Close

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 124

Wątek: Hdr...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sindbad Zobacz posta
    Jak nie ma w czym rzeźbić (mam na myśli światło), to osobiście odpuszczam. Zmiana pogody przy pomocy softu to śliska sprawa
    Dlaczego?

Jak rozumiem wyższego niż natywne iso w aparacie też nie używasz? ;]

Domyślnie

Jak nie ma w czym rzeźbić (mam na myśli światło), to osobiście odpuszczam. Zmiana pogody przy pomocy softu to śliska sprawa
    Też przeważnie odpuszczam, ale czasem po prostu "muszę" (lub chcę) mieć dany kadr. Photomatixem mogę trochę podratować to co byłoby nie do użytku.

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta

Poniżej przykład tej prześwietnej logiki, jaki zrobiłem na ostatnim obrazku z tego wątku (wybacz mi Autorze, jeśli jesteś w stanie)
    Ajć! Nie jestem!

W sumie właśnie mówiłem o tym co przedstawił bombel i co napisał achnel

A tu przykład "makro LSD pseudoHDR" (przynajmniej niektóre prace)
    http://boron.deviantart.com/gallery/
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Dobry digart, bombel. To przykład kreatywnego wykorzystania algorytmu wyostrzania Shopa
    Przyznam, że nie bardzo widzę sens stosowania tej techniki do portretu i makro.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Ja cały czas się zastanawiam po co wam tez narzędzia za kilka stów tylko po to aby złożyć 3 zdjęcia w 1 i porawić kontrast? W d 40, którego używam jest nakładanie nefów i najpierw nakładam 2 na siebie a potem trzecie i jest dobrze. Nie wiem też po co się bawić w te ustawienia po -.+ 2 Ev skoro można tak że robie ze światłomierzem 1 zdjęcie na 0 i potem sobie 1 prześwietlam, 2 niedoświetlam i całość składam W PUSZCE. Do znikomej obróbki PictureProjeckt (z pudełka D40) i Darmowy FastStone Photo Resizer + jakiś znak wodny z cooltext.pl i gra. Całość darmowa i bez nerwów a efekty (przynajmniej mnie) zadowalają. I w tym miejscu pytanie czy dobrze rozumiem hdr? I czy jest jakiś DOBRY DARMOWY program do obróbki i tzw. udziwnień? Posiadacie Xp? Jak została zrobiona ta łąka na tapecie?

Domyślnie

no widze, że wszyscy rwą się do odopowiedzi

Domyślnie

Dobrze by było, gdybyś tu zapodał jakieś przykłady zdjęć złożonych w ten sposób w puszce. Byłoby łatwiej dyskutować. Może to by skłoniło nas wszystkich do eksperymentowania z naszymi aparatami i do refleksji
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

no a razie nie posiadam artystycznych ale próbowałem coś robić w domu i nawet nawet to wyglądało. Czyli dobrze rozumiem HDR tak? A co z tą tapetką w windzie?

Gemini
    Gość

Domyślnie

Darku ...czyżbyś odwiedzał świętokrzyskie górki ?

Domyślnie

to jest odpowiedź, na którą czekałem

Domyślnie

Cos Ty taki nerwowy? Nie kazdy nudzi sie w domu przez Swieta i siedzu na forum

Cytat Zamieszczone przez fotokornik Zobacz posta
    Ja cały czas się zastanawiam po co wam tez narzędzia za kilka stów tylko po to aby złożyć 3 zdjęcia w 1 i porawić kontrast?
    Jak tak wyglada Twoja wizja tworzenia zdjecia z duza rozpietoscia tonalna (powiedzmy HDR) to fajnie

Nie wiem też po co się bawić w te ustawienia po -.+ 2 Ev skoro można tak że robie ze światłomierzem 1 zdjęcie na 0 i potem sobie 1 prześwietlam, 2 niedoświetlam
    Bo moze ta zabawa odbywa sie w trybie A albo S i trzeba ustawic kompensacje ekspozycji bo inaczej sie poprostu nie da przeswietlic/niedoswietlic?

I w tym miejscu pytanie czy dobrze rozumiem hdr?
    Chyba nie Choc idea jest Ci znana

I czy jest jakiś DOBRY DARMOWY program do obróbki i tzw. udziwnień?
    Nie wiem co to sa "udziwnienia" ale np. darmowym programem do obrobki grafiki jest Gimp. Calkiem fajny programik.

Posiadacie Xp? Jak została zrobiona ta łąka na tapecie?
    Posiadamy
    hehehe... a skad ktos ma wiedziec jak zostala stworzona ta tapeta (zreszta moim zdaniem niezbyt udana)? Moze poszedl chlop cyknal zdjecie laki z zalozona szara polowka i juz. Albo moze cyknal 3 zdjecia i zmontowal hdr'a.

Napisal Ci juz żółto-czarny - daj przykladowe zdjecie. Nad czym mamy dyskutowac jak nie widzimy efektow takiego skladania fotek w aparacie?
    Zreszta skoro sam napisales ze rezultaty takiej operacji sa dla Ciebie zadowalajace to w czym problem? Ja osobiscie wole miec calkowita kontrole nad obrobka obrazu i sam decydowac o tym jak ma wygladac efekt koncowy zlozenia kilku klatek, nigdy nie zaufal bym softowi puszki.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów