Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Czerwony Kapturek

Witam serdecznie,

Stawiam pierwsze kroki, zdaję sobie sprawę z tego, że stąpam po cienkim lodzie. Jestem po lekturze NG i teraz ćwiczę, ćwiczę, ale mam wrażenie, że nadal stoję w miejscu. Wiem, że foto robię kiepskie ale nie wiem co zmienić żeby było lepiej. Tak więc liczę na konstruktywną krytykę

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Z góry dziękuję za informację zwrotną

Pozdrawiam,

Karola

Domyślnie

Widzę, że nikt nie chce uświadamiać koleżanki, więc ja poświęcę kilka słów.

Wszystkie kadry (oprócz jednego) są nijakie. Nic nie przedstawiają i są o niczym. Dodatkowo poucinane kończyny. Jedna fota tylko się broni - jest to 6(gdyby nie ten krzak z prawej, który rozprasza) (ewentualnie 7 troszkę - ale po co te klocki na pierwszym planie?). Zdjęcia 1-5 są za ciemne i za czerwone. Czerwień jest tak ostra i soczysta, że aż oczęta bolą. Dodatkowo: tak się nie prezentuje zdjęć na tym forum - popatrz jak inni to robią.

Mam nadzieję, że Cię nie zraziłem. Jeśli się zdecydowałaś wrzucić tu fotki, musisz się liczyć też, że my tacy tolerancyjni nie jesteśmy jak w fotka.pl, gdzie każde zdjęcie jest "cudne i śliczne". My patrzymy przez pryzmat: czy zdjęcie ma sens, czy technicznie jest prawidłowe i co autor chciał nam powiedzieć...

Wybacz, że tak ostro, ale zauważyłem, że czasem ludzie myślą, że wystarczy zamknąć oczy i pstryknąć coś w ciemno i jest fajne zdjęcie. Ja nie piszę, że ja jestem alfa i omega w robieniu fotek, ale po prostu lubię jak minimalny poziom jest troszkę wyższy.

Ogólnie to dobrze, że postanowiłaś tu podzielić się swoimi pracami. Jednak z tego co widzę, nikt nie odpowiada na Twój temat, więc nie chcą nawet Ci powiedzieć co jest nie tak. A to oznacza, że nie podbiłaś ich serc na tyle, żeby nawet Ci coś doradzać.

Nie łam się - początki zawsze są trudne.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Wybaczam bo na to liczyłam...tak jak pisałam nie potrafię ocenić sama swoich zdjęć w związku z tym uderzyłam do Was. Nie mam nikogo w otoczeniu kto mógłby mi pomóc w tym temacie.

Co do czerwieni to źle dobrane parametry czy brak obróbki, bo zdjęcia są zupełnie surowe.

Nie łamie się, dziękuję za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karioka Zobacz posta

Co do czerwieni to źle dobrane parametry czy brak obróbki, bo zdjęcia są zupełnie surowe.
    Czerwień raczej z parametrami nic nie ma. Po prostu NIKON ma to do siebie, że czerwieni na bardzo jaskrawo, aż do bólu. Popracuj nad tym w obróbce. Dodatkowo podciągnij jasność, jak dasz radę to EV daj na +. No i kadry... Na tych zdjęciach już nic nie poprawisz, jeśli chodzi o ucięte kończyny, ale na przyszłość pamiętaj, żeby nie ucinać kończyn, jeśli pokazujesz cała sylwetkę.

P.S.
    Wysłałem Ci PW.

Domyślnie

mam jeszcze jedno pytanie....czy jest różnica w kolorystyce oglądając zdjęcia na laptopie w stosunku do monitora stacjonarnego bo dziś miałam okazję zobaczyć zdjęcia na monitorze i wyglądają zupełnie inaczej tzn są ostrzejsze kolorystycznie

czy to jest możliwe, czy może czas zakupić bryle

Domyślnie

ba ,kolosalna i w dodatku to rozległy temat.
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOMEK K Zobacz posta
    ba ,kolosalna i w dodatku to rozległy temat.
    dzięki, bo już zaczęłam wątpić czyli jakakolwiek obróbka na kompie stacjonarnym??

widzę, że dużo nauki przede mną

A czy z tego zdjęcia można coś jeszcze zrobić??

Z góry dzięki za wszelkie rady

Pozdrawiam,

Karola

Domyślnie

To już jest o wiele lepsze od tych poprzednich, jeśli chodzi o pomysł. jest bardziej interesujące, o czymś opowiada. Masz wielki plusik ode mnie. Zaś technicznie... Niczego nie ucięłaś, nie jest ciemne, przyjemne w odbiorze. Pozostaje Ci tylko obróbka. Żeby zdjęcie miało ręce i nogi. Ja bym troszkę poprawił te minimalne przepalenia na chustce i policzku, No i ogólnie, żeby nie wyglądało jak zdjęcie z puszki Ale jesteś na bardzo dobrej drodze, a postęp Twój jest wielki. Pozdrawiam!

P.S.
    znowu Ci wysłałem PW. Piszę to , bo na tym forum ciężko jest zauważyć, że się dostało PW.

Domyślnie

Dziękuję

Za informacje i za PW

Domyślnie

Nadal w odcieniach czerwieni

czy dopuszczalne jest takie przycięcie góry?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów