Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie Fotografowanie dzieci

Moi drodzy...potrzebuję solidnej rady. Mam nadzieję że posiadanie nie wykluczy mnie z kręgu szczęśliwych posiadaczy mogących fotografować małe dzieci. Ostatnio miałem z tym problem bo jak robiłem zdjęcia swojej siostrzenicy a żywotna z niej "babka" niespełna 2letnia to zauważyłem że a to rączka jest ruszona a to głowa i ciężko jest uchwycić ją całkowicie bez ruchu. Czy coś robię nie tak? Jak ustawić aparat? Na tryb zdjęć sportowych czy jak?
    D80, 18-55VR, 35mm/1.8, 70-300VR i dużo chęci
    pakiet w rozbudowie
    ND 0.9 Cokin P

autograf
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze mile widziane są czasy 1/100-1/200sek.
    Po drugie fajnie jest mieć dziurę ok f2.

Jak nie masz spełnionych tych dwóch warunków - kup zewnętrzną lampę. Np SB-600.

Domyślnie

Sama poruszona rączka jeszcze nie musi świadczyć o tym, że zdjęcie jest złe. Jasne że jasne szkło byłoby praktyczne. Lampa - to już sprawa dyskusyjna - zależy kiedy i jak użyta.
    Tak czy inaczej, tym co posiadasz już możesz robić cuda. Nie martw się, to kwestia niedługiego czasu i troszkę praktyki, kiedy zaczną Ci foty wychodzić.
    A na początek, jak radził autograf, skróć czas. No i zwróć uwagę, czy warunki, w których robisz zdjęcia dostarczają wystarczająco światła.

ps. Gdybyś coś wrzucił, na pewno dostałbyś więcej konkretnych rad.
    Ostatnio edytowane przez telly ; 19-10-2008 o 00:12

Domyślnie

I zapoznaj się z trybami A i S zamiast tematycznych, aby świadomie panować nad czasem.

Jak nie masz spełnionych tych dwóch warunków - kup zewnętrzną lampę. Np SB-600.
    Albo jasną stałkę - dziecku może nie spodobać się błyskająca lampa, a trzeba być dyskretnym

Pozdrawiam.

Domyślnie

Dokladnie skroc czas... I jezeli stac cie na zakup polecam 50mm do zdjec dziecka wymarzona wrecz (cena 350-400zl)

Domyślnie

Przywiązać do krzesła i już
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Przywiązać do krzesła i już
    I wtedy zdjęcia będą pokazywane i oglądane ... ale w Uwadze na TVN'ie

Domyślnie

Albo rób zdjęcia jak śpi...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

poczytaj TO a jak masz parę zbędnych złociszczy to możesz uzupełnić sobie swoją domową biblioteczkę o pozycję pt. "Książka o fotografowaniu dzieci" pana Mroczka.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Po pierwsze mile widziane są czasy 1/100-1/200sek.
    Po drugie fajnie jest mieć dziurę ok f2.
    Racja.

Ze swej strony dorzuce, ze warto pomyslec o wyjsciu na zewnatrz (poza dom/mieszkanie). Mimo tego, ze o tej porze roku jest dosc zimno to warto z dwoch powodow - swiatlo i dodatkowe atrakcje (np. liscie, ciekawe miejsca).

Jesli zalezy Tobie na troche lzejszym stroju to pozostaje albo poczekac do lata albo wybrac sie w miejsce gdzie jest przygotowany kacik dla maluchow (w drugim przypadku moze okazac sie lepsza mniej popularna pora - bedzie mniej innych dzieci).

W takich okolicznosciach mozna latwo uzyskac czas rzedu 1/125-1/250 s. przy f/4 (jesli szkielko jest ciemne) i ISO 400 (taki kompromis pomiedzy jakosc/czulosc).
    Nikon

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów