Żeby byłą jasność ja nikogo nie namawiam do używania nielegalnego oprogramowania. Sam wielokrotnie się wściekam na fakt że wszyscy piszą dookoła poradniki/książki/tutoriale do Photoshopa CS którego nie mam bo jest zwyczajnie za drogi i używam elementsa lub gimpa/painta. To, że nie mam nielegalnego oprogramowania nie znaczy że nigdy nie mialem nielegalnego programu/muzyki/filmu - pewnie jak każdy. Oczywiście, że obecnie komputer służy do pracy i skończyla się era instalowania linuxa przez tydzień, ale dodatkowy dysk w szufladzie mam i czasem lubię a czasem muszę zobaczyć co i jak ludzie kombinują, muszę użyć cracków, wirusów, trojanów.
W dodatku miałem w pracy kilka programów kupionych tylko po to żebym mógł używać ich nielegalnych wersji - parodia licencji. Kontaktowałem się nawet z producentami (nie z przedstawicielami - ich interesuje tylko marża) i po wyjaśnieniu sytuacji sami stwierdzali, że rzeczywiście ich licencja nie obejmuje takiego użycia mimo że jest to niemal najbardziej oczywisty sposób np. Windows XP na pamięci USB i do tego program do odzyskiwania danych.
Co do samochodu to wyobraź sobie że jak idę do salonu o 10 rano to mogę samochód oddać wieczorem, bynajmniej w wiekszości salonów w których byłem - ale nie brałem do testow maserati (jeszcze)
Wracając do Maca. Oczywiście w sklepie mogę sobie postać i poklikać, może nawet mają ze dwie dodatkowe aplikacje zainstalowane. Może to dla części użytkowników wystarczy - ok wystarczy dla 99% ludzi. Ja jednak mam konkretne oczekiwania od tego systemu. Ma to bys dla mnie Linux/Unix z możliwością natywnego uruchomienia programów do obróbki grafiki (Nikon Capture NX2 i Photoshop elements). Do tego jednak mam setki małych programików wykorzystywanych czasem do różnych zadań i nie lubię mieć 2 systemów na dysku.
- Linux i wine - nie działają programy graficzne
- Windows i Cygwin - zdarzają sie problemy z kompilowaniem różnych rzeczy czy używaniem skryptów
- Mac - w sklepie tego nie sprawdzę
Pozostaje przetestowanie Maca bardzo dokładnie i taki iAtkos jest do tego świetny bo:
1. Sama instalacja nauczy mnie wiele o tym systemie
2. mogę sprawdzić natywne środowisko
3. Mogę go zepsuć tyle razy ile mi potrzeba
zobacz jak kupujesz aparat - 95% ludzi idzie do sklepu i bierze ten który ma więcej megapikseli, a Ciebie interesują jakies niuanse, szczegółowe ustawienia itp., a jak Pan w sklepie Ci powie że ten jest najlepszy bo ma więcej megapikseli to wychodzisz bo wiesz że nie masz o czym rozmawiać, podobnie z tym makiem - mnie nie interesuje marketing który ma mi do przekazania sprzedawca, on pewnie nie ma pojęcia o rzeczach które chcialbym wiedzieć (oczywiście zdarzają się wyjątki)
No i na sam koniec - u mnie idzie pora deszczowa więc pozostaje eksperymentowanie bo zdjęć sie robić nie da
(ale mam zaległe z wczasów z Hiszpani i Portugali)
tak więc jendyn - dotknij, poczuj, posmakuj - jedyna droga na wyrobienie własnej opinii
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami