Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Etretat - klify

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

4 świetna, czy klify nie powinno fotografować się od strony morza?
    +D300 | +N18-200 f/3.5-5.6G | -N50 f/1.8D | -N50 f/1.4G | +SB-900 | +BC-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dybi Zobacz posta
    4 świetna, czy klify nie powinno fotografować się od strony morza?
    No chyba nie zawsze jest to mozliwe Chociaz osobiscie tez wole wybrzez z pokladu widziane
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Domyślnie

Nie da sie ukryc, ze "kto rano wstaje..." to o skalach,
    natomiast zachody i wieczorem dobrze wygladaja.

Ladnie sie prezentuja kolorowe grzywy.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

bombel
    Gość

Domyślnie

A do mnie trafiają kadry 1, 2 i 3 - tylko nie mogę się zdecydować, które lepsze... Pionowe niezłe, ale nie lubię pionów... Dwójka dobra, ale trójka pokazuje miasteczko, co ładnie wygląda, choć ten pas trawy mi przeszkadza...

Myślę, że gdybym zobaczył dwójkę, ale z miasteczkiem, podobałoby mi się najbardziej.

Domyślnie

a mi się podoba poza konkursowa 5. w 4 brakuje trochę suwaczkologii stosowanej, ale też jest zacne.

Domyślnie

Oj jak miło, że ktoś pierwszą trójeczkę zauważył, już myślałem, żem tępy i sam, a tu przynajmniej nie sam, w kupie raźniej. Dzięki
    Nikon

Domyślnie

na pierwszych trzech imho za mało kontrastu i saturacji
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Dla mnie 2 i 4. Pzdr
    Nikon i parę szkiełek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bzik Zobacz posta
    Przeglądam wakacyjne zbiory, więc pozwólcie, że się podzielę.
    Etretat to malowniczo położone miasteczko w Normandii, nadmorskie klify urzekły już impresjonistów, malował je np. Gustave Courbet. W takim miejscu człowiek zwykle staje pod presją - miejsce cudowne, no tak, tylko jak to pokazać...? Próbowałem.

bzik, a widziałeś te wspomniane prace Courbeta ? jest tam poniekąd odpowiedz na twoje pytanie. Courbet - chociaz wbrew pozorom nie był to jakiś szczeglny klifista - uwieczniał je w bliższych planach, dając jako przeciwwagę kompozycyjną (i dla ukazania skali) np łodzie czy ludzi.

Ja doskonale rozumiem wakacyjną chęc robienia szerokich - wszystkomających - fotografii, ale uzyskanie w ten sposób dobrych zdjęć jest o wiele trudniejsze.

Patrząc pobieznie na pierwsze kadry widzę potencjalnie plastyczny i wieloplanowy krajobraz poza plażą...

A co do zdjecia numer 4...

Pamietam piekne fotografie z tego miejsca, opublikowane pare lat temu w NG . Była tam nieco inna koncepcja światła (zachodzące słońce prześwitujące przez łuk skalny), ale ujęcia były też zdecydowanie bliższe.

Na twoim zdjeciu, jak rozumiem, chciałes głownie pokazać kolor nieba w zestawieniu ze skałą. W takim układzie, wszystko co poniżej 1cm linii wody jest mz zbędne.

Wkładając do tego kadru i rozmyte - w dodatku nieatrakcyjnie - fale, i kamyczki, wrzuciłeś zbyt wiele grzybków do małej miseczki barszczyku.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

No fakt, dałem się wciągnąć potrzebie "wszystkomających" fotografii - akurat na dwójce zależało mi na pokazaniu zarówno bliższego planu - skał, linii brzegowej no i najbardziej charakterystycznego elementu Etretat - łuku skalnego. Całość wydała mi się kompozycyjnie niezgorsza. Oczywiście przekonuje mnie to co piszesz, obraz Courbeta rzeczywiście pokazuje bliski plan a zakreślony przez Ciebie kadr wygląda ok. Pozostaje mi jeszcze raz przejrzeć zasoby albo poczekać do przyszłego roku i wyciągnąć wnioski. Pięknie dziękuję za nauki. Pozdrawiam.
    Nikon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów