NIe rozumiem.
Ale zdaje sie, ze ViewNX nijak nie dogaduje sie z CaptureNX. Kompletnie nie rozumiem dwoch rzeczy - czemu, skoro to programy niejako uzupelniajace sie, otagowanie zdjec w ViewNX nie jest widoczne w Capture? Oraz drugie - czemu zdjecie po poprawinach w Capture i zaspianiu ponownie do NEFa - przestaje byc uzyteczne w ViewNX?
Ad1 - pierwsze jest mi wrecz niezbedne, poniewaz systemem ocen i tagow wybieram zdjecia, ktore mnie interesuja do dalszej obrobki. Fajnie, ze w View sobie zdjecia w ten sposob wybiore, ale Capture tego nie honoruje - musze tworzyc ekstra folder, kopiowac tam wybrane pliki i dopiero w Capture obrabiac. Dziwne, bo kompletnie bezsensu.
Ad2 - mam zdjecia obrobione w Capture, wszystko fajnie, chce zrobic sobie eksport do np 800px i pokazac (wyslac mailem, wrzucic na strone) komus - nie moge. Przed obrobka ViewNX moze eksportowac NEFa do jpg, po obrobce w CNX - juz nie moze.

Dziwne, nie rozumiem tego - ktos mi moze wyjasnic? Po co w takim razie ten caly ViewNX z systemem ocen, tagowania, przegladania, eksportowania itp itd, skoro i tak trzeba wszystko robic recznie i w CNX?
A CNX jako przegladarka sie nie nadaje.