Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Domyślnie

Pytanie bylo konkretne: Co mam zrobic zeby dziecko na zdjeciu bylo nieporuszune?
    Ok. Ja potraktowałem pytanie szerzej, gdy wrzucił zdjęcie.
    Tak się złożyło, że zdjęcie wrzucił akurat tutaj. On oceni, czy uwagi były wartościowe czy nie.

ps.
    1/15sek, ISO400, f.5,3. Czego brakuje? ŚWIATŁA!
    Koniecznie duża dziura? A może wcześniej spróbować o innej porze dnia, może bliżej okna, może odsunąć firany...
    Ostatnio edytowane przez telly ; 20-10-2008 o 22:37

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    autograf, z tym korpusem to bym nie przesadzal bo to nie jest lekarstwo na nieporuszone dzieciaki w kadrze. Szybszy AF nie zamrozi szkraba, ani matryca CMOS, no mozna zwiekszyc czulosc i nie bedzie takiej kaszki jak na CCD D80, ale bez jajec bo jakby kazdy chcial zmieniac puszke z takiego powodu to byly by to istne jaja
    Spoko spoko. I ja z body nie przesadzam Ja się TYLKO odniosłem do słów, które cytuję poniżej.

Cytat Zamieszczone przez telly Zobacz posta
    I ani zmiana korpusu, ani obiektywu nic tu nie dadzą.
    Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    hohoho... zmiana korpusu napewno nic nie da

Łobydwa żeśta napisali, że NIC nie da. A tu byłbym ostrożny. Poza tym, zdania mamy bardzo podobne

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez telly Zobacz posta
    Koniecznie duża dziura? A może wcześniej spróbować o innej porze dnia, może bliżej okna, może odsunąć firany...
    Ja nie napisałem, że KONIECZNIE duża dziura.

Ja napisałem, że więcej ŚWIATLA - czyli o innej porze dnia, może bliżej okna, może w parku, oraz że może by odsunąć zasłony, firany etc.

Czytaj ze zrozumieniem.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Zamiast na technice to skup się na uchwyceniu chwili, spojrzenia, spróbuj złapać kontakt wzrokowy i emocjonalny. Niech zdjęcie ma dynamikę i autentyczność. To właśnie, a nie technika, jest według mnie jedynym kryterium jakości zdjęć z dziećmi..
    Jak zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone i nic nie będzie ruszone, a jak będzie martwe i puste, to nawet i z dobrą techniką będzie do kosza.

Domyślnie

Dzięki za rady Szczerze mówiąc to nie kupię obiektywu mniej niż 50 mm tylko do robienia zdjęć w pomieszczeniach ze względu na cenę.Wolę już SB800 A propos tła to nie wybierałem najlepszego zdjęcia tylko konkretny przypadek poruszenia który chciałem poprawić.Stąd te nogi stołowe i inne Trochę o kompozycji zdjęcia wiem i staram się nie robić fotek z beznadziejnym tłem.Czyli podsumowując najpierw przydałby się lepszy błysk, potem planuję zakup i do tego jakiś 55-200 lub 70-300 z VR ale już nie bardzo jasny.Stałkę 50/1.8 rozważam ale to jeszcze nie czas na to. Nie wykonując zawodowo zdjęć i mając ograniczony portfel to i tak już sporo.Najważniejsze są efekty i frajda z tego co robię a póki co jest ok
    D80, 18-55VR, 35mm/1.8, 70-300VR i dużo chęci
    pakiet w rozbudowie
    ND 0.9 Cokin P

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów