Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

zapomnij o takiej serii zdjęc. 6 błysków w 2 sekundy? przy tej odległości (15m) to daje prawie błysk na pełną moc. lampy nie mają czasu ładowania po pełnym błyskiu rzędu 1/3s, a kilka sekund (szczególnie gdy ciut zużyte sa ogniwa)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

faktycznie, przy tym dystansie nie ma mowy o seryjnych zdjęciach z lampą błyskową, nie da Ci tego nawet SB 800
    szybkość ładowania zależy od świeżości baterii oraz mocy błysku jaki aparat wyzwolił
    jeśli zrobisz zdjęcie obiektu oddalonego ok. 15 m, to moc błysku będzie niemal maksymalna, albo maksymalna (zależy od warunków w jakich robisz zdjęcie) i z praktyki, jak liczę, lampa przy świeżych bateriach ładować się będzie 2-3 s. Do seryjnych zdjęć to nie wystarczy.
    Przy słabszych mocach błysku, lampa może wyzwalać błysk seryjnie aż do wyczerpania zmagazynowanej energii. Przy świeżych bateriach jest to możliwe mniej więcej do 1/4 maksymalnej mocy błysku. Chociaż z tą 1/4 mogłem przesadzić...
    Nikon D70

Domyślnie

hmm moja sb 800 całkeim nieźle sprawuje się w zdjęciach seryjnych ale na pełnej mocy to niestety trzeba poczekać aby się naładowała
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

wszystko zalezy od sily blysku, jezeli lampa jest w pelni naladowana, i np. uzyjesz do doswietlenia 1/8 sily blysku, to mozesz spokojnie w ten sposob zrobic 8 zdjec w serii (tu juz raczej aparat Ci sie przypcha), bedac optymista, pomiedzy zdjeciami lampa zdazy sie leciutko doladowywac, wiec moze nawet 9 zdjec sie da zrobic w takiej sytuacji
    z doswiadczenia wiem ze przy serii tez dobrze jest wstrzymac pomiar blysku (jezeli nie zmienia sie swiatlo) wtedy zdjecia mozna wykonac szybciej ze wzgledu na brak przedblyskow pomiarowych
    D80 + MB-D80 | T [17-50, 28-75] F2.8 | N 70-200 F2.8 | SB-600i800 | DigiMate III... i inne pierdółki

Domyślnie

dzięki za info oczywiście wiem że na maksymalnej mocy lampa potrzebuje czasu aby załadować moc. Chodziło mi raczej czy w ogóle jest taka możliwość aby lampa mogła pracować w trybie zdjęć seryjnych bo z wbudowaną nie ma takeij opcji niestety. Pytam dlatego bo widziałem jak pracował pewien fotograf przy pokazach tańców break dance(jakoś tak) i on miał sb 800 + d200 i używał wzasadzie tylko zdjęć seryjnych i lampa świetnie się sprawowała. Ja swoją wbudowaną miałem niewiele możliwośći poszaleć niestety. Drugą sprawa jest to iż stał on dość blisko około 3-4m wiec tak jak mówicie lampa nie była zbyt wysilona. Dlatego pytam o to bo chciałbym podobne wyczyny strzelać SB 600 tylko nie wiem czy ona ma możliwość zdjęć seryjnych bo wiadomo jest to wersja dla uboższych amatorów :P chyba że się myle.

Domyślnie

nie ma zadnych przeciwskazan do robienia zdjec seryjnych jedynym ograniczeniem jest rozladowanie lampy...
    D80 + MB-D80 | T [17-50, 28-75] F2.8 | N 70-200 F2.8 | SB-600i800 | DigiMate III... i inne pierdółki

Domyślnie

czyli mówicie że SB 800 pod względem zdjęć seryjnych nie jest jakoś specjalnie lepsza. Mówa oczywiście o pracy na 4 aku bo wiadomo że doSB 800 da się podpiąć 5 aku. A właśnie dużo daje taki 5 aku?? Chyba zdecyduje się na SB 600 bo różnica w cenie duża a różnica w funkcjonowaniu dla mnie nie jest aż taka duża.

Domyślnie

to nie ma znaczenia czy SB600 jest uboższa od SB800. chodzi o to, że jak będziesz blisko to lampa błyśnie np 1/5 mocy i zdąży się doładować i zrobić następny bysk w ułamek sekundy.
    jak lampa wypromieniuje całą energię to potrzebuje dłuższy czas bo ładuje cały kondensator od początku do pelna.
    lampka wbudowana ma małą moc, więc już z bliska działała na pełnym wyładowaniu i potrzebowała sporo czasu na powtórne całkowite naładowanie.
    decydujące do tego czy lampa może błysnąć ponownie szybko jest to ile, jaką część swojej mocy "straciła" w poprzednim błysku.
    a to przy okazji wiąze sie z mocą o tyle, że taka o dużej mocy pracuje jej częścią i jest szybko gotowa do następnego strzału. Te o małej mocy daja prawie pełne wyładowanie i do następnego błysku potrzebują więcej czasu (zakładam równe ISO, odległość, przysłonę, kąt palnika)
    SB800 będzie szybciej gotowa do następnego zdjęcia od SB600. szczególnie z piątym aku i najbardziej wyjdzie to własnie w zdjęciach seryjnych.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

PS. a jak to jest z czerwonymi oczami. Gdzieś na forum czytałem że sb 600 robi paskudne czerwony oczy a w SB 800 jest już dużo lepiej. Nie pamiętam tylko czy te porównanie było z włączoną funkcją redukcji czerwonych oczu. Czy za każdym razem trzeba przełączać lampe na ten tryb czy prz tak wysoko uniesionej lampie problem nie jest istotny i można robić na normalnym trybie błysku?? Wiem że istnieją programy graficzne ale ja nie jestem zwolennikiem ich. Jak już robić zdjęcia to pożądnie i ewentualnie później wykadrować. Może to dziwne ale to takie przyzwyczajenie z kliszy

Domyślnie

Jacek_Z napisal:
    to nie ma znaczenia czy SB600 jest uboższa od SB800. chodzi o to, że jak będziesz blisko to lampa błyśnie np 1/5 mocy i zdąży się doładować i zrobić następny bysk w ułamek sekundy.
    A wlasnie ze nie. Jak strzeliasz zdjecie z 1/5 blysku to bez doladowania mozesz zrobic serie 5 zdjec, moze dasz rade zrobic 6 bo w czasie tych pieciu zdjec lampa sie doladuje na 6. Ale nie czeka z kolejnym blyskiem do pelnego naladowania po porzednim.

I jeszcze tu napisal:
    SB800 będzie szybciej gotowa do następnego zdjęcia od SB600. szczególnie z piątym aku i najbardziej wyjdzie to własnie w zdjęciach seryjnych.
    SB800 bedzie szybciej gotowa od SB600 tylko z 5 ogniwem. Normalnie czas pelnego ladowania SB800 to 2,7s z 5 ogniwami i 6s z 4 ogniwami. SB600 to 3,5s.

Jest jeszcze jedno ograniczenie w ilosci zdjec w jednej serii. Po odpowiednio dlugiej serii (nie wiem dokladnie jakiej bo instrukcje mam w domu) dziala termik w glowicy wylaczajacy mozliwosc blysku na okolo 10min.

[ Dodano: Pon 26 Cze, 2006 ]
    PS. a jak to jest z czerwonymi oczami. Gdzieś na forum czytałem że sb 600 robi paskudne czerwony oczy a w SB 800 jest już dużo lepiej. Nie pamiętam tylko czy te porównanie było z włączoną funkcją redukcji czerwonych oczu. Czy za każdym razem trzeba przełączać lampe na ten tryb czy prz tak wysoko uniesionej lampie problem nie jest istotny i można robić na normalnym trybie błysku?? Wiem że istnieją programy graficzne ale ja nie jestem zwolennikiem ich. Jak już robić zdjęcia to pożądnie i ewentualnie później wykadrować. Może to dziwne ale to takie przyzwyczajenie z kliszy
    Jakos nie wierze ze 600 w tych samych warunkach zrobi czerwone oczy a 800 nie. Bo roznica w wysokosci to marne 5mm. Robie sporo zdjec z 800 wprawdzie z analogiem ale czerwonych oczu nie bylo. I w 600 tez nie powinno byc.

czyli mówicie że SB 800 pod względem zdjęć seryjnych nie jest jakoś specjalnie lepsza. Mówa oczywiście o pracy na 4 aku bo wiadomo że doSB 800 da się podpiąć 5 aku. A właśnie dużo daje taki 5 aku?? Chyba zdecyduje się na SB 600 bo różnica w cenie duża a różnica w funkcjonowaniu dla mnie nie jest aż taka duża.
    Roznica a nie lepszosc polega na tym ze 800 w tych samych warunkach jest w stanie zrobic dluzsza serie. A jak jest z 5 aku?? Zdecydowanie szybciej laduje. Ale ja jak juz pisalem robie na analogu i nie mam potrzeby robic seryjnie, a w sytuacjach jakich robilem wystarczaly 4 i czas ladowania z nimi. Inna sprawa ze mam 8 aku i ladowarke na 4 aku tonie bardzo mi sie one dziela na 5

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów