Szukaj
Też przeważnie odpuszczam, ale czasem po prostu "muszę" (lub chcę) mieć dany kadr. Photomatixem mogę trochę podratować to co byłoby nie do użytku.Jak nie ma w czym rzeźbić (mam na myśli światło), to osobiście odpuszczam. Zmiana pogody przy pomocy softu to śliska sprawa
Ajć! Nie jestem!
![]()
W sumie właśnie mówiłem o tym co przedstawił bombel i co napisał achnel
A tu przykład "makro LSD pseudoHDR" (przynajmniej niektóre prace)
http://boron.deviantart.com/gallery/
Dobry digart, bombel. To przykład kreatywnego wykorzystania algorytmu wyostrzania Shopa
Przyznam, że nie bardzo widzę sens stosowania tej techniki do portretu i makro.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Ja cały czas się zastanawiam po co wam tez narzędzia za kilka stów tylko po to aby złożyć 3 zdjęcia w 1 i porawić kontrast? W d 40, którego używam jest nakładanie nefów i najpierw nakładam 2 na siebie a potem trzecie i jest dobrze. Nie wiem też po co się bawić w te ustawienia po -.+ 2 Ev skoro można tak że robie ze światłomierzem 1 zdjęcie na 0 i potem sobie 1 prześwietlam, 2 niedoświetlam i całość składam W PUSZCE. Do znikomej obróbki PictureProjeckt (z pudełka D40) i Darmowy FastStone Photo Resizer + jakiś znak wodny z cooltext.pl i gra. Całość darmowa i bez nerwów a efekty (przynajmniej mnie) zadowalają. I w tym miejscu pytanie czy dobrze rozumiem hdr? I czy jest jakiś DOBRY DARMOWY program do obróbki i tzw. udziwnień? Posiadacie Xp? Jak została zrobiona ta łąka na tapecie?
no widze, że wszyscy rwą się do odopowiedzi
Dobrze by było, gdybyś tu zapodał jakieś przykłady zdjęć złożonych w ten sposób w puszce. Byłoby łatwiej dyskutować. Może to by skłoniło nas wszystkich do eksperymentowania z naszymi aparatami i do refleksji![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
no a razie nie posiadam artystycznych ale próbowałem coś robić w domu i nawet nawet to wyglądało. Czyli dobrze rozumiem HDR tak? A co z tą tapetką w windzie?
Darku ...czyżbyś odwiedzał świętokrzyskie górki?
to jest odpowiedź, na którą czekałem
Cos Ty taki nerwowy? Nie kazdy nudzi sie w domu przez Swieta i siedzu na forum
Jak tak wyglada Twoja wizja tworzenia zdjecia z duza rozpietoscia tonalna (powiedzmy HDR) to fajnie
Bo moze ta zabawa odbywa sie w trybie A albo S i trzeba ustawic kompensacje ekspozycji bo inaczej sie poprostu nie da przeswietlic/niedoswietlic?
Chyba nieChoc idea jest Ci znana
Nie wiem co to sa "udziwnienia" ale np. darmowym programem do obrobki grafiki jest Gimp. Calkiem fajny programik.
Posiadamy
hehehe... a skad ktos ma wiedziec jak zostala stworzona ta tapeta (zreszta moim zdaniem niezbyt udana)? Moze poszedl chlop cyknal zdjecie laki z zalozona szara polowka i juz. Albo moze cyknal 3 zdjecia i zmontowal hdr'a.
Napisal Ci juz żółto-czarny - daj przykladowe zdjecie. Nad czym mamy dyskutowac jak nie widzimy efektow takiego skladania fotek w aparacie?
Zreszta skoro sam napisales ze rezultaty takiej operacji sa dla Ciebie zadowalajace to w czym problem? Ja osobiscie wole miec calkowita kontrole nad obrobka obrazu i sam decydowac o tym jak ma wygladac efekt koncowy zlozenia kilku klatek, nigdy nie zaufal bym softowi puszki.
Skontaktuj się z nami