, w którym wyszło że puszka sama z siebie odszumia i wyostrza RAWy, a cały test można było o kant dolen partii pleców potłuc
    to nie tak. Testują porządnie.
    napisano - cytuje:
    ...jak wygląda statystyka sygnału. Jeśli z sygnałem nic się nie dzieje, czyli oprogramowanie nie wykonuje jakichś redukcji, nie odejmuje stałych wartości tego sygnału, to histogram ma kształt gassowskiego dzwonu. Jeśli jednak oprogramowanie od naturalnego sygnału odejmie stały sygnał, który można w przybliżeniu określić znając własności fizyczne matrycy, wtedy zamiast prawidłowej statystyki histogram ma kształt uciętego dzwonu, a maksimum sygnału jest w zerze...

czyli zastosował nikon bardzo fajny manewr, praktycznie nic nie szkodzący obrazkowi, a pomniejszający szumy.

zarzut do optyczne może być tylko o idiotyczne sformułowanie (nieco niżej w tym tekście)

Niestety wszystko wskazuje na to, że oprogramowanie Nikona ingeruje w RAW-y odejmując po cichu stałą wartość....Trzeba jednak przyznać, że programiści spisali się na medal.

Nie wiem dlaczego użyto słowa "niestety", skoro efekt jest na medal. Pretensje sa chyba o te nieszczęśliwie użyte słowo niestety. Byc może autorowi chodziło o to, że niestety nie testowano tak D3.

Za to podsumowanie idiotyczne. Najmniej szumiący aparat dostał za szum 4.6 w 6 stopniowej skali (przy czym jakośc obrazka w jpg oceniono na 6, a chyba w RAW nie jest on gorszy?)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-10-2008 o 21:07
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

histogram czego ma kształt gaussowskiego dzwonu? i co to ma dowodzić, bo jakoś nie bardzo rozumiem

a teorię offsetu wypadałoby wykazać, że jest tak faktycznie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to nie tak. Testują porządnie.
    napisano - cytuje:
    ...jak wygląda statystyka sygnału. Jeśli z sygnałem nic się nie dzieje, czyli oprogramowanie nie wykonuje jakichś redukcji, nie odejmuje stałych wartości tego sygnału, to histogram ma kształt gassowskiego dzwonu. Jeśli jednak oprogramowanie od naturalnego sygnału odejmie stały sygnał, który można w przybliżeniu określić znając własności fizyczne matrycy, wtedy zamiast prawidłowej statystyki histogram ma kształt uciętego dzwonu, a maksimum sygnału jest w zerze...
    Jeśli testowali tę puszkę tak samo, jak znają zasady tworzenia histogramu, to ja nie mam nic więcej do dodania. Ręce opadają i tyle. Od kiedy histogram ma kształt dzwonu?
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jeśli testowali tę puszkę tak samo, jak znają zasady tworzenia histogramu, to ja nie mam nic więcej do dodania. Ręce opadają i tyle. Od kiedy histogram ma kształt dzwonu?
    Jak sie szuka dziury w calym, to zawsze sie znajdzie problem w tym, ze uwazaja sie profesjonalistow, a patrzac na inne testy, np. obiektywow, wlos sie jezy na glowie
    Dodatkowo zawsze jada po Nikonach, vide recenzja D300:
    "Jedyne wady, które musimy wytknąć D300, to brak wbudowanej stabilizacji obrazu. Tylko Nikon i Canon nie decydują się na taki krok w swoich lustrzankach."
    "Brak przycisku bracketingu" (sic!)
    Jakos o braku stabilizacji w testach Canonow ani sie nie zajakna i tez nie obnizaja za to ocen

Od strony technicznej ich testy mozna sobie ... po prostu darowac
    2008.11.30 01:45 Koniec mojego pobytu na Forum ... Trzymajcie sie ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jacku, prawdopodobnie chodzi im o to, że nie ma urządzenia technicznego, które by miało idealną. Więc np. histogram zdjęcia idealnej szarości 128, 128, 128 zamiast piku w połowie histogramu (przy założeniu poprawnej ekspozycji) będzie miał postać czegoś przypominającego dzwon gaussowski. No i teraz sobie pomylili skutki z przyczynami i inny histogram niż oczekiwali uzyskać uznali za ingerencję boską/ softu/ krasnoludków*.

* niepotrzebne skreślić

Domyślnie

chodziło o histogram przy darkach. Zapewne najczęsciej (bez ingerencji softu) przybiera jakąś charakterystyczną postać. Jako że szumy i darki to coś w co nie wnikam, to temat kończę (przynajmniej ja). Dla mnie liczą się czasy krótkie i niskie iso. Wiem, że szumy mają znaczenie i dla niskich ISO (cienie), ale ...
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    chodziło o histogram przy darkach. Zapewne najczęsciej (bez ingerencji softu) przybiera jakąś charakterystyczną postać. Jako że szumy i darki to coś w co nie wnikam, to temat kończę (przynajmniej ja). Dla mnie liczą się czasy krótkie i niskie iso. Wiem, że szumy mają znaczenie i dla niskich ISO (cienie), ale ...
    histogram przy darkach jeśli już jest czymś zbliżonym do połowy tego dzwonu, ale jakby się bardziej zagłębili w temat to by wiedzieli, że rozkład szumu matrycy wcale nie jest gaussowski i jest to tylko jedno z przybliżeń

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

O kutfffa, ale Wy zadęci i nadęci jesteście, normalnie jak kinderki. Mało Wam zwieracze nie popuszczają . Pożartować sobie nie można czy jak. ISO 1600 w D300 jak naświetle porządnie w zupełności mi wystarcza, choć czasem potrafi zaszumieć, że rennki opadajom. A w D700 będę miał komfort, że nawet jak zajdzie potrzeba przeforsować wzmocnienie to wbiję się na bardzo wysokie ISO 2000 i też na fotce coś będzie widać poza szumem
    he he he, a już myśleli, że złapali robina
    szeryfy forumowe psia mać
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 26-10-2008 o 11:30

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów