Witam,
czy są na rynku, a jak są to jakie polecacie podręczniki do nauki fotografii w studio, chodzi mi głównie o książki pokazujące trochę bardziej zaawansowane podstawy oświetlenia w fotografii ludzi(portret, glamour i cała reszta)
Szukaj
Witam,
czy są na rynku, a jak są to jakie polecacie podręczniki do nauki fotografii w studio, chodzi mi głównie o książki pokazujące trochę bardziej zaawansowane podstawy oświetlenia w fotografii ludzi(portret, glamour i cała reszta)
Michale Freeman. Fotografia Studyjna. Pozycja z 1992 roku, lub nowsze
Michael Freeman. Fotografia zbliżeniowa, wydane przez National Geographic w cyklu Profesjonalna Fotografia Cyfrowa, 160 stron, 49 zł
Zapowiada się ciekawie. http://cojestgrane.pl/nowe-ksiazki/ksiazka/1606/
Tytuły rozdziałów:
1. Inny świat
Tutaj m.in. Oświetlenie w mikrofotografii, głębia ostrości - strategie, łączenie punktów ostrości (teoria i studium przypadku - kilku)
2. Sztuka martwej natury
Komponowanie, rekwizyty, stylistyka i sceneria, Podstawy aranżacji, martwa natura w szczegółach,Improwizacja oświetlenia, Biżuteria, potrawy, szkło, namioty bezcieniowe, itp. (chyba najbardziej odpowiada fotografii stockowej)
3. Natura w detalach
Kolor i wzór, Życie w miniaturze, Minerały, Kamienie szlachetne, Fotografowanie w wodzie, Kwiaty w studiu, Zoo
To tak w skrócie. Książka dosyć ładnie wydana, bogato ilustrowana.
Hmmm, wygląda ciekawie, aczkolwiek ja poszukuje bardziej podręcznika opisującego fotografie ludzi.
Poszukaj używanych: Światło w fotografii - Uroda i Wdzięk oraz Bielizna Damska wyd. ArsPolona (około 1995)
lub: Creative Large Format - People wyd. SinarEdition, choć to dość specyficzna pozycja o wykorzystaniu dużego formatu (łamańca np. sinara) do takiego rodzaju fotografii.
a co myślicie o tym http://allegro.pl/item463477703_2x_d...eczywisty.html
Ostatnio edytowane przez markB ; 22-10-2008 o 16:12
ciekawe, ale tylko ta pierwsza, bo słabo znam angielski
D90+grip / N18-200VR / N35/2 / N85/1,8 / Falcon 8 / SB800
Mariusz Filanowski - portfolio fotograficzne
tak, ale drugą książkę napisał chyba jego syn
Skontaktuj się z nami