Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Pytanko 70-210

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie Pytanko 70-210

Witam wszystkich. Mam prośbę - zastanawiam się nad kupnem takiego szkła - na 80-200 2.8 wciąż mnie nie stać. Miałem już pompkę 70-210 bez D, optyka ok, ale wolny strasznie, no i to światło 4-5,6. Co to za wersja i czy warto kupować? Czy to też jest pompka?

Oczywiście jak jest jakś link, to też poproszę...

Domyślnie

Sam chciałem kupić ale strasznie drogie (jak na mnie)

Sporo tego na allegro, wrzuć sobie w filtr obiektywów autofocusa nikona 70-210 i Ci wyskoczy parę egzemplarzy. A po za tym kenrockwell: http://www.kenrockwell.com/nikon/70210f4.htm

Po za tym posiada nowszą, lżejszą i tańszą wersję ze światłem 4-5.6 też sporo jej na alle.

Domyślnie

Ten jest obrotowy a nie popychany, jaśniejszy na długim końcu (stałe f/4) i podobno niezły optycznie, ale AF jest podobno strasznie powolne. Zdaje się, że było kilka wątków, w których wypowiadali się właściciele - poszukaj.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Stałe światło 4, bardzo dobry optycznie, ostry, dość precyzyjny (choć nie najszybszy AF).
    Klasyka sama w sobie Można jeszcze znaleźć w pięknym stanie te szkiełka, rysują świetnie.
    Miałem taką sztukę i bardzo sobie chwaliłem i chwalę te szkiełko
    NIKON

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Używałeś z D300???? Może coś pokażesz ...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Kupuj bez namysłu jeśli trafisz na zadbaną sztukę (odkupię od Ciebie) bo ten z fotki na to nie wygląda. Szkło świetne optycznie jak na swoją cenę. AF dość mozolny w porównaniu do dzisiejszych konstrukcji, ale daje radę wszędzie poza sportem. Na f4 jeśli dobry egzemplarz to jest przyzwoicie ostry. Używałem tego szkła z trzema korpusami D70s DD80 D300.
    Kupuj ostrożnie bo szkła leciwe i uważaj na soczewki bo miały miękkie powłoki przeciwodblaskowe. Szukaj z ostatnich egzemplarzy bo były zmodernizowane i rzadko występował w nich problem z FF, wcześniejsze numery seryjne na bank miały problem z focusowaniem w punkt. Zaleta szkła to małe rozmiary i szczelna czołgowa budowa. Na forum sporo przegadano o tym zoomie . Poszukaj.

Domyślnie

ludziska powiadaja, ze AF wolniejszy niz przy tym ze zmienny swiatlem i bez D. Mialem tego ze zmiennym swiatlem, podpinalem tez wersje z f4, wiekszej roznicy nie widzialem (w kwestii szybkosci AF)

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Wielkie dzięki. No to już mam jaśniej w głowie. Swoją drogą jak miałem 70-210 4-5,6 to nigdy nie udało mi się złapać mojego psa w ruchu na ostro...

Domyślnie

No ... to albo pies za szybki albo Ty za wolny . AF jak za wolny to mozna wyłączyć i focusować manualnie - jak dawniej

Domyślnie

Popatrz na prace Arczibalda, nie wiem czy używa go z D300, ale kilka jego fotek jest na naszym forum popełnionych 70-210/4
    W mojej skromnej opinii stałe światło 4 oraz imho ładniejsze obrazowanie jest na + tego obiektywu.
    Miałem oba 70-210, ten z 4 sprzedawałem z żalem
    Ale to tylko subiektywne odczucie... Nie musisz wierzyć człowiekowi, który tylko robił zdjęcia tym obiektywem
    NIKON

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów