Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Balans bieli - D300

Witam
    Chciałbym się zapytać użytkowników D300 o balans bieli (WB), ostatnio zrobiłem specjalnie kilka fotek na AUTO WB i zdjęcia powychodziły mi lekko jeśli tak można nazwać z dominacją koloru niebieskiego, specjalnie nic nie korygując w balansie bieli. Pytanie moje jest takie jak Wy sobie z tym dajecie radę. Do aparatu był podpięty Nikkor 50 f1.8. Czy wzorcowanie w PRE ma sens, skoro zdjęcia robię w różnych warunkach i za każdym razem musiałbym wzorcować, czy korygować to bezpośrednio na konkretnym ustawieniu WB? A może zwrócić uwagę na inne parametry?
    Pozdrawiam
    Darek

Domyślnie

Po pierwsze pokaż te foty i opisz dokładnie warunki w jakich je robiłeś. Z tego co wiem WB AUTO w D300 to nie jest najdoskonalsza technologia. Najprostszym sposobem jest robienie RAW'ów i późniejsza ich korekcja w PS lub innym programie. Tam bez problemu zmienisz sobie temperature barwową foty i kłopot z głowy.
    http://fuckartletsfart.blogspot.com/ - to nie jest portfolio!

Domyślnie

@up a jeszcze lepiej używać camera raw i tyle

Domyślnie

a ja osobiscie jestem bardzo zadowolony z auto wb w D300
    Mam ustawione na A1, bo lubie lekko ocieplone.
    Ale obserwuje z zadowleniem, ze D300 radzi sobie poprawnie z oceną sytuacji.
    Oczywiście nie jestem samobójcą i zawsze, czy ślubne, czy ze spaceru fotki robie w RAW.

Domyślnie

Nie kombinuj - rób w Rawach i nie ma to znaczenia wtedy...a tak poza tym, to faktycznie rzadko myli się auto wb w D300
    Nex-7, SEL 50/1.8, high iso and

Domyślnie

A ja pstrykam z reguły Jpegi M na AWB, jak coś ważniejszego to JPG M + Raw, ale rzadko kiedy to wykorzystuję. AWB w D300 moim zdaniem jest G E N I A L N Y.

Domyślnie

Wcale nie twierdzę, że D300 ma kiepski WB, tylko chciałem się dowiedzieć jak to u Was bywa. W NEF-ch jeszcze nie robiłem, czas zacząć.
    Darek

wojteh
    Gość

Domyślnie

AWB jest świetny - bez porównania do starszych Nikkonówale by być pewnym tego co chcesz osiągnąć - warto używać wartości w Kelwinach lub pomiaru na szarą kartę z korekcją

Domyślnie

Według mnie WB w moim aparacie tylko czasem nie trafia, ale już robiąc serie zdjęć na dworze a za chwilę w pomieszczeniu
    widać różnicę, dlatego proponuję tak jak koledzy używać RAW i potem korygować.

Domyślnie

Prawie wcale nie korzystam z AWB. Nie to, żeby był jakiś kiepski, ale to tylko automat i o moim podejściu do koloru i barwy g.... wie. Najczęściej sam ustawiam korzystając z predefiniowanych pozycji (słoneczko, żaróweczka itp.) i wprowadzając korekcje. Czasami po prostu ustawiam w Kelwinach i sądzę, że warto się do tego przyzwyczaić, bo jest to najprostsza i najskuteczniejsza metoda. Czasami też weryfikuję przy pomocy białej kartki, ale Nikon nie podaje wartości jakie ustawia, wiec niczego w ten sposób się nie dowiaduję. A warto by podawał, zwłaszcza dla szczególnych warunków (swiatlo mieszane), moglby pokazac jak sobie z tym probuje radzic. Ogólnie nie lubie jak cos robi i nie wiem co.
    Odpowiadając na pytanie czy zawsze to robie: zawsze. Chyba, ze skleroza owladnie i rano zaczynam pstrykac z ustawieniami z poprzedniego wieczoru, a nie zawsze robie w RAWach, bo nie chce mi sie wywolywac zdjec np. dla rodzinki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów