Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Gocław

Domyślnie Katalogawanie zdjęć / Linux

Witam wszystkich,

Poszukuję programu do katalogowania zdjęć dla Linux'a,
    Wymagania niewielkie, podgląd, albumy i możliwość przypisania jednego zdjęcia do kilku albumów.
    Ktoś coś poradzi ?

Pablo

Domyślnie

Z mojej strony mogę polecić trzy programy do katalogowania zdjęć na Linuksa. A są to: F-spot, Picasa i Digikam. Najlepiej jak sam zainstalujesz i sprawdzisz, który Ci najbardziej odpowiada.

Domyślnie

Nie uzywalem jako programow do katalogowania, ale
    http://www.digikam.org
    bluemarine http://bluemarine.tidalwave.it/
    picasa (spod wine)
    + stado mniej czy bardziej udanych - poszukac na sf.net czy freshmeat

Domyślnie

Dla digikama natywnym środowiskiem jest KDE, a dla F-spota Gnome. Oczywiście można bez problemu używać ich pod czym innym, ale może to jakiś dodatkowy czynnik pomagający w wyborze. Ze stajni KDE jest też bodajże KPhotoAlbum.
    Na pewno lżejsze od tych dwóch jest GQview, osobiście korzystam z tego jako domyślnej przeglądarki grafiki (bo zgrabne i szybkie właśnie), ale też czyta exify, można otagować zdjęcia itp. Są też wynalazki w rodzaju imgSeek, gdzie możesz wyszukiwać zdjęcia w swojej bazie podając za wzór jakiś podobny kadr lub paćkając coś myszką
    Generalnie to, co napisałem, znajduje chyba odzwierciedlenie tutaj: http://www.linux.com/feature/58887

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Gocław

Domyślnie

Dziękuję, wszyskim

Jak tylko wrócę do domku, obejrzę te programy i na pewno coś dla siebie wybiorę.
    Co do picassy słyszałem tylko, że pod Linuksem jest wolna i w dodatku nieproszona poprawia fotki.

pozdrawiam,
    Pablo

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel.kordys Zobacz posta
    Co do picassy słyszałem tylko, że pod Linuksem jest wolna i w dodatku nieproszona poprawia fotki

Ale czasem ma niezłe pomysły. Kiedyś całkiem zgrabnie wykadrowała mi teściową.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Gocław

Domyślnie

Miałeś szczęście.

A jakby Ci wykadrowała odwrotnie? i tylko teściowa by została z całkiem fajnej fotki ?

Pablo

Domyślnie

również polecam digikam bardzo fajny i szybki program

mam do niego tylko jedno ale - nie kataloguje zdjęć z płyt cd - chyba nie ma takiego pod linuxa żeby katalogował sam zdjęcia z cd/dvd robiąc kopię miniaturek na dysku w celu szybkiego przeglądania zawartości płyt bez wkładania płyt - gdzieś czytałem że ponoć mają coś takiego dodać w kolejnych wersjach ale nie znak konkretów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    mam do niego tylko jedno ale - nie kataloguje zdjęć z płyt cd - chyba nie ma takiego pod linuxa żeby katalogował sam zdjęcia z cd/dvd robiąc kopię miniaturek na dysku
    Wiem, że niektórzy posiłkują się programem o nazwie Cd Navigator w celu ogarnięcia archiwów na płytach. Nie korzystałem, więc głowy nie dam, ale zdaje mi się, że miniaturki też robi.

Domyślnie

dzięki, będę musiał przetestować - narazie robie katalogi o tych samych nazwach jak płyty, robie miniaturki zdjęć i trzymam w tych katalogach na dysku

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów