Close

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 150

Domyślnie

nie to samo niestety
    mam i jedno i drugie i roznice sa kolosalne.
    tak samo kolosalne jak wyostrzenie w fotoszopie w kanale lightness lab i na pelnym rgb.

nie znam sie na sofcie - moze jakies inne algorytmy??? kij wie! efekt inny i na dodatek pojawia sie na warstwie ktora mozna se dowolnie jeszcze pozniej maskowac.

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    nie to samo niestety
    mam i jedno i drugie i roznice sa kolosalne.
    tak samo kolosalne jak wyostrzenie w fotoszopie w kanale lightness lab i na pelnym rgb.

nie znam sie na sofcie - moze jakies inne algorytmy??? kij wie! efekt inny i na dodatek pojawia sie na warstwie ktora mozna se dowolnie jeszcze pozniej maskowac.

olo
    Olo, chodzi mi o to, że jak dodasz sobie odszumianie w NXie2 jako osobna operacja to możesz wybierać sobie w jakim punkcie ona ma być a w jakim nie - najprościej selekcja za pomocą u-pointów (czyli to samo co w dfine, który jest tego samego autorstwa i ma te same u-pointy). Oczywiście potem również masz możliwość sterowania tym odszumianiem, zarówno w zakresie parametrów jak i maski. Można sterować również sposobem łączenia się odszumiania z obrazem - czy tylko składowe chromatyczne (szum kolorowy), czy też wraz z szumem na kanale luminancji.

Co do algorytmu to masz rację jest ciut inny, poza tym dfine ma jak pamiętam zdecydowanie więcej parametrów odszumiania, a NX ma tylko dwa - siła i ostrość. Stąd same różnice w jakości.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Tylko ze odszumianie w NX holernie prasuje,moim zdaniem nie nadaje sie do powaznej obrobki.
    Ten moj wycinek to nieobrabiany jpg DL bylo na najnizszym poziomie,mniejsza o to bo podobne historie wychodza tez przy wylaczonym DL
    D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
    Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec

Domyślnie

nx pozwala na upointy - to oczywistae, ale odszumia bardzo plasko.
    dfine jest na razie najlepszym odszumiaczem jakiego uzywalem - dlatego wydalem ciezko zarobione pieniadze

pozdro
    olo

Domyślnie

Musze wyprobowac to dfine (Delfina )

Domyślnie

nie bardzo rozumiem Wasze zarzuty co do NXa - może wynikają ze zbyt dużych wartości ustawionych w NXie, nie wiem, do poważnej obróbki WIELU zdjęć nie nadaje sie z innej przycyzny - NX jest wooooooolny przy odszumianiu
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

jak rozumiem, dfine działa tylko jako plugin do PSa ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

wiesz ja odszumialem kilkoma programami i NX jest ostatni na liscie po zrobionych porownaniach,pare ciekawych mozliwosci tez ma, ktorych w potrzebie uzywam.

Domyślnie

Dowolny odszumiacz jako plug-in w CS, zaznaczam niebo, albo co tam sobie chcę i odszumiam - wcale nie całe zdjęcie. Chodzi o to żeby tego nie robić. I nie jest to sprawa niewłaściwej obróbki, bo można nic nie obrabiać a na papierze niebo szumi.
    pzdr
    D800

Domyślnie

dfine dzial jako plugin do ps lub apple aperture.

oczywiscie mozna odszumiac innym softem czesciowo, tak samo jak nie trzeba hdr by pomaskowac zdjecie na warstwach i wyciagnac detale z jednej foty.

tylko po co?
    olo

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów