Close

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 124

Wątek: Hdr...

autograf
    Gość

Domyślnie

Mógłbyś udostępnić pierwsze trzy zdjęcia w NEFach? Spróbuję złożyć to w PS.

Wrzuć na jakiś serwer lub na mój mail (znajdziesz w moim profilu). Dziękuję.

P.S. Swoją drogą, to czy oby to nie jest DRI?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Mógłbyś udostępnić pierwsze trzy zdjęcia w NEFach? Spróbuję złożyć to w PS.

Wrzuć na jakiś serwer lub na mój mail (znajdziesz w moim profilu). Dziękuję.

P.S. Swoją drogą, to czy oby to nie jest DRI?
    DRI to końcowka - ta podmiana nieba. Mogłem zostawić z tymi obwódkami, ale strasznie drażnią mnie takie detale.
    Zdjęcia wrzucę na serwa i na maila podam Ci adres.

autograf
    Gość

Domyślnie

kol. S4INT - dziękuję za NEFy.

W ACR ustawiłem balans bieli, identyczny dla wszystkich obrazków. Reszta montowałem TYLKO w PS. Nie używałem fotomatixa. Swoją wersję zrobiłem z dwóch klatek, nie widziałem potrzeby skorzystania z trzeciej którą mi udostępniłeś. Złożyłem dwie warstwy (-2EV oraz 0 EV) i trochę "pogumkowałem"

Efekt poniżej:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    "Ja osobiscie wole miec calkowita kontrole nad obrobka obrazu i sam decydowac o tym jak ma wygladac efekt koncowy zlozenia kilku klatek, nigdy nie zaufal bym softowi puszki."

Spokojnie da sie tego w taki wlasnie sposob uzywac.
    Wszystko fajnie tyle, ze ja bym chcial juz w momencie skladania miec wplyw na zdjecia, np. nalozyc maske, cos wymazac itp. Nie wszystko da sie zrobic juz na koncowym obrazku.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Hmm.. ciekawe dlaczego w obu przykładach obszar odbity w wodzie jest jaśniejszy od obszaru odbijanego ? (zwłaszcza niebo u kolegi autografa). Powinno być chyba dokładnie odwrotnie

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vincente Zobacz posta
    Hmm.. ciekawe dlaczego w obu przykładach obszar odbity w wodzie jest jaśniejszy od obszaru odbijanego ? (zwłaszcza niebo u kolegi autografa). Powinno być chyba dokładnie odwrotnie
    Bo zaniedbałem ten element - niebo powinno być jaśniejsze. Też już wcześniej zwróciłem na to uwagę - masz racje.

W tym momencie, niebo jest nienaturalne. Błąd mój, przyznaję. Ale inny miałem cel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vincente Zobacz posta
    Jeśli symulujemy efekt szarej połówki to niekoniecznie ;]

Domyślnie

Hehe, przebrnąłem przez cały wątek i jestem bardzo wdzięczny tym którzy na ostatnich stronach pokazali metodę na HDR/DRI dla lajkonika
    No i dobrze, że na pierwszych stronach udało się określić co to HDR:
    HDRem nazywamy zdjecie naświetlone w taki sposób, aby mozna było rozpoznać markę okapu.

http://nikon.org.pl/showpost.php?p=947659&postcount=49
    Proces twórczy:
    KTO PYTA WIELBŁĄDZI

autograf
    Gość

Domyślnie

Wracając do tematu - nie ukrywam, że to jeden z moich ulubionych wątków.

Chętnie posłucham jeszcze innych forumowiczów w temacie technik: HDR oraz DRI.

Prośbę mam również do Andrzeja Laskowskiego – czy mógłbyś udostępnić swojego NEFa z tym „słynnym” już okapem? Chciałbym spróbować zrobić to tak jak Ty.

Mój mail znajdziesz w moim profilu. Dziękuję!

Domyślnie

"Wszystko fajnie tyle, ze ja bym chcial juz w momencie skladania miec wplyw na zdjecia, np. nalozyc maske, cos wymazac itp. Nie wszystko da sie zrobic juz na koncowym obrazku."

Swiderku drogi, alez to juz bedzie DRI (tak wynika z definicji).

btw: Kolega Moonrage okreslil cos podobnego w innym watku,
    jako "harry potter style".
    Chcialbym zasugerowac przyjecie skrotu HPS za "oficjalna" nazwe tego typu wynalazkow

"Wracając do tematu - nie ukrywam, że to jeden z moich ulubionych wątków."

Chyba cos w tym jest .
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów