Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 124

Wątek: Hdr...

Domyślnie

uff, ogólnie ciekawy i pouczajacy wątek.
    D700, D300s, N24-70 2.8, S17-35 HSM 2.8-4, S70-200 2,8 HSM, SB-900, Fomei Basic 400, tła i jakieś klamoty studyjne, a do tego masa planów, na które mnie nie stać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Swiderku drogi, alez to juz bedzie DRI (tak wynika z definicji).
    hehe... zgadza sie. Ale ja nigdzie nie napisalem, ze to musi byc HDR

Poprostu mam wrodzona nieufnosc to wszelakich zautomatyzowanych dzialan, no moze poza kilkoma wyjatkami typu akcje w PSie, AF, itp. - ale to co innego
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

autograf
    Gość

Domyślnie

Swider - akcje w PS są odtworzeniem Twoich manualnych działań

Domyślnie

Wlasnie dlatego napisalem, ze "to co innego"
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ja chciałem dopytać o łączenie zdjęć w Photomatixie. Mam bardzo kontrastową scenę - ciemne wnętrze gotyckiego kościoła z witrażami nie tłumiącymi światła i powodującymi wypalenia na ścianach przy dłuższym naświetlaniu, żyrandole oświetlające jedynie odrobinę wnętrze kościoła. Ile zdjęć wykonać w tak kontrastowej scenie - wystarczą 3 ? ( 1 wg. ustawień światłomierza, 2 z takim naświetleniem by ściany wnętrza były dobrze naświetlone i 3 zdjęcie aby wydobyć szczegóły witraży ). Piszecie, że w niektórych przypadkach potrzeba więcej zdjęć niż 3. Ma to oznaczać, że wykonuję tyle zdjęć ze skokiem 1 lub 2 EV by uzyskać końcowe zdjęcia z zachowanymi szczegółami witraży i dobrze naswietlonym wnętrzem? Próbowałem takiej metody i dostałem taki oto efekt:

Przyznam, że nie wiem skąd się biorą te przepalenia... Proszę o pomoc. Co robię żle ?
    Ostatnio edytowane przez Charles ; 30-03-2009 o 16:37

Domyślnie

Masz wykonać tyle zdjęć, żeby każdy interesujący cię piksel choć na jednym zdjęciu był nieprzepalony i nie w głębokim cieniu. Skok i liczba zdjęć są nieważne, sam je dobierasz w zależności od sceny.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

"Masz wykonać tyle zdjęć, żeby każdy interesujący cię piksel choć na jednym zdjęciu był nieprzepalony i nie w głębokim cieniu. Skok i liczba zdjęć są nieważne, sam je dobierasz w zależności od sceny."
    To jest KWINTESENCJA HDR (hi, hi, nie stosuję, nie używam hdr, ale mogę to samo powiedzieć).
    To niezwykle ważne!
    Białą kredą w czarnym kominie please ...
    Pozdrawiam
    G.
    NX11

Domyślnie

Naprawdę ciekawy temat Trochę trwało zanim przeczytałem. Musze się wypowiedzieć w kilku kwestiach. Mam także dwa pytanka.
    Pierwsza sprawa - 75% tego wątku to kłótnie na temat programów do składania HDR-ów oraz kłótnie na temat zasadności stosowania tej techniki, które należy pominąć przy czytaniu
    Moim skromnym zdaniem każdy wykonuje zdjęcie tak jak lubi i tym czym lubi. Jak ktoś chce siedzieć godzinami przed kompem i psuć wzrok zamiast brykać po łąkach i lasach łykając świeże powietrze to jego sprawa. Podobnie z samym obrazem - jeden lubi zdjęcia które wiernie oddają rzeczywistość, inny tak podkręci ustawienia softu że wyjdą mu piękne kiczowate landszafty.
    HDR może pomóc w uzyskaniu prawidłowego (czyli takiego jak widzimy) naświetlenia sceny i sprawić że rozpiętość tonalna zdjęcia będzie taka jak w rzeczywistości.
    Niektóre efekty można uzyskać za pomocą filtrów zamiast bawić się oprogramowaniem
    Nie twierdzę jednak że HDR jest nieprzydatny i sam zacząłem się bawić w coś co można nazwać HDR-em. Głównie jednak z ciekawości niż dla poprawiania każdego zdjęcia.
    W związku z tym zrodziły mi się dwa pytania:

Kolejność nakładania zdjęć - od którego zacząć, a potem w jakiej kolejności nakładać następne

Pomiar światła - który najlepiej sprawdza się przy wykonywaniu zdjęć do składania w HDR.

Pytanie kieruję do osób które mają jakieś pojęcie o tej technice. Sprzeczki mnie nie intreresują
    Nikon D7000 | Nikkor 35 f/1.8 G| Nikkor 50 f/1.8 D| Nikkor 18-70 G |Nikkor 70-300 G | Kenko extension tube set | Nissin Di622 Mark II | Velbon Sherpa 600 |

Domyślnie

wg mnie kolejność składania nie jest istotna.

ja stosuję pomiar punktowy i mierzę naświetlanie w kilku miejscach.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Kolejność nakładania zdjęć - od którego zacząć, a potem w jakiej kolejności nakładać następne
    Nie ma żadnego znaczenia, program może przeliczać wszystkei zdjęcia równolegle, a potem wylicza tylko średnią ważoną dla każdego piksela.

Pomiar światła - który najlepiej sprawdza się przy wykonywaniu zdjęć do składania w HDR.
    Punktowy z pomiarem na najjaśniejszy i najciemniejszy punkt sceny. W ten sposób wyznaczasz widełki w których powinieneś przesuwać ekspozycję (z uwzględnieniem końców tego przedziału).
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów