Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 124

Wątek: Hdr...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariuszbar Zobacz posta
    Jeżeli HDR jest techniką poprawy dynamiki matrycy poprzez obróbkę 3 lub więcej prześwietlonych lub niedoświetlonych zdjęć, to nie wyobrażam sobie jak ktoś je zrobił samochodowi będącemu w ruchu.

(też nie lubię Micro$oftu)
    Dokładnie tak jak sam napisałeś. Wywołał kilka obrazków z jednego RAW-a i skleił je. Proste.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariuszbar Zobacz posta
    O technice HDR usłyszałem wczoraj na spotkaniu grupy GKJ.
    Pokazałem moje zdjęcia Wrocławia zrobione wieczorem, a koledzy zasugerowali, żeby je powtórzyć techniką HDR.
    Wszedłem na forum, żeby poczytać o Wszych problemach z HDR i czegoś się dowiedzieć.
    Wydaje mi się, że na pytanie Orsacchiotto nikt do końca nie odpowiedział.
    Jeżeli HDR jest techniką poprawy dynamiki matrycy poprzez obróbkę 3 lub więcej prześwietlonych lub niedoświetlonych zdjęć, to nie wyobrażam sobie jak ktoś je zrobił samochodowi będącemu w ruchu.(...)
    Czy ktoś używał do obróbki HDR jakiegoś darmowego programu?
    Czytałem, że jest jakaś wtyczka do GIMPa.
    Znalazłem pod Linuksem program Qtpfsgui, ale nie miałem czasu się nim bawić.
    (też nie lubię Micro$oftu)
    Jak wczoraj słyszałeś to dzisiaj wklep w google i poczytaj. Niedoświetlone-prześwietlone zdjęcie można otrzymać wywołując RAW'a z różnymi parametrami, efekt będzie z pewnością gorszy jakościowo niż z kilku naświetleń ale lepszy niż z jednego. Qtpfsgui daje radę, ale trzeba nad nim sporo posiedzieć żeby poznać jego opcje i ustawienia, jest straszliwie nieintuicyjny i upierdliwy w obsłudze. Ja dałem spokój po tygodniu. Bez mozolnego ustawiania każdej dostępnej tam opcji wyjdą Ci kolorystyczne potworki w typie pokazanych przez Orsaciotto. GIMP'em pracując choćby i gumeczką na warstwach możesz zrobić HDR'a, tyle że jeśli chcesz dobrych efektów to zajmie Ci to "ruski rok". Ale niestety z darmowych programów raczej nic mądrzejszego nie znajdziesz.

P.S. Jak dla mnie sposób w jaki bombel obrabia zdjęcia jest genialny, ale na takim poziomie że nie zawsze rozumiem o czym mówi nawet jak nie stosuje skrótów myślowych i wstawia manual step-by-step . No i na PhotoShop'a "ociupinkę" mnie nie stać
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

I ciagle ktos musi mieszac pojecia...

HDR polega na GLOBALNYM nalozeniu na siebie klatek o roznej ekspozycji.
    BEZ ZADNYCH DODATKOWYCH UDZIWNIEN.

Na poczatek proponuje rowne proporcje krycia, czyli jadac warstwami od dolu:
    1 - 100%
    2 - 50%
    3 - 33.3% (w uproszczeniu 33)
    4 - 25%
    5 - 20%
    i.t.d...

DRI z kolei sklada sie z wybranych elementow (tych poprawnie naswietlonych)
    poszczegolnych klatek, nakladanych przez maskowanie.
    Wedlug uznania manipulujacego.

Jedno i drugie mozna bezproblemowo wykonac najzwyklejszym Gimpem bez durnowatych wtyczek.

W czym problem...?

Temat walkowany od conajmniej roku, a co i rusz ktos wprowadza nowe filozofie. Wyssane z palca.

Malo tego. Jest taka mozliwosc we wszystkich, nowszych puszkach.
    Wystarczy strzelic n.p. 4 klatki,
    nalozyc 1 na 2 i 3 na 4, a nastepnie te skladane nalozyc na siebie.
    Dla prostoty z ustawionym parametrem krycia dla kazdej klatki, ustawionym na 0.5.

Gdziez ta czarna magia, z ktora wiekszosc nijak nie moze sobie poradzic...?

Jak dzieci...

Z zyczen, najbardziej na miejscu, bedzie jasnosci umyslu i otwartosci na eksperymenty.

Pozdrawiam
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    INa poczatek proponuje rowne proporcje krycia, czyli jadac warstwami od dolu:
    1 - 100%
    2 - 50%
    3 - 33.3% (w uproszczeniu 33)
    4 - 25%
    5 - 20%
    i.t.d...
    Tzn. że co, mogę dajmy na to położyć najciemniejsze zdjęcie na dole, nad nim coraz jaśniejsze, a tryb mieszania kolejnych warstw ustawić na Lighten?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Tryb mieszania na "zwykly" (tak go ochrzcili w Gimpie).

Mowa oczywiscie o metodzie najprostszej, ktora moze byc baza i poziomem odniesienia
    do dalszych manipulacji i eksperymentow.

Pewnie, ze mozna inaczej... ale budowe domu zaczyna sie od fundamentow
    Dopiero potem sa filarki, luki, balustradki, gzymsiki, schodki ruchome, czy tez drzwiczki obrotowe.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

autograf
    Gość

Domyślnie

Ja skromnie zrobiłem kiedyś coś takiego. Dwie klatki. Łączone w PSie - dwie warstwy i gumkowanie.
    Wybaczcie próbę balkonową.

Podejrzewam, iż podobny efekt mógłbym uzyskać jak Andrzej - w tym programie - z tym, że ja w PSie.

Domyślnie

Metoda gumkowa wyszła Ci całkiem, całkiem, jednak ludziska zetknąwszy się raz z Photomatixem będą poszukiwali czegoś bardziej ułatwiającego eksperymenty "Program od Andrzeja" jest wart rozważenia, ale chętnie poszukam w sieci więcej przykładów rozsądnego zastosowania zanim zdecyduję się wydać $55.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Devcrk
    Gość

Domyślnie

Witam, to moje pierwsze zdjęcia w tej technice. Proszę o ocenę

autograf
    Gość

Domyślnie

Devcrk - najlepiej daj do osobnego wątku

Domyślnie

HDR można lubić, można nie lubić. Faktem jest, że technika ta, przy sensownym zastosowaniu, potrafi oddać to co widziało ludzkie oko (a czego nie był w stanie oddać aparat). Kadry z pierwszego wątku są zupełnie "pojechane" i faktycznie takie obrazki najczęściej widuje się pod nazwą "hdr". Dla mnie jest to raczej przydatne narzędzie, pozwalające lekko podrasować niedomagania puszki lub podratować zepsuty kadr.

Jeden przykładowy kadr:
    Oto co mniej więcej wypluła puszka:

Ten sam raw wołany na +2 i -2, złożony Photomatiksem
    Być może nie jest to ideał obróbki, ale zdecydowanie bardziej przypomina mi obraz, który widziałem na włąsne oczy i chciałem utrwalić.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów