Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Domyślnie

Mala rada dla wszystkich tych ktorzy uwazaja ze ciaglosc tonalna jest dla nich tak wazna. Otoz optycznie mozna ja "poprawic" w bardzo prosty sposob. W trakcie obrobki umiejetne poslugiwanie sie kontrastem (a dokladnie jego zmniejszeniem) powoduje wyciagniecie z cienia znacznie wiekszej ilosci szczegolow. Dla niedowiarkow, sprawdzcie. Oczywiscie granica ta jest plytka, jednak spora grupa "obrabiaczy" nawet nie zdaje sobie sprawy jak wiele ten konkretny suwak potrafi naprawic...

Domyślnie

admin, święte słowa

Problem w tym że jak wynika z ankiety - stosunkowo mało ludzi obrabia zdjęcia lub poświęca im zaledwie do 3 minut... stąd tyle niedopracowanych fotek w sytuacji gdy ktoś zawali z ekspozycją już na starcie...Skąd zatem mają wiedzieć że można coś poprawić...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Al Bundy, pytanie iście filozoficzne. "Skąd zatem mają wiedzieć" coś czego nie wiedzą?
    Jacek

Domyślnie

admin, nie tylko z cienia! Ze świateł też troszeńkę!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy
    Tak czy siak kiedyś to zrobię ale po wstępnych testach uważam że zarówno sprawa szumów jak i różnic w zdjęciach to bzdura wyssana z palca utworzona przez ludzi chcących się podbudować zakupem tańszego aparatu.
    Al, sprawdź, przekonaj się. ja ręczę, że szum z D50 jest zauważalnie, zdecydowanie, bezdyskusyjnie mniejszy, niż z D70s. miałem okazję to sprawdzić osobiście pstrykając na zmianę D50 i D70s - z tym samym szkłem, mając czas, swobodę i ciekawy plener-poligon. ziarno przy ISO800 z D50 wyglada podobnie jak ISO400 z D70s. i faktycznie mnie to podbudowało

Domyślnie

Al Bundy, praktycznie każdy test pokazuje, że szum z D50 jest o wiele niższy niż z D70 (s). Nie rozumiem dlaczego próbujesz zawrócić Wisłę kijem. No chyba, że próbujesz się podbudować z powodu wydania tego tysiąca więcej.

Domyślnie

Z tym, że różnice w szumach to przecież nie jedyne dla jakich warto lub nie wydać te 1000zł. Wszystko zależy co dla kogo jest istotne.

Pozdrawiam

Domyślnie

No chyba, że próbujesz się podbudować z powodu wydania tego tysiąca więcej.
    Gdy kupowałem D70 o D50 nikt nawet nie słyszał i nie był to tysiąc więcej. Kiedyś byłem sceptycznie nastawiony do D200 a teraz kolekcjonuję kasę na to body i napewno nie będę nigdy chciał się podbudowywać - D70-tka już kilka razy mi się zwróciła i z D200 mam nadzieję będzie podobnie...

Wracając do szumów to chyba mieliśmy 2 różne aparaty bo ja różnic nie widzę

[ Dodano: Sro 05 Lip, 2006 ]
    Przeglądam testy i faktycznie widzę wyraźnie mniejszą ostrość obrazu przy wyższym ISO w D50 ale i szum mniejszy - być może ten mniejszy szum o którym piszą niektórzy spowodowany jest właśnie tym drobnym szczegółem podczas zapisu JPG bo jak czytamy w tym wątku przy NEFach efekt jest identyczny...
    To samo osiągnąć można odszumiając JPGa - pogorszymy ostrość pozbawiając foto szumów. Natomiast ja robiłem testy telko w NEFach !

[ Dodano: Sro 05 Lip, 2006 ]
    TUTAJ jest porównanie...

Szum D50 mniejszy ale popatrzcie na krawędzie... Jestem pewien że w gdyby zrobili test w NEF - byłoby identycznie...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

No na D70s to "opryszczka" na tych czarnych miejscach trochę większa ale i z ostrością krawędzi w D50 rzeczywiście nie jest cudnie. .... Zwłaszcza jak się spojrzy na trzecie zdjęcie z aparatu - "jedynie słusznej firmy".

Natomiast ciekawsze jest co innego. Warto zwrócić uwagę na kolory, te z 50 są takie lekko bure, ...a może ja mam do d..... monitor?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy
    To samo osiągnąć można odszumiając JPGa - pogorszymy ostrość pozbawiając foto szumów.
    Nie koniecznie. To chyba zależy, kto, czym i jak odszumia
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów